"Vi vill främja synskadades delaktighet" - Folkhälsan
13 november 2019

"Vi vill främja synskadades delaktighet"

Många personer med nedsatt syn löper risk att bli isolerade och ensamma i sitt hem. – Vi vill främja synskadade personers möjlighet till delaktighet, säger Folkhälsans Lise-Lotte Vaenerberg. För att råda bot på detta har Stiftelsen Svenska Blindgården i många år finansierat en stödperson som kan träffa personer med synnedsättning och hjälpa dem på olika sätt.

Blindgården finansierar fortsättningsvis den här verksamheten, men sedan i våras är det Folkhälsans ergoterapeut Lise-Lotte Vaenerberg som åker hem till dem som har ett behov av den här typen av stöd.

– Vi vill främja synskadade personers möjlighet till delaktighet, det är den viktigaste målsättningen, tillsammans med upprätthållande av funktionsförmågan och förebyggande av ensamhet, säger Vaenerberg.

Rehabiliteringsrådgivare Ann-Catrin Tylli vid Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) kontaktar Lise-Lotte Vaenerberg och meddelar vem som är i behov av besök och stöd. För att få hjälpen måste man vara en svenskspråkig synskadad. Tidigare gällde stödet synskadade i Helsingfors men nu är upptagningsområdet hela huvudstadsregionen.

– Det här stödet ersätter inte den lagstadgade kommunala hemvården eller rätten till en personlig assistent. Det handlar om ett extra stöd för personer med synnedsättning, betonar Tylli.

Hur man bemöter klienten är väldigt viktigt, framhåller Vaenerberg.

– Att kunna träffas och samtala betyder väldigt mycket för en synskadad som på grund av sin utsatta situation ofta kan känna sig nedstämd, deprimerad och sårbar.

Stödet kan till exempel handla om att besöka butiken eller banken. Någon vill promenera eller besöka ett kafé.

– En av mina klienter är väldigt intresserad av inredning och då går vi runt och tittar i möbel- och inredningsaffärer, säger Vaenerberg.

Med en del av klienterna är servicen återkommande och regelbunden.

– Vi kan besluta om att ses varannan vecka med en person, med en annan blir det mera sporadiskt.

Kira Exell-Paakki som är chef för boende och socialservice vid Folkhälsans är glad över det förtroende som visats Folkhälsan.

– Stiftelsen Svenska Blindgården tog kontakt med oss och jag är glad och tacksam över förtroendet och för vårt samarbete med både FSS och Blindgården, säger Exell-Pakki.

Stora bilden uppe med spårvagn: Dailis Lindqvist och Lise-Lotte Vaenerberg.
Bilden här ovanför: Carola Blomstedt och Lise-Lotte Vaenerberg.
Foton av ergoterapeut Jenny Lönnroos.