Corona har återförenat luciagruppen på Åland - Folkhälsan

27 april 2020

Corona har återförenat luciagruppen på Åland

Tanken på ensamma och isolerade seniorer runtom på Åland väckte en idé om att återförena luciagruppen för att spela in en vårkonsert.

De rådande restriktionerna med anledning av corona har som följd att många, speciellt äldre och andra personer i riskgrupperna, är väldigt ensamma.

– Vi funderade på vad man kan göra för att pigga upp vardagen för dessa personer som nu uppmanas hålla sig isolerade. Det var då idén om en vårkonsert med luciagruppen kläcktes, säger Alexandra Walk-Liljeroos som är organisationssekreterare på Folkhälsan på Åland. 

Luciatraditionen handlar om att värna om de utsatta och att sprida budskap om glädje, ljus och gemenskap i en mörk tid.

– Just nu lever vi i en mörk och orolig tid. Med denna konsert hoppas vi kunna sprida glädje och tro på en ljus sommar, säger Walk-Liljeroos.

– Att få luciagruppen med på tåget var inte svårt, de blev väldigt glada över att bli tillfrågade och ställde mer än gärna upp!

Med tanke på rådande regler och riktlinjer minimerades de fysiska kontakterna. Inga gemensamma övningstillfällen ordnades utan var och en övade för sig själv. Efter ett gemensamt digitalt planeringsmöte var det dags för inspelning.

En del av repertoaren är från gruppens så kallade höstprogram, men det finns också sånger som är helt nya. Dessa är utvalda specifikt för att passa en vårkonsert.

–Jag är otroligt imponerad över flickorna som trots annorlunda förhållanden gjorde en jättefin konserthelhet som jag tror kommer att glädja många, säger Walk-Liljeroos.

Vårkonserten, som är cirka 15 minuter lång, kommer nu att skickas till bland annat äldreboenden runtom på Åland. Konserten, som du kan se nedan, finns tillgänglig för alla som är intresserade av att visa den i något sammanhang, det är bara att ta kontakt med Folkhälsan på Åland.

På bilden luciagruppen på Åland, längst bak från vänster Alice Andersson Stenberg, Emelie Öhman, Filippa Enroos; längst fram från vänster Paulina Witting, Jenny Gustafsson, Eleonora Andersson, Nora Verazza. Foto: Folkhälsan / Alexandra Walk-Liljeroos

Ålands luciakör sjunger in våren