Familjen Landtman ger tummen upp för MLL-barnvakter - Folkhälsan
31 augusti 2018

Familjen Landtman ger tummen upp för MLL-barnvakter

Folkhälsan utbildar barnvakter i Helsingfors och i Raseborg för Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) i höst. I kursen ingår 36 timmar närstudier, inlärningsdagbok och praktik. Deltagarna får lära sig om barnets grundvård och behov, olika utvecklingsskeden, de vanligaste barnsjukdomarna samt hur man stöder barnets särskilda behov och förebygger av olyckshändelser i hemmet.

Läs mer om utbildningen

Johanna Landtman bor i Helsingfors med sin man, en ettårig son och en tre år gammal dotter. Familjen har anställt en barnvakt som kommer två dagar i veckan, men har också anlitat barnpassning via olika nätsidor och via MLL. I Landtmans bekantskapskrets är erfarenheterna av MLL:s tjänster enbart positiva.

– MLL är en oerhört pålitlig väg att gå. De kan ställa upp på kort varsel när det krisar sig, säger Landtman.

Problemet med MLL:s barnvaktsförmedling har hittills varit bristen på svensktalande vårdare. 

– Jag har två vänner i Esbo och har försökt anlita en svenskspråkig barnvakt via MLL men inte fått någon. En annan vän i Helsingfors var så nöjd med MLL:s svenskspråkiga vårdare att de anställde henne.

Landtman har främst anlitat finskspråkiga vårdare för att dottern, som går i finskspråkigt dagis, ska få öva sig och bli bekväm med finskan.

Hyllar 55-årig språkfantast 

Den barnvakt som Landtman hyllar som en av de bästa var en man i 55-års åldern som förmedlades via MLL. Mannen skiljde sig tydligt ur mängden eftersom den typiska vårdaren är en kvinnlig studerande på 23 år.

– Jag var av någon anledning skeptisk, men den här herren överraskade oss helt och hållet och visade sig vara jättegullig. Han talade en massa språk, också utmärkt svenska.

Innan mannen tog hand om Landtmans barn hade han jobbat nattskift. Det är en annan stor fördel med MLL.

– Det är otroligt att MLL erbjuder barnpassning när som helst på dygnet och kan komma på 24 timmars varsel. De har en jättebra policy, säger Landtman.

Att hitta någon som kan passa ett sjukt barn kan vara utmanande – även där stiger MLL in och erbjuder sina tjänster.

MLL ger trygghet

Landtman har också använt sig av olika nätsidor med barnvakstjänster. De erfarenheterna är däremot inte lika goda.

– Vi märkte att det började försvinna saker, säger hon.

Av de barnpassningstjänster som Landtman har använt sig av är det endast MLL som kontrollerar vårdarens brottsregister.

– Att släppa in en ny person i hemmet med ettåringen gör mig alltid lite skeptisk. Han kan ju inte skvallra om det är något som inte går rätt till. Därför känns det tryggare när treåringen är med.

För både barnvakter och familjer kan betalningen innebära obekväma situationer. För dem som anlitar MLL finns det tydliga rekommendationer om bland annat lön.

– Lönen är fördelaktig för barnfamiljer. Via MLL har alla betalningsarrangemang gått smidigt, säger Landtman.

Text: Jenny Blomqvist
Foto: Privat/Camilla Bloom