Leende Elin Qvist kröntes till Finlands Lucia - Folkhälsan
13 december 2018

Leende Elin Qvist kröntes till Finlands Lucia

Finlands lucia 2018, 19-åriga Elin Qvist från Grankulla, kröntes i dag av professor emeritus Sixten Korkman i Helsingfors domkyrka. Lucia och de 23 tärnorna sjöng bland annat den nyskrivna låten Vår vintervärld av luciakörens dirigent Jannike Sandström och hennes sambo Niklas Rosström.

Luciainsamlingen pågår till 31.1.2019

Årets gästartist, sångerskan och skådespelaren Emma Klingenberg, fängslade publiken med sången Julkortet av Sofia Karlsson och Martin Hederos. Med på kröningen var också manskören Muntra Musikanter, Helsingfors musikklasser: 4-6m i Åshöjdens grundskola.

”Lucia representerar medmänsklighet, gemensamt ansvar och empati”

Årets luciakrönare Sixten Korkman inledde sitt tal med att hänvisa till en scen ur Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander då familjen Ekdahl firar barndop. Enligt familjens patriark, Gustav Adolf Ekdahl, gäller det att söka lyckan i den lilla världen och i de nära människorelationerna. Men hur är det i dagens Finland? Enligt FN:s senaste rapport bor världens lyckligaste folk just här. Ändå präglas många finländares vardag av ett starkt missnöje, konstaterar Korkman.

– Vardagen är ingen idyll, om man kämpar med otrygghet, ekonomisk knapphet, hälsoproblem. Barnfattigdomen har ökat under många år. Samtidigt uppvisar allt flera barn och unga beteendestörningar och mentala problem, säger han i sitt tal.

Som en högt uppskattad nationalekonom hänvisar Korkman till forskning som visar att hjälp till utsatta barnfamiljer har betydande effekter på barnens hälsa, skolresultat och framgång i livet.

– Ingen annan investering ger lika hög avkastning som förebyggande åtgärder för att hjälpa barnfamiljer med svårigheter. Det finns stort behov av den hjälp som medborgarsamhället kan bidra med. Det är glädjande att pengarna från luciainsamlingen oavkortat går till stöd för barnfamiljer.

Enligt Korkman symboliserar Lucia mycket av det som Gustav Adolf Ekdahl ser som livets mening.

– Lucia sprider ljus och värme. Hon representerar den medmänsklighet, det gemensamma ansvar, den empati och godhet som vi hoppas att alla ska få uppleva i sin lilla värld, säger Korkman och önskar Lucia kraft och framgång.

I egenskap av krönare fäste Korkman årets luciasmycke runt Lucias hals. Det stilrena silversmycket är skapat av silversmeden Christoffer Nyström, som för två år sedan formgav presidentfru Jenni Haukios jubileumssmycken.

”Lucia förkroppsligar en tradition av värme”

– Det är fascinerande hur stark vår luciatradition är, hur denna dag och denna tradition tar sig igenom många av de försvarsmurar som vi omger oss med. Här fylls kyrkan och stadens centrum för att sprida ljus och glädje, för att få se en glimt av ljusets bärare, för att ta del av sången och värmen, säger Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling.

Han ser Lucia som en symbol för hoppet.

– Lucia skrider ner för domkyrkans trappa inför tusentals människor, och tv-tittare i hela landet. Lucia förkroppsligar en tradition av värme och ljus i en mörk tid och vi är många som bevittnar det och deltar i denna folkfest, säger Westerlund.

”Värme som dröjer kvar”

Lucia bidrar till samhället genom den hjälp som Folkhälsan möjliggör genom insamlingen, men också genom de hundra besök hon gör under årets mörkaste stunder.

– Vore du i nöjesbranschen skulle vi säga att du ger dig ut på en turné och har en trogen fan club. Varje besök är efterlängtat. Men du ger inte din publik bara en kort upplevelse. Du skapar värme och glädje som dröjer kvar – långt efter att du hastat vidare, säger Mats Brommels, ordförande för Samfundet Folkhälsan.

Han tackar å Folkhälsans vägnar samarbetsparter och frivilliga som ställer upp och gör luciaäventyret möjligt.

– Och inte minst till alla ni som bidragit till luciainsamlingen. Den pågår för övrigt till den sista januari, säger Brommels.

”Lucia manar till eftertanke”

Årets gästartist är Emma Klingenberg, den finlandssvenska skådespelaren och sångerskan som alltid har brunnit för att berätta historier, i synnerhet genom musiken.

– Lucia kommer lägligt i en ofta stressig tid. Det är så vacker handling att bära in ljus i andras mörka rum. Lucia manar till eftertanke, säger Klingenberg.

Det långsamma tempot är något annat som Klingenberg förknippar med Lucia.

– När jag övade inför Lucia som barn och skulle skrida in i salen, var själva tempot det svåraste. Inte gå för fort, inte prata för fort. En övning för livet, konstaterar hon.

Harri Viitanen, kompositör och kantor vid Helsingfors domkyrkoförsamling, har också valt att inleda kröningen långsamt, med kompositionen Godhet och barmhärtighet. Viitanen har i över tjugo års tid analyserat fåglars sång med hjälp av dator för att skapa grundmaterial för nya verk.

– I det här stycket har jag strävat efter att den vackra vibrerande känslighet som finns i fågelsången ska få klinga längre genom att göra ljudbilden långsammare. Jag tänkte att musikens karaktär passar som ouvertyr till luciakröningen, som en bön för det kärleksverk Folkhälsan utför, säger Viitanen.

En folklig låt om julens änglar

Luciakören uruppförde en nyskriven lucialåt tillsammans med manskören Muntra Musikanter och elever från Åshöjdens grundskola.

– Låten är en uppväckelse av något slag och handlar om att se och bry sig om varandra, men också om Lucia och hennes tärnor – julens änglar, säger Jannike Sandström, luciakörens dirigent.

Det är den fjärde lucialåten som hon och hennes sambo Niklas Rosström skrivit ihop, men den här gången var konstellationen lite annorlunda.

– Musikupplevelsen varierar beroende på vilken kör man sitter närmast. Det blir en spännande sammansättning som har lite av en stereoeffekt, säger Sandström.

Vår vintervärld är också mer folklig än parets tidigare lucialåtar. Den går i 6/8-takt och har ett annorlunda gung.

Text och foto: Jenny Blomqvist