Folkhälsanhuset i Pargas - en meningsfull samlingsplats för hela regionen - Folkhälsan
02 augusti 2019

Folkhälsanhuset i Pargas - en meningsfull samlingsplats för hela regionen

Här kan man leva fullt ut till livets slut. Det säger enhetschef Gunilla Fröberg om vardagen i Pargas. Den generationsöverskridande miljön uppskattas av både barn och äldre.

Läs mer om huset här

I sin fulla blomsterprakt inger Folkhälsanhuset i Pargas ett sydeuropeiskt intryck i sommarvärmen. Balkongerna i de 26 lägenheterna är vackert inredda, blommorna utomhus är omskötta och verandan mittemot daghemmets lekplats är en liten oas i sig. 

Förutom de två gruppboendena Havsviken och Hemviken finns också daghemmet Fyrklövern. Folkhälsanhuset i Pargas är en samlingsplats i regionen med service och verksamhet för alla åldrar, en generationsöverskridande miljö där alla är välkomna. Den omtyckta maten görs också i Folkhälsans eget kök som jobbar med närproducerat som ledstjärna. 

– Jag är så glad över att vi har personal med hjärtat på rätta stället, berättar enhetsansvarig Gunilla Fröberg. 

–  Vi söker hela tiden ny kunskap för att kunna förbättra verksamheten och innehållet i vardagen vilket gör det meningsfullt för de som bor här med oss. Hos oss lever man fullt ut tills livets slut. Vi jobbar hårt med att ge den bästa möjliga vården i livets slutskede. 

Hon berättar att trädgårdens blomsterprakt möjliggjorts av en invånare i huset. Som invånare blir man en viktig del av helheten.

– För oss är det viktigt att ha djur och natur nära. Vi har får nära oss och brukar gå till ängen och mata dem. Vi har dessutom odlingslådor på området för potatis och örter, en egen huskatt samt också en egen kanin över sommaren. Utan rätt inställning från personalens sida så skulle det aldrig gå, säger Fröberg. 

Hon berättar också att vardagliga aktiviteter är viktiga. Här satsar man på dagliga promenader och stunder med bland annat högläsning.

 

Helene Myllysilta jobbar som närvårdare på hemtjänsten. Hon blev klar närvårdare 1986, men jobbade ändå 24 år inom försäkringsbranschen i Åbo. Sedan fem år är hon tillbaka i vårdyrket igen - och här stormtrivs hon.

– Jag tänkte hela tiden att jag i något skede vill tillbaka till vårdyrket. Att vara till nytta för andra ger mig glädje. Och här trivs jag! Pargashuset har 24 platser på grupphemmet, varav en är en intervallplats. Vi har nära till havet, hemtrevligt och fräscha utrymmen på alla sätt. Våra enheter är fullsatta och här finns alltid kö i väntan på lediga platser, säger Myllysilta.

I restaurangen sitter Kerstin Forsén, Märta Roos och Vesta Mattsson. De samtalar ivrigt och berättar genast att de känner varandra från när de var barn. Här i Folkhälsanhuset träffades de igen. Mellan Roos och Mattssons träff gick det över femtio år. De flyttade alla in i Pargashuset för nio år sedan när det stod klart. I dag bor de i två- respektive trerummare i huset och träffas varje dag.

– Ja, vi håller koll på varandra. Om någon inte syns till så hör vi oss för var personen håller hus, säger de glada damerna.


– Här är det bra att bo och här händer saker hela tiden. Roligast i sommar har varit när en inbjuden sommarpratare besökt oss varje vecka. Nu senast var det en författare som berättade om Kalevala. Det var jätteroligt! Och salen var fullsatt, berättar Forsén. 

– Ja, det var ju han från tv-serien Rederiet som nu är författaren, fyller Mattson i.

– Och här har vi också invånarträffar nu som då som är omtyckta. 

I huset finns också en gymnastiksal och en simhall som staden driver. Förskolebarnen på daghemmet äter lunch i samma utrymmen och det är ett glatt samarbete och dialog som skapats mellan generationerna.

– Man får ständigt små beundrare som vill komma och prata. Vissa av barnen är blyga men så finns det de som är mera öppna och vågar prata, säger Forsén.


Ny i huset är Katarina Rönnqvist som till vardags studerar till hälsovårdare på Novia i Åbo. I sommar jobbar hon i Folkhälsanhuset i Pargas som bjuder på trevliga kollegor och ett bra teamarbete. Liv, rörelse och nya utmaningar varje dag.

– Jag har alltid tänkt att jag vill jobba med människor. Jag ville helt enkelt jobba jordnära och vara någon annans glädje i vardagen. Jag har några år kvar av studierna. Sedan får vi se vad jag gör! Nu vill jag känna in och testa var jag behövs mest. 

På avdelningen Havsviken är hon fullt sysselsatt med dagens rapportering. Hon pratar ömt om vårdyrket och har inspirerats av sin mamma som är närvårdare till yrket.

– Visst kan det vara tungt ibland. Det är ett skiftesarbete och allt är nytt. Men det här är den bästa erfarenheten jag fått så här långt, säger Rönnqvist.

– Om jag skulle få beskriva yrket åt en annan ung människa så skulle jag säga att det är mångsidigt, att man kan jobba med allt, alla dörrar är öppna. Det är första sommaren jag jobbar för Folkhälsan och det kändes så bra direkt! Det fungerar fint trots att det är ett stort ställe. Kommunikationen funkar också bra. Jag kom snabbt med i gänget och kollegorna är så trevliga.

Här kan du läsa mer om Folkhälsanhuset i Pargas.

Har du frågor om huset?
Gunilla Fröberg
044 788 6312