Dagcentret erbjuder en sällskaplig heldag att se fram emot - Folkhälsan

05 juli 2019

Dagcentret erbjuder en sällskaplig heldag att se fram emot

Hjärtliga diskussioner. Bra stämning. Gym. Yoga. Musik. God mat, och många skratt. Det är några av punkterna som listas när deltagarna får säga sitt om Folkhälsans Dagcenter på Östanlid.

Läs mer om verksamheten

– Utan den här ljusglimten varje måndag skulle nog veckan vara betydligt tråkigare, säger Inka Korpela, 89 år. 

Det är måndag och veckans första grupp har samlats på Östanlid i Jakobstad. Ett ivrigt och pratglatt gäng samlas på andra våningen. Johan Wingren och Minna Fagerhed leder verksamheten, som tar emot både finskspråkiga och svenskspråkiga grupper hela veckan. Varje dag mellan 9-15 ordnas aktiviteter för äldre. 

På programmet i dag står bland annat yoga, gym och en minikonsert av gästande musiker. Efter lunch ska det bli både dragspel och kantele.

 

– Det här är en fantastiskt plats. Den värme och hjärtlighet som jag har mött här har gjort det här till veckans höjdpunkt för mig. Jag ser alltid fram emot att få stiga in här och möta alla mina vänner. Lika glad blir jag varje gång när jag möts av ett sprudlande glatt “God morgon!” när jag stiger in genom dörren, berättar Inka som har en plats i den finska måndagsgruppen. 

Inka bor inne i stan, så hennes son brukar skjutsa henne till Östanlid. Vid behov ordnar personalen på dagcentret också transporten, antingen med Vippari eller med taxi. 

– När det är dags att åka hem brukar jag nästan alltid tänka “Nämen, var det slut redan?”. Dagarna går så snabbt när man har roligt. I samband med sångstunden brukar jag ibland högläsa lite dikter för de andra och det ska jag göra även i dag. Det brukar uppskattas.

 

I huvudsak ligger dagcentrets fokus på social samvaro, inspiration till fysisk aktivitet och träning av minnesfunktioner. I dag står yoga på programmet och deltagarna lyssnar på avslappnande musik och följer instruktörens anvisningar. 

En del av dagverksamheten handlar också om att erbjuda en trevlig gemenskap och därmed bryta eventuell isolering. 

– Många har kanske inte så stort umgänge längre och här har vi ett väldigt glatt gäng som gärna umgås och pratar och berättar om sånt som berör vardagen. För vissa kan det här vara enda gången i veckan som man kommer ut och umgås med likasinnade. Vi har väldigt roligt tillsammans, säger Johan Wingren. 

– Om det är något jag beundrar i personalen, så är det att de verkligen ser alla, fyller Inka Korpela i. 

– Hela stämningen i huset är så positiv!

 

Under veckan ordnas två finskspråkiga grupper och tre svenskspråkiga. I den svenskspråkiga onsdagsgruppen finns Lars-Erik “Lasse” Backman, 84 år. Han håller med om att gemenskapen är den bästa. 

– Här får man verkligen lätta på hjärtat om allt sådant som berör folk i min ålder. Här finns förståelse och stöd. Samtidigt som man får röra på sig, det som jag verkligen brinner för. 

Den forne maratonlöparen och all-aktivitetsälskaren Lasse drabbades av en stroke under ett motionspass för två år sedan och har sedan dess kämpat för att återfå formen. 

– Jag brukar motionscykla och tycker om att gå på gymmet här. Jag tränar mycket hemma också och försöker verkligen hålla igång så mycket jag bara kan. När jag fick min stroke sa läkarna att jag aldrig skulle ha klarat mig så här bra om jag inte skulle ha varit i så här bra form fysiskt. Jag skulle antagligen ha varit rullstolsburen.

 

Lasse berättar att hans högsta önskan är att en dag kunna dansa swing igen. På sin mobil visar han hur. Han är väldigt tacksam över sin plats på dagcentret. 

– Utan att överdriva, så kan man säga att Folkhälsan har stått bakom mig hela livet. Allt från Calmette-vaccinet när jag var barn till sommarkolonier, från lungröntgen i mitten av 1900-talet till god vård genom livet. Och nu ännu det här! 

 

Du som är över 65+ och uppfyller vissa kriterier kan ansöka om en plats hos oss. Har du frågor angående verksamheten?

Kontakta oss gärna!