Folkhälsan är med och utbildar barnvakter på svenska - Folkhälsan
31 augusti 2018

Folkhälsan är med och utbildar barnvakter på svenska

Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) ordnar i samarbete med Folkhälsan, Helsingfors arbis och Raseborgs Kulturinstitut den första barnpassningsutbildningen på svenska. Från och med september arrangeras kurser parallellt i Helsingfors och i Raseborg. Kursen ger deltagaren beredskap att sköta barn hemma hos familjer.

Familjen Landtman hyllar MLL:s service

Barnpassningsutbildningen riktar sig till alla över 16 år som är intresserade av barnskötsel. Under kursens 60 timmar får deltagarna lära sig om barnets grundvård och behov, olika utvecklingsskeden, de vanligaste barnsjukdomarna, lekar och trivsel, stödjandet av barnets särskilda behov och förebyggande av olyckshändelser i hemmet. Kursen innefattar 36 timmar närstudier, 15 timmar självstudier i form av inlärningsdagbok och 9 timmar praktik i en familj.

Jag hoppas att den svenskspråkiga utbildningen sprider sig till fler regioner. Man borde kunna garantera barnpassning på svenska i hela landet.

För att få komma med i MLL:s barnpassningsverksamhet behövs en godkänd kurs och en personlig lämplighet till uppgiften. Det är MLL som ansvarar för kursen medan Folkhälsans sakkunnga står för en betydande del av föreläsningarna.

– För en ung småbarnsförälder utan nätverk är det en stor trygghet att veta att barnvakten är godkänd och utbildad. Det är också en trygghet för vårdaren att veta hur man ska gå till väga, säger Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser som är en av dem på Folkhälsan som utbildar barnvakterna.

Utbildningen är även till nytta för dem som studerar till närvårdare, vill bli lägerledare eller på annat vis kommer i kontakt med barn. En så omfattande kurs ser bra ut på meritförteckningen.

För Folkhälsan är det viktigt att få vara med och bidra till hur man förhåller sig till och sköter om barn.

– Jag hoppas att den svenskspråkiga utbildningen sprider sig till fler regioner. Man borde kunna garantera barnpassning på svenska i hela landet, säger Stolzmann-Frankenhaeuser.

De som förmedlar vårdare på MLL ser ett stort behov av barnvakter som behärskar svenska.

– Vi får ofta förfrågan om barnpassning på svenska, men eftersom vi inte tidigare har ordnat någon motsvarande barnpassningskurs på svenska, har vi för få svenskkunniga vårdare, säger organisationschef Mia Montonen på MLL, Nylands distrikt.

Om de nya kurserna på svenska visar sig vara omtyckta, är det lättare att även få andra orter med på noterna. Utbildningen förverkligas med extern finansiering.

MLL handplockar sina vårdare

Barnpassningskursen är ingen automatisk inkörsport till att bli MLL-vårdare, men en godkänd kurs är ett av kriterierna.

– Verksamheten stöder i första hand barnfamiljerna, men är samtidigt en form av ungdomsarbete. Pensionärer tar vi också jättegärna emot. För dem som är utbildade eller har erfarenhet räcker det med en kortkurs, säger Montonen.

Förutom utbildning, vill MLL få se brottsregisterutdraget och testa personens lämplighet för jobbet innan hen godkänns. MLL kräver att alla vårdare är försäkrade, är utbildade och dyker upp på minst ett av förbundets tillfällen per termin.

– Vi är måna om att regelbundet träffa alla våra vårdare, säger Montonen.

Majoriteten av MLL:s vårdare är fortfarande kvinnor och efterfrågan på män är stor.

– Vi hade till exempel en i Västra Nyland som var superomtyckt, säger Montonen.

Enligt MLL blir en MLL-vårdare sällan utan jobb, men det lönar sig att själv vara aktiv.

Förmedlingssystemet genomgår för tillfället en reform, som bland annat innebär att familjerna själva kan få välja vårdare. Sedan den 28 augusti testas den nya förmedlingen i Esbo, Hyvinge, Grankulla, Mäntsälä, Borgnäs och Tusby.

Text: Jenny Blomqvist

Här hittar du kurserna: 
Helsingfors Arbis
Raseborgs Kulturinstitut