Nya rekommendationer för vuxna att röra på sig - Folkhälsan
21 oktober 2019

Nya rekommendationer för vuxna att röra på sig

UKK-institutet har uppdaterat rekommendationerna för den vuxna befolkningen, 18-64 år, om hur och på vilket sätt vuxna människor behöver röra på sig för att upprätthålla en god hälsa.

De förnyade rekommendationerna baserar sig på nya forskningsrön som publicerats i Physical Activity Guidelines for Americans, som är en central samlingsskrift beträffande forskning om fysisk aktivitet.   

Det nya i rekommendationerna jämfört med den gällande motionskakan, som varit ikraft i 10 år, är att förstärka betydelsen av lätt fysisk aktivitet och att ta pauser från monotont, statiskt arbete. Ny forskning har kunnat påvisa att lätt fysisk aktivitet är till stor nytta för ens hälsa, speciellt för människor som rör sig lite. Redan lätt fysisk aktivitet kan sänka blodsocker-  och fettvärdena i kroppen. Genom att ofta ta pauser från exempelvis stillasittande och lätt röra på sig, stimuleras blodcirkulationen samt leder och muskler hålls igång. I princip kan man säga att all rörelse är till nytta och gagnar hälsan.   

Nytt i rekommendationen är att behovet av sömn lyfts in i modellen. Tillräcklig sömn och tillräcklig fysisk aktivitet ger tillsammans hälsovinster och sömnens betydelse för att återhämta sig och att orka röra på sig är oumbärlig.    

 

Fortsättningsvis viktigt att beakta muskelkonditionen och uthålligheten

I rekommendationerna betonas alltjämt behovet att träna muskelstyrkan och förstärka koordinations- samt balansförmågan minst 2 ggr i veckan, vilket har visats sig att vi finländare ofta glömmer bort.

Vuxna finländare borde träna sin uthållighet minst 2 timmar 30 minuter i veckan med en rask pulshöjande effekt.  För detta gäller fortsättningsvis regeln att den fysiska aktiviteten är rask, om du samtidigt du utför kan prata utan att bli andfådd. Samma hälsofördel får du om du tränar uthålligheten mer ansträngande i 1 timme och 15 minuter i veckan. Träningen är ansträngande om det är besvärligt att prata på grund av att du är andfådd.

För övriga åldersgrupper kommer rekommendationerna att uppdateras senast under år 2020. Folkhälsan kommer att samarbeta med UKK-institutet för att få rekommendationerna översatta till svenska. Du kan läsa mera om de nya rekommendationerna på UKK-institutets sida (på finska)