Idéprisvinnare och blivande sjukskötare tror på välfärdsteknik - Folkhälsan
18 oktober 2018

Idéprisvinnare och blivande sjukskötare tror på välfärdsteknik

- Jag är troende när det kommer till välfärdsteknik. Teknik ger tid över till det viktiga – det mänskliga mötet, säger blivande sjukskötaren Katri Sajama som vunnit idétävlingen Queen Silvia Nursing Award.

Om QSNA

Allt fler lever allt längre. Hur ska vi klara av att ta hand om varandra så att vi lever ett människovärdigt liv ända till livets slut? 

Till all tur är människosläktet innovativt och uppfinner ständigt nya hjälpmedel som underlättar livet. Det finns och utvecklas hela tiden teknik och digitala lösningar som kan bidra med ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för äldre personer och personer med funktionsnedsättningar. Dessa innovationer kallas välfärdsteknik, och blivande sjukskötaren Katri Sajama tror hårt på att det här är en del av den stora lösningen.

– Många är rädda för teknik och robotik, men den kan ta hand om sådana uppgifter som är svårskötta av social- och hälsovårdspersonal. Som att stå bredvid någon dygnet runt, säger Sajama.

Katri Sajama vann idétävlingen Queen Silvia Nursing Award i fjol och har under sex månader deltagit i en individuellt anpassad praktik där hon fått bekanta sig med vårdorganisationer, beslutsfattare och politiker.

Syftet med idétävlingen Queen Silvia Nursing Award är att lyfta fram sjukskötaryrket och sjukskötarstuderandes goda idéer som stöder framtidens utmaningar inom vården och omsorgen av äldre.

Katri Sajama och stipendiaterna från de andra länderna i QSNA fick träffa instiftaren Drottning Silvia när priset överräcktes. Foto: Yanan Li

– Det har varit mycket intressant att bekanta sig med fältet. Jag har bland annat märkt att Folkhälsan redan gör mycket sådant som andra vård- och omsorgsgivare bara talar om, säger hon.

Folkhälsan samarbetar med det danska startupföretaget Gonio VR och utvecklar ett VR-spel där man kan plocka bär, svampar och bygga fågelholkar i en virtuell värld och samtidigt få lite motion. Foto: Eva-Maria Nystén

En talande dörrvakt

Katri Sajamas vinnande idé var en talande dörrvakt som aktiveras då någon rör vid ett dörrhandtag och påminner eller lugnar den äldre och personer med minnessjukdomar. Rösten kan exempelvis tillhöra en anhörig och komma med förinspelade uppmaningar och påminnelser.

Lösningen skulle bidra med närvaro dygnet runt vilket i sin tur skapar trygghet.

– Det fina vore att den inte bara piper utan reagerar mänskligt. ”Pirjo, du är hemma, där är din säng, gå tillbaka till sängen.” Om Pirjo inte lyder kunde dörrhandtaget ropa efter henne – ”Ta nycklarna med dig” eller ”ring Esko!”.

 Det finns till exempel ett onödigt motstånd mot aktivitetsarmband. Med hjälp av armband kunde man optimera medicinering och vårdanvisningar. 

Samla data med armband

Sajama tror att välfärdsteknologin snart blir en självklar del av vårt samhälle. Tekniken gör att hjälpbehövande äldre kan bo kvar hemma längre i stället för att vi skapar skilda komplex eller stadsdelar för äldre.

– Föreställ dig att ditt aktivitetsarmband larmar när du legat orörlig i tre timmar eller när du traskar över en viss geografisk gräns, varefter en skötare kommer springande efter dig och leder hem dig.

Det finns redan mycket välfärdsteknik tillgänglig i dag, men det är få innovationer som i praktiken tagits i bruk.

– Det finns till exempel ett onödigt motstånd mot aktivitetsarmband. Med hjälp av armband kunde man optimera medicinering och vårdanvisningar. Men i dag finns det ingen som tolkar den data som armbanden registrerar. Här behövs en ny yrkesgrupp med analytiker som tolkar datan som aktivitetsarmbanden samlar in. Kanske ett kontrollrum med personal som ser att Seppos medicin behöver justeras och så vidare.

Karriärsbyte vid 40

Sajama har börjat studera till sjukskötare i 40-årsåldern då hon insett att hon vill sadla om och jobba mer med människor. Hon ser sjukskötaryrket delvis som ett serviceyrke – där hennes uppgift är att se till att den vårdade känner sig omhändertagen.

– När jag började tänka på vad som är viktigt för mig utkristalliserade sig vårdyrket som det enda alternativet. Min pojke är 11 år och det är först nu jag kunnat börja överväga skiftesarbete.

Tidigare har hon jobbat som bland annat svetsare, truckförare och försäljare.

– Vi lever i ett otroligt land som ger oss möjligheten att omskola sig mitt i livet och byta bransch. Jag har varit motiverad att studera även om det ibland har varit tufft som ensamstående mamma. Vi är två som lever på en lön.

Men det har lyckats tack vare att Sajama kunnat ta del av flerformsstudier och jobba vid sidan av studierna.

– Min son är duktig – jag tror inte att alla 11-åringar kan dammsuga och diska. Vi brukar också göra våra läxor tillsammans. Ibland sitter vi tillsammans och nördar oss – stirrar på bilder av sårvård och sådant. Som tur är fascineras han av blod!

QSNA

- Är en idétävling för sjukskötarstuderande i Finland, Sverige, Tyskland och Polen.
- Stipendiaterna från varje land vinner 6 000 euro och en individuellt anpassad praktik som ger dem kontakter inom arbetsfältet vård och omsorg för äldre.
- Idétävlingen ordnas av Swedish Care International. Priset är instiftat av drottning Silvia.

 Text: Hanna Rundell