Presidenten köpte majblommor av Pargasförsäljare - Folkhälsan
27 april 2018

Presidenten köpte majblommor av Pargasförsäljare

En delegation från Folkhälsan har traditionsenligt åkt ut till Talludden för att sälja majblommor åt presidenten.

Om insamlingen

I år var det Pargassystrarna Selma (7) och Elsa Vahtola (10) som fick äran att sälja majblommor åt president Sauli Niinistö.

Intäkterna från majblomsinsamlingen går till Folkhälsanföreningarnas hälsofrämjande verksamhet – först och främst till sommarsimskolorna.

Selma Vahtola frågade om presidenten har gått i någon simskola och Sauli Niinistö berättade att han gått i simskola vid en strand i Salo som barn.

Sauli Niinistö köpte tre pins och Elsa Vahtola fäste pinset på presidentens kavajslag. Därefter firade sällskapet med mjöd och munkar.

Anders Vahtola, styrelsemedlem i föreningen Folkhälsan i Pargas, Regina Strandberg, verksamhetsledare för Folkhälsans Förbund i Åboland och Minna Nilsson, ordförande för Landskapsföreningen Folkhälsan i Åboland deltog också i besöket.

- I Pargas går alla pengar från majbloms- och luciamärkesinsamlingen till våra sommarsimskolor. Dessutom kan vi i vissa fall låta familjer med många barn simma till ett lägre pris, säger Anders Vahtola.

I fjol sålde ungefär 3 000 barn runt om i Svenskfinland majblommor. Årets majblomma är guldgul och svart. Vinnaren i årets designtävling, 12-åriga Elina Hall från Göteborg, inspirerades av en humla när hon planerade sitt bidrag till majblomstävlingen.

Majblomman säljs i Finland från 29.3 till mitten av maj. Nålen kostar 2 euro och pinset 4 euro. Försäljarna får får 0,80 euro per sålt pins och 0,40 euro per såld majblomsnål. Majblommor kan också köpas på Folkhälsanhusen och Luckorna runt om i landet.

 

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli