Virtuell samling med förskolegruppen en succé i Vanda - Folkhälsan
06 april 2020

Virtuell samling med förskolegruppen en succé i Vanda

Också dagisbarn kan delta i virtuella samlingar och man kan skicka videohälsningar till de yngre barnen, säger förskolelärare Lea Lindholm på daghemmet Lyckoslanten i Vanda. Hon tipsar också om bra appar för dagisbarn.

De flesta barn i dagisålder är hemma på grund av coronapandemin och många föräldrar som jobbar hemifrån har utmaningar med att få allt att gå ihop. Men vi ska inte glömma att barnen har ett stort behov av att hålla kontakten med sina kompisar.

I en kolumn på Kommuntorget beskriver Linda Grönqvist hur hon önskar att också småbarnspedagogiken skulle erbjuda virtuella samlingar, sångstunder eller annan stimulans, både för barnens skull och föräldrarnas arbetsro. ”Behovet av småbarnspedagogik har heller inte försvunnit bara för att barnen är hemma om dagarna”, skriver hon.

Daghemmet Lyckoslanten ligger i Folkhälsanhuset i Vanda.

På Folkhälsans daghem Lyckoslanten i Vanda har man goda erfarenheter av virtuella samlingar med förskolegruppen som är en språkbadsgrupp. Pedagogerna har redan i två veckors tid hållit dagliga virtuella samlingar med barnen och personalen är positivt överraskad. De har också fått positiv feedback av både barn och föräldrar.

– Nästan alla barn är hemma nu och vi har en grupp på 20 barn. Vi använder Zoom och de är så glada att få se sina kompisar. Under första mötet fick jag inte så mycket sagt – barnens föräldrar kom och tittade vad som hände, barnen ville visa sina hem, sina mjukisdjur och vi fick träffa syskonen, skrattar förskolelärare Lea Lindholm.

Efterhand har konceptet utvecklats och nu försöker personalen ge muntur åt ett barn i taget – men förstås blir det spontana kommentarer. Lyckoslanten planerar också att börja hålla virtuella sagostunder.

– Först var jag väldigt skeptiskt inställd. Jag är väldigt grön när det gäller IT. Men sen är jag ju lite envis och ville lära mig. Barnen till och med hjälpte mig att förklara hur jag får alla att synas i vyn på skärmen. Nu har jag lärt mig. Mycket handlar om att våga erkänna att man inte vet hur, säger Lindholm.

Dagiset har också skickat uppgifter via den virtuella Muksuboken, samt förslag på pedagogiska appar.

– Jag tror absolut att barn i olika åldrar kan delta i samlingar och sagostunder digitalt. Det hänger på pedagogen. Att du vågar bjuda på dig själv är huvudsaken! På vårt dagis skickar pedagogerna videohälsningar åt de yngre barnen. 

Lea Lindholm tipsar om bra appar för barn i dagis- och förskoleålder:

Radioapan 
BUU-klubbens app
Bee Bot
Bubble Words
Spel-Ett
Fingu