Kulturellt, sällskapligt och lekfullt i Folkhälsanhuset i Närpes - Folkhälsan

14 maj 2019

Kulturellt, sällskapligt och lekfullt i Folkhälsanhuset i Närpes

Grannarna Kerstin Berg och Gunvor Skogman hälsar välkommen till en fantastisk gemenskap mitt i Närpes centrum. Snart har det gått två år sedan Folkhälsanhuset färdigställdes.

Lediga lägenheter i Närpes

– Vardagen blir så mycket lättare nu när vi bor här. Det bästa är förstås människorna. Vi trivs så bra tillsammans, säger Gunvor Skogman, som tillsammans med sin man Bo snart bott här på heltid i ett år.

– Men inte nog det med! Vi erbjuds ju så mycket fint i samband med att vårt hus är anslutet med Mitt i stan-huset här på Närpesvägen. Här finns ju restaurang, bio och nya konstutställningar varje månad! 

Folkhälsanhuset i Närpes består av 23 lägenheter och ett daghem i centrum av Närpes. Mitt i stan-komplexet med restaurangtjänster, medicinska tjänster och kulturutbud möjliggör ett helt nytt samarbete med Närpes stad och andra privata aktörer.

Trots att huset färdigställdes 2017 doftar det fortfarande nybyggt i trapphuset. Vid hissen står Sven Backman som bara bott här i tre månader. För honom är hissen en trogen vän. 

– Har du hört att vi har en pratande hiss? säger han och berättar att det var trapporna som var avgörande när han flyttade hit.


På tredje våningen bor Sven med en fin utsikt över gården och över Närpes centrum.  På sina 50 kvadrat med balkong trivs han mycket väl. I Svens välplanerade tvårummare ryms både kök, vardagsrum och sovrum med plats för ett litet kontor.

– Det var Kerstin, som redan bodde här i huset, som ständigt upprepade att “nog ska du Sven komma och bo med oss!”. Och till sist föll jag för frestelsen, skrattar Sven. 

Det har han inte ångrat. Han uppskattar grannarna och trivs med sina vänner i korridoren. Sven hyr sin bostad av Folkhälsan, men möjligheten att köpa lägenheter i huset finns också. Som bäst finns fyra lediga lägenheter att hyra.

 

Huset har sammanlagt 23 seniorbostäder, varav två stycken är anpassade för personer med synskador. I bottenvåningen finns också ett samlingsrum och några rum för hemtjänstservicen och medborgarverksamhet.

Gunvor Skogman flyttade först in på deltid, för att försäkra sig om att det här var rätt plats för henne och Bo. 

– Nu har vi bott här på heltid i ett år, men före det provade vi lite försiktigt. Vi hade vår lägenhet lite som ett helgboende, men nu när vi väl är här har vi inte ångrat oss en sekund. 

Alla lägenheter är handikappvänligt planerade och invånarna har vid behov också tillgång till hemtjänst.Gunvor uppskattar närheten till centrum och det kulturella utbudet som restaurangen, biografen och konsthallen möjliggör. 

– Här hålls man verkligen levande! Här finns ju inte bara pensionärer, utan här rör sig folk i alla åldrar. Det är ju så smidigt när man kommer inre vägen till restaurangen och bion. De har superfin mat för oss här nere. Och så har de ju fredagskassar som vi ibland brukar beställa! 

– Jag brukar faktiskt äta i restaurangen varje dag, tillägger Sven.

I samma hus finns också Folkhälsans daghem Päivis. I bottenvåningen huserar språkbadsdaghemmet med 24 platser. Gunvor är glad över barnen som bidrar till liv och rörelse på gården. Ibland brukar de vara med och delta i daghemmets aktiviteter.

– I morgon ska vi faktiskt vara med barnen och leka ute på “Drömmarnas motionsdag”. Få se om jag minns “Karhu nukkuu” längre, säger Gunvor och skrattar.


I förbindelsen mellan Folkhälsanhuset och Mitt i stan-huset finns en konsthall med en aktuell konstutställning som byts ut varje månad. För tillfället visas Ann-Mari Långbackas minnesutställning.

Gunvor uppskattar tillgängligheten till bland annat restaurang-, hotell-, receptions-, gym- och bastutjänster i komplexet.


Hotellrestaurangen serverar frukost, lunch och middag.
Här serveras klassisk husmanskost gjord på de bästa råvarorna som finns att erbjuda från regionen, men med influenser från Europa och alltid efter säsong.

 

Klicka här för att läsa vilka biofilmer som visas just nu.


Ute på gården visar Kerstin Berg invånarnas odlingslådor som de snart ska plantera i. Tulpanerna har redan knoppar. På andra sidan staketet ska dagisbarnen snart springa ut på gården. 

Kerstin var faktiskt en av de allra första som flyttade in i huset 2017. Kerstin bodde i radhus tidigare, men trivs i den sällskapliga gemenskapen i huset. 

– Varje torsdag klockan 14 har vi en gemensam kaffestund i samlingsrummet. Det gör väldigt mycket för gemenskapen. Folkhälsan har då också ofta personal på plats och vi brukar prata om sånt som är aktuellt i huset och “förbättra världen”.

Här kan du läsa mer om Folkhälsanhuset i Närpes. 


Har du frågor?
Kontakta oss gärna!

Carina Blom
Koordinator inom äldre och hälsa
044 788 1026

Johan Aminoff
Uthyrning och försäljning av lägenheter
044 788 3779