“När man öppnar dörren till mammas våning möts man ofta av skratt och prat” - Folkhälsan
20 februari 2020

“När man öppnar dörren till mammas våning möts man ofta av skratt och prat”

För exakt ett år sedan, i februari 2019, flyttade Jan-Erik Bäckströms mamma till våningen Elise på Östanlid i Jakobstad. Tillsammans med sin fru Nina Bäckström hälsar han på så ofta han kan.

Läs mer om att bo på Folkhälsan

– Mamma är 96 år i dag, och hon har varit nöjd och tillfreds under det här året som hon har bott här på Elise. Det märks på henne tydligt. Men så är det också en stillsam och positiv miljö hon bor i nu, säger Jan-Erik Bäckström.

Victor, Elise och Valter är tre identiska våningar i den historiska Östanlid-byggnaden i utkanten av Jakobstad. Här finns rum för 16 personer på respektive våning och Folkhälsan erbjuder god helhetsvård dygnet runt, alltid med personens behov och livserfarenhet som utgångspunkt.

– Vi är glada över att mamma fick plats här på Östanlid. Vi är mycket nöjda med både vården och bemötandet.

Särskilt uppskattar Bäckström den varma stämningen.

– När man öppnar dörren till Elise möts man ofta av skratt och prat. Ofta har jag tänkt på hur bra personal Folkhälsan har här på Östanlid. De som jobbar här har det rätta sinnelaget för att jobba med äldre människor. Personalen består av en fin blandning av äldre och yngre, alla lika kunniga och empatiska.

Även om mammas ork gradvis har försämrats har Jan-Erik Bäckström varit tacksam för att mamma varje dag, då hon orkar, får komma upp.

– Hon blir inte bara liggande och det uppskattar vi mycket. Bäst kontakt får vi med mamma vid matdags. Vi försöker lägga in våra besök så att vi kan mata henne. Mamma har fortfarande god aptit och uppskattar en likörkaramell till efterrätt. Då ser vi att hon njuter, säger Bäckström och skrattar.

Ett annat bra sätt att aktivera mamma är att läsa ur gamla historiker om Vexala by, där hon växte upp. Vi har nu med Nina avverkat tre böcker  och lyckligtvis finns det fler!

Vid högtider och födelsedagar brukar Jan-Erik och Nina ta med mamma hem för besök.

– Hon orkar förstås inte med så mycket extra, men det kan ju vara roligt för henne att få lite omväxling i sin vardag. Även här har personalen varit väldigt hjälpsam. När man hämtar henne är hon påklädd och redo. Det har fungerat väldigt smidigt.

– Efter ett tag hemma hos oss brukar mamma säga “nu vill jag åka hem”, och då gör vi det  hem till hennes hem på Östanlid. Det gläder oss att hon ser det som sitt hem.

Paret Bäckström hälsar på flera gånger i veckan.

– Mamma är född i Munsala, men bodde större delen av sitt liv i södra Finland. När hon blev äldre och behövde mer hjälp flyttade hon till Jakobstad så att vi bättre skulle kunna hjälpa henne i vardagen. Så småningom behövde mamma mer och mer hemvård och det blev för otryggt att bo kvar ensam hemma. Vi är väldigt glada över att mamma fick plats på Östanlid här i Jakobstad.