Från bilmekaniker till smyckeskonstnär – Christoffer Nyström har formgett årets stilrena luciasmycke - Folkhälsan
15 november 2018

Från bilmekaniker till smyckeskonstnär – Christoffer Nyström har formgett årets stilrena luciasmycke

Luciasmycket 2018 är skapat av snart 28-åriga Christoffer Nyström. För två år sedan formgav han det smycke som prydde presidentfruns hals på slottsbalen – i höst fick han äran att formge luciasmycket.

Rösta på din luciakandidat

– Jag ville skapa ett fint och stilrent smycke som man kan använda även till vardags, säger Christoffer Nyström.

De flesta beställare har en klar vision av smycket de beställer, men i det här fallet hade Nyström så gott som fria händer.

– Planeringen var det som tog klart längst tid. Jag satt flera dagar efter jobbet och skissade och slopade olika modeller.

Nyström är mån om att både han och kunden ska vara fullkomligt nöjda med slutprodukten. Han har med kröningen i åtanke skapat ett lås som är smidigt att öppna – och ser bra ut.

Silver kräver precision

Eftersom luciasmycket sätts på och tas av åtminstone hundra gånger under en månads tid, ska det bestå av ett tåligt material såsom silver.

– Silver är inte helt lätt att hantera. Guld är kul och lättare att jobba med. Utmaningen med silver är att få till en bra yta.

På Nyströms arbetsplats, guldsmedsaffär Tarkkanen, smälter de själva sitt silver och andra ädelmetaller. Ibland kan en eller annan luftficka smyga sig in i silvrets struktur.

– Då är det bara att börja om. Som tur hade jag ingen luftficka i silvret jag använde för luciasmycket, men i restbiten råkade det finnas.

Från en 13 grams silverbit har Nyström skapat sju separata delar som sammanfogats till årets luciasmycke. Han räds inte tekniska utmaningar – tvärtom. Att få experimentera och bygga in överraskningar i smycket hör till det han uppskattar mest i sitt arbete.

Utöver luciasmycket håller Nyström på med ett stort projekt som han inte ännu kan avslöja.

Bilar och balsmycken

Nyström är utbildad bilmekaniker och hamnade av en slump på yrkesskolan Axxells utbildningslinje i guldsmide. För två år sedan utexaminerades Nyström och har sedan dess jobbat för Mika Tarkkanen, som har utsetts till Årets guldsmed 2018 av Finlands Guldsmedsförbund. Nyström pendlar alla dagar mellan sin drömarbetsplats i Arabiastranden i Helsingfors och hemmet i Ekenäs.

Inför Finlands 100-årsdag kontaktades Tarkkanen av presidentfrun Jenni Haukio som önskade ett stort smycke till slottsbalen. Guldsmedsaffären erbjöd olika modeller varav Haukio fastnade för Nyströms förslag, ett halsband inspirerat av Sibeliusmonumentet.

Från smed till smed

Formgivningen och hantverket har under luciasmyckets närmare sju decennier långa historia erbjudits både blivande och etablerade konstnärer. En del har varit anställda hos kända juvelerare som Tillander, Lapponia, Kalevala Koru, Westerback och Auran Kultaseppä, andra har varit enskilda smyckeskapare och företagare. Till en början var det Hufvudstadsbladet och Folkhälsan som valde formgivare, men sedan 90-talet har smyckeskonstnären fått utse vem som får hedersuppdraget följande år.

Rösta på Finlands Lucia.

Läs mer om Lucia och insamlingen för utsatta barnfamiljer.

Text och foto: Jenny Blomqvist