Middag med grabbarna - Folkhälsan
09 februari 2018

Middag med grabbarna

En av Finlands första killmiddagar gick av stapeln i onsdags i Folkhälsanhuset i Brunakärr, i Helsingfors. Under en killmiddag samlas män för att prata om svåra saker som känslor och maskulinitet. Den svenska jämlikhetsorganisationen Make equal har utvecklat konceptet.

– När jag var en tonårig hade jag riktigt hemska åsikter och betedde mig dåligt. Kanske på grund av det så märker jag att jag som äldre undvikit att hänga med män, säger Benjamin Sidorov, en av killmiddagens arrangörer.

– Män i grupp hänger sämst, liksom, säger Jonas Forsbacka som också är arrangör.

På en killmiddag får män sätta sig ner tillsammans och umgås på ett sätt som kanske är främmande för många. På killmiddagen ska man inte sitta och spänna musklerna eller slänga sexistiska skämt, utan prata om det som är svårt.

– Manlighet, känslor, mansroller... Också mycket hur man mår helt enkelt. Sen får man välja om man vill äta en bit mat, säger Forsbacka.

Men en killmiddag behöver inte vara en middag – man kan ordna en killmiddag till exempel på baren eller på en konsert. Konceptet har utvecklats av den svenska jämlikhetsorganisationen Make equal. Vem som helst kan ladda ner deras diskussionsfrågor och ordna sin egen killmiddag. Det finns flera teman såsom vänskap, ego och skörhet.

Manlig feminism

En killmiddag är feministisk, säger Forsbacka.

– Visst är det feministiskt när män sätter sig ner och funderar på till exempel vem som gör oavlönat jobb hemma.

Det är också feministiskt att män stöder varandra och pratar om känslor – för det stödet får många män endast av kvinnor.

– Forskning visar att män ofta har svårare att komma över att ett parförhållande tagit slut – en stor del av det är säkert att många män tyvärr inte pratar om sina känslor med andra än sina flickvänner eller fruar. Sen när förhållandet tar slut kan det komma som en chock, vilket kan leda till att vissa män blir våldsamma och till exempel misshandlar sin tidigare partner, säger Sidorov.

Programvärden, komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg öppnade middagen med att prata om hans upplevelse av maskulinitet och vänskap mellan män.

Petter West (till vänster), Jonas Forsbacka och Benjamin Sidorov ordnade en av Finlands första killmiddagar.

Dammen brast – någonting måste göras

Petter West var den som samlade ihop gänget som ordnade killmiddagen i onsdags.

– Jag bodde i Stockholm i fjol och blev där bekant med idén. När jag flyttade tillbaka till Finland undrade jag när den kommer hit! I samband med kampanjen #dammenbrister bestämde jag att det var dags att ordna en killmiddag. Jag postade i gruppen Finlandssvenska feminister och frågade ifall någon vill ordna en middag med mig. Först var jag lite orolig men sen tog ni kontakt! säger West till sina medarrangörer.

Förutom Sidorov, West och Forsbacka var också Per Ehrström med och ordnade evenemanget.

Även Forsbacka kände att det var dags att göra något efter tidskriften Astras kampanj #dammenbrister i fjol. Då talade dryga sextusen finlandssvenska kvinnor ut om de sexuella trakasserier de upplevt i Svenskfinland.

– Jag tänkte att herregud, nu måste vi killar verkligen samla oss och prata, säger Forsbacka.

Arrangörerna bekostade själv middagen. Folkhälsans utrymme i Brunakärr i Helsingfors fick de använda gratis. 

West berättar att han hört att en middag eventuellt ska ordnas i Jakobstad.

– Vi hoppas att det sprider sig, säger West.

Text & foto:
Lukas Rusk