Lätt beslut att flytta in i värmen i Åbo - Folkhälsan

06 maj 2019

Lätt beslut att flytta in i värmen i Åbo

Här njuter gänget av en trygg och självständig vardag. På Folkhälsans gemenskapsboende i Åbo kan man bo i en egen hyresbostad, men med möjlighet till sällskap och stöd i vardagen.

Lediga lägenheter

– Det var ett enkelt beslut när jag såg chansen. Hit ska jag, tänkte jag. Och hit kom jag!

Så säger Paula Enkvist om beslutet att flytta från egnahemshuset till Folkhälsans gemenskapsboende i Åbo. Stämningen i huset beskriver hon som varm och social.

Tillsammans med sina grannar Eeva Satola, Birgitta Grönroos, Jörgen Fagerlund och Krister Mattsson sitter hon bänkad i soffan i vardagsrummet på Luolavuorivägen 7. De bor alla i Folkhälsans egna bostäder.

Jörgen, som snart fyller 90 år, planerar att sluta köra bil eftersom förbindelserna in till stan är så pass goda och enkla att använda. Han kommer att fira sin 90-årsdag med barnen, men också med gänget här runt bordet. 

“Du måste ju fira med champagne, Jörgen!” säger hans vänner i kör när han pratar om sina stundande festligheter. 

Som bäst planerar vi nu fest i bästa studerandeanda. Jag gör potatissallad, Jörgen fixar knackkorv, Eeva lovade göra mjöd och Paula bakar munkar.

Jörgen, som vurmar för båtar och livet till havs, flyttade hit från Uittamo. Det tog ett tag för honom att fatta beslutet, men han konstaterar att han sällan är ensam numera. Han har människor runt omkring sig hela tiden. Han bor på sina 32 kvadrat, tillreder sin egen mat, tränar med en fysioterapeut varje torsdag och gillar att umgås med sina vänner här i huset. 

Han kände dessutom Paula från förut. 

–Jag är glad att jag kom hit till Folkhälsan. I höghus kan man vara mera ensam. Det är man aldrig här, säger Jörgen. 

Paula håller med. Det svenska dessutom är viktigt för henne. Det här är på många sätt ett socialt svenskt rum, också för henne.

– Jag bor ensam i egen bostad och jag styr min egen vardag. Men det finns en trygghet i att någon alltid ringer på om man inte synts till på ett tag, säger Paula.  

Samtidigt konstaterar Birgitta och Paula att ankdammen är liten. När de flyttade in för 1,5 år sedan insåg de att de träffats förut.

– Vi stötte ihop på gårdsplanen när vi kånkade in våra saker till de nya lägenheterna och kunde då spåra vår tidigare bekantskap till Åbo gamla gymnastikförening!

Birgitta Grönroos, Eeva Satola och Paula Enkvist har blivit goda vänner.

Eeva styr upp aktiviteter

För Birgitta Grönroos del var valet också lätt. Hon ville flytta till en omgivning som innebar gemenskap, och därmed också trygghet. Samma sak gällde Eeva Satola som alla kallar för “Spindeln i nätet”. Hon fyller också 90 inom kort och är den som hittar på nya saker mest hela tiden.

– Det är ofta Eeva som ser till att det händer! Som bäst planerar vi nu fest i bästa studerandeanda. Jag gör potatissallad, Jörgen fixar knackkorv, Eeva lovade göra mjöd och Paula bakar munkar, skrattar Birgitta.

Men det är inte bara valborg de firar gemensamt. Senaste riksdagsval valvakade gänget i tv-soffan och vissa tv-program följer de också med tillsammans. Senast var det “Dansar med stjärnorna”.

Jörgen, Eeva, Krister och Paula uppskattar tjänsterna som erbjuds i huset.

Här är alla sin egen

I samma hus bor också några studerande, vilket är väldigt uppskattat. Alla pratar om Frida som dök upp med abborrar förra veckan och som också hittar på trevligt program, till exempel frågesport.

Gymmet bjuder på träning och varje måndag samlas ett gäng tillsammans med fysioterapeuten Jesper för att köra ett träningspass på 45 minuter. Jörgen åker en dag i veckan till centret “Hemmet” där han deltar i aktiviteter. Här på Luolavuorivägen finns bastu, en stor tvättstuga och allrum som man kan låna för privat bruk. Huset är med sina 36 bostäder litet, men hemtrevligt.

Huset har ingen jourande personal på plats, men Folkhälsans kontaktperson Gunilla Fröberg finns oftast ett samtal ifrån.

– Det är skönt att vara sin egen här. Man bestämmer själv vad man gör och vad man tar del av. Man köper de tjänster man vill ha och behöver. 

– Det här är ett bra gäng. Det är frivilligt att delta i våra gemensamma stunder men alla är alltid välkomna med, säger Eeva och kramar om Paula. 


Folkhälsans hemtjänst finns i huset och vi skräddarsyr servicen enligt dina önskemål och dina behov. Hjälpen kan vara återkommande eller något du beställer sporadiskt. I servicepaketet kan till exempel sjukskötarmottagning och städning en gång per månad ingå.


Vill du veta mer om gemenskapsboendet i Åbo?
Nu har vi lediga lägenheter  klicka här för att läsa mera!