Robotar väcker språklust och nyfikenhet bland finskspråkiga barn - Folkhälsan
18 januari 2019

Robotar väcker språklust och nyfikenhet bland finskspråkiga barn

Via projektet Sagokodning får barn i finskspråkiga daghem bekanta sig med det svenska språket och kodning – två flugor i en smäll. Där traditionellt berättande och innovativ mediefostran möts väcks nyfikenhet och inspiration.

Det pågående projektet Sagokodning är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsan och Hanaholmen (Svenska.nu) som går ut på att väcka barns intresse för språk och kodning.

Pedagogen Anna Moberg-Jokinen har tillsammans med speciallärare Heidi Hermansson besökt finskspråkiga daghem och tillsammans med barnen haft en spännande upplevelse kring sagan Bockarna Bruse.

Jag har alltid varit intresserad av projekt och språkstödande verksamhet och det var väldigt meningsfullt att ta fram all rekvisita och planera hur den här stunden tillsammans med barnen skulle se ut. Vi ville erbjuda barnen en inblick i det svenska språket via en bekant saga, berättar Moberg-Jokinen.

Uppgift: Programmera bocken över bron

Teamet bestämde sig för Bockarna Bruse. En viktig komponent i sagan är en så kallad “Bee-bot”. Det är en lättanvänd golvrobot som programmeras med hjälp av knappar på ovansidan. Sagans händelser utspelar sig på en matta där Bee-bot:en, med hjälp av barnen, för berättelsen vidare.

Bee-boten är ett bra hjälpmedel för att lära barn enkel programmering och de var väldigt ivriga på att trycka på knapparna! Barnen bestämde på förhand vilken rutt Bee-boten skulle ta och tryckte sedan på “go!”.

Moberg-Jokinen berättar att många barn ganska snabbt förstod vilken saga det handlade om, även om språket och metoden var ny. Nu gällde det att få bockarna att röra sig över bron till ängen!

Vi har fått väldigt fina reaktioner från barnen, som har varit mellan 3 och 5 år. Det här är en metod som tar vara på barnens intresse, som väntar in och fångar upp interaktion och kommunikation genom ljud, ord och gester, berättar Moberg-Jokinen.

Väcka nyfikenhet för det svenska språket

Den 60 minuter långa stunden inleds med att vi får en introduktion av figurerna i sagan. Därefter skannas en QR-kod som för gruppen vidare till den svenskspråkiga versionen av Bockarna Bruse-sången på Youtube.

Därefter läser vi sagan om de tre bockarna Bruse. Sedan repeterar vi ännu sagan med hjälp av Bee-boten, som för bockarna över bron och fram till ängen. Stunden avslutas med att vi sjunger sången tillsammans.

 På en timme hinner man gå igenom många bra ord som “stor”, ”mellanstor” och “liten”, men också “framåt” och bakåt” och räkneorden. Tanken är att väcka nyfikenhet för språk och kodning. Och det tycker jag nog vi har lyckats med!

Förutom två robotar hör också ett träpussel, bildkort och en sagobok till rekvisitapaketet. Efteråt får daghemmen behålla hela paketet för att förhoppningsvis fortsätta leken senare. Folkhälsans pedagoger ger också tips på hur grupperna självständigt kan jobba vidare med projektet.

 Det var väldigt givande att se hur barnen fortsatte leken när vi hade avslutat vårt uppdrag.

Folkhälsans pedagoger besöker sex daghem inom området TräskändaHyvinge och fyra daghem inom området LundoS:t Karins.