Steel FM-hjälpen gav 82 782 euro till ensamma äldre - Folkhälsan

08 januari 2019

Steel FM-hjälpen gav 82 782 euro till ensamma äldre

Insamlingen Steel FM-hjälpen som ordnades av den åländska radiostationen i december har inbringat totalt 82 782 euro till Folkhälsan att administrera.

Folkhälsan på Åland

Medlen från Steel FM-insamlingen går i år till Folkhälsan att förvalta så att det gynnar ensamma och ekonomiskt utsatta äldre på Åland. 

– Ålänningarna har verkligen ställt upp och bidragit med det de kan. Förutom pengar har vi fått lunchbiljetter och presentkort med bland annat massagebehandlingar. Den som samlat in mest pengar är Jona Harju, 11 år. Han började på skolans julfest och har vandrat runt med en bössa, bland annat i olika matbutiker, säger Folkhälsan på Ålands vd Niclas Forsström som mottog checken på måndagen.

 

Syftet med insamlingen var att bidra till att äldre som är ensamma eller ekonomiskt utsatta ska erbjudas en hjälpande hand, ett meningsfullt sammanhang och ibland en liten guldkant i livet.

– Vi är väldigt tacksamma och glada över att ha fått förtroendet att få ta emot och administrera de här pengarna. Vi tar gärna emot tips på hur de kan komma till användning på steelfmhjalpen@folkhalsan.ax.  

Folkhälsan på Åland kommer bland annat att samarbeta med lokalföreningarna för att nå målgruppen med olika typer av verksamhet. Medlen ska också användas till färdtjänstbiljetter för att möjliggöra sociala aktiviteter. Boenden på Åland ska kunna ansöka om en summa för att ordna aktiviteter för de boende. Dessutom planeras en skild pott för ensamma äldre som ska kunna söka om bidrag för nödvändiga inköp som spis, kyl, glasögon eller liknande. 

- Vårt arbete med att administrera de insamlade medlen har nu börjat, säger Forsström.

Insamlingen, som pågick mellan den 3.12 och 31.12, nådde sin höjdpunkt den 28.12 då radiostationens programledare Fredrik Karlström, Andre Karring och Amira Boughdiri för 84 timmar stängde in sig i en glasbur på torget i Mariehamn under direktsändning.

Medlen från insamlingen går oavkortat till de äldre på Åland. Administration och kringkostnader, både hos Folkhälsan och på Steel FM, finansieras på andra sätt.

Fotograf: (Huvudbild) Stefan Öhberg/Nya Åland