“Ogräset var ett tecken på att det var dags att flytta” - Folkhälsan
15 november 2019

“Ogräset var ett tecken på att det var dags att flytta”

I tre år övervägde paret Juslin en flytt från sitt egnahemshus. När en lägenhet i Folkhälsanhuset blev ledig ringde en av sönerna och frågade om det inte var dags att flytta. Sedan ett år tillbaka är den ljusa och trivsamma tvårummaren i Folkhälsanhuset i Pargas deras hem.

Läs mer om Folkhälsanhuset i Pargas

Med händer, tänder och klor höll vi fast vid vårt egnahemshus. Vi trivdes väldigt bra och hade odlingar på gården, säger Reino Juslin, 91.

I takt med att ogräset ökade och orken minskade beslöt Reino och hans fru Erna Juslin, 88, att det var dags att flytta.

Då vi åkte för att att titta på lägenheten minns jag att vår son sa “ota tai jätä”, det är nämligen inte så ofta större lägenheter blir lediga, säger Erna och ler åt minnet. 


Sover längre om mornarna 

Nu är en trivsam lägenhet i Folkhälsanhuset i Pargas deras hem.

Som pensionärer har vi möjlighet att ta det lugnt och sova litet längre. Jag blev pensionär 1991 och Erna 1994. Vi har haft en bra och lång pensionärstid, säger Reino. 

Dagsprogrammet i huset är digert. Paret uppskattar att det finns ett program, och deltar ibland i minnesträning eller går på konserter som ordnas i huset. De trivs också bra på tumanhand och känner sig fria utan övervakning.  

Vi uppskattar att vi får gå till matsalen och allt är färdigt. Och betjäningen i matsalen är toppen, säger Reino.

 

Efter ett år i huset går vardagen sin gilla gång. Sönernas familjer handlar två gånger i veckan och hjälper till med dammsugning av mattor. I övrigt städar paret sitt hem själv. De äter lunch i husets matsal och får ibland besök av sjukskötare för blodprovstagning. 


Saknar fåglarna

Bokhyllan med rader av böcker berättar om parets stora intresse för litteratur. En stor del av böckerna har flyttat med dem till det nya hemmet. Likaså 60 album med fotografier och många souvenirer från resor som gjorts under åren.

Även om de tagit med sig stora delar av sitt gamla hem till lägenheten saknar de två saker. Trädgården och småfåglarna. 

Det vi saknar är ett fågelbord. Vi ser fåglar här, men det är inte samma sak som att se ett dussintal fåglar som slåss i trädgården, säger Reino.

Men var sak har sin tid. Vi har nog det bra här som det är och ser positivt på framtiden, säger Erna.    

 

Här kan du läsa mera om Folkhälsanhuset i Pargas.