Svenska gården i Lahtis snart klar – barnen aktivt med i planeringen av Folkhälsans daghem - Folkhälsan

10 juni 2019

Svenska gården i Lahtis snart klar – barnen aktivt med i planeringen av Folkhälsans daghem

Det finlandssvenska stiftelsesamarbetet med att bygga Svenska gården i Lahtis är snart i mål. De svensktalande i Lahtis har snart ett nytt svenskt centrum som ska inhysa Svenska skolan samt Folkhälsans daghem och eftis.

Folkhälsans daghem i Lahtis

Samarbete

Folkhälsan, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar har tillsammans köpt och låtit renovera en gammal skola för att skapa Svenska gården i Lahtis.
Ett liknande stiftelsesamarbete har också skapat en svensk miljö med skola och daghem i Hyvinge.

Svenska gården får också lokaler för medborgarverksamhet på svenska. Folkhälsans daghem och förskola flyttar in i de nybyggda lokalerna i Svenska gården i augusti. Daghemmet har rum för cirka 60 barn, och det är redan kö. 

– Vissa föräldrar ansöker om plats i vårt daghem snart efter att barnet fötts! Intresset för dagiset har varit stort också bland finskspråkiga familjer som vill ge barnen också det svenska språket. Det är roligt. Dessutom har vi barn från flera trespråkiga familjer. Det bådar gott också för elevantalet i Svenska skolan. Vi har också lyckats bemanna dagiset med behörig personal, säger enhetsansvariga Tarja Mäkinen. 

Svenska gården med dagis, skola och eftis får en fin gård och ligger nära både park, skog, simhall och tågstation.

 

Dagisbarnen har varit delaktiga i planeringen av det nya dagiset och tillfrågats kring vilka leksaker och klätterställningar de önskar sig.

– Barnens åsikt är viktig så vi har ett barnaråd i huset. Barnen har önskat sig leksaker för att leka hem, butik, rollekar och för att bygga med klossar. De ska bland få annat ett minikök, en butik och ett byggbord, säger Mäkinen.

View this post on Instagram

Anttilanmäki utifrån 😊#svenskadagisilahtis #folkhälsan #anttilanmäki #daghem #småbarnspedagogik #språkbad #lahti #varhaiskasvatus

A post shared by Lahtisdgh (@lahtisdgh) on

Föräldrarna har också fått tycka till och önskat att gården ska uppmuntra till rejält med rörelse.

View this post on Instagram

Den här veckan och förra veckan har vi fått göra utflyckter till simhallen. Det var längtat och jätte roligt. Allt gick superbra.Duktiga barn vi har.❤ #svenskadagisilahtis #småbarnspedagogik #språkbad

A post shared by Lahtisdgh (@lahtisdgh) on