Multisport kräver snäppet mera - Folkhälsan
12 oktober 2017

Multisport kräver snäppet mera

Löpning, simning, cykling, paddling, hinderbana – multisportlopp kombinerar flera grenar i ett race. De flesta tävlingar har olika klasser för både proffs och amatörer.

Om Valhalla Obstacle Race

Multisportlopp har slagit igenom i Norden. Under de senaste åren har antalet multisportlopp ökat flerfalt. Några exempel är Spring Adventure, X-Kaato och Tough Viking, samt av Folkhälsan arrangerade Solvalla Swimrun och Valhalla Obstacle Race, som äger rum i Norvalla på lördag (14.10). 

Målsättningen i multisportlopp är att ta sig fram över varierande terräng, ofta långt ifrån asfalterade vägar, ibland i vatten. Varför, kan någon fråga sig.

– Jag tror att folk vill pröva på något nytt. Löpningstrenden har pågått i flera år och kanske har man tröttnat på samma gamla rutter. Jag ser multisport som en progression till löpartrenden. Det som lockar är upplevesen, säger Alexandra Kvist, idrottsproducent och PT på Folkhälsan.

Hennes kollega, idrottsinstruktör Heikki Kiili håller med.

Foto: Henri Forss

– I skogen måste man anpassa sig till terrängen på ett helt annat sätt. Ibland är det vått, ibland berg, ibland måste man krypa under omkullfallna träd. Jag vet att det låter flummigt, men när jag springer i skogen upplever jag att jag är en del av naturen. Man hinner inte tänka på så hemskt mycket annat, säger Kiili.

 

Foto: Petteri Rantanen  

 Swimrun är en av de populäraste formerna av multisportlopp. Till exempel Solvalla Swimrun består av 22 kilometer löpning på skogsstigar och 3 kilometer simning i sjöar i norra Esbo. Den kortare banan är totalt 15 kilometer. Tävlingen har tre klasser: män, kvinnor och mixed. Deltagandet sker i par, vilket är typiskt för multisport.

– Det ingår vissa risker i att röra sig utanför byggda vägar. I swimrun kan det hända att man halkar på en klippa vid stranden och ramlar medvetslös i sjön eller får en kramp mitt under simningen. Då är det viktigt att man har ett par som kan hjälpa en, säger Kiili.

Det är också obligatorisk för deltagarna att bära med sig en enkel första hjälp-förpackning. Det är dock bara en säkerhetsåtgärd, inte en signal på att multisport skulle vara farligare än andra lopp. Annan utrustning som deltagarna behöver är våtdräkt, skor som tål vatten och flottörer.

– Det finns speciella våtdräkter som är anpassade för swimrun och som det är lätt att springa i. Flottörer har man för att underlätta simningen, säger Kvist.

Foto: Hanna Rundell

Joakim Träskelin, idrottsproducent på Norrvalla, tror att multisport- och hinderbaneloppens popularitet beror på att många vill ha mer mångsidig träning.

- I hinderbarnslopp utmanar man alla muskelgrupper och lägen, och tränar både spännstyrka, elasticitet, kondition, snabbhet och smidighet.

Resan viktigare än målet

Trots att multisportlopp på papper låter mer utmanande än vanliga löparlopp är det inte hela sanningen. Man behöver inte vara en toppidrottare för att delta i ett multisportlopp. Den som har en god grundkondition kan enkelt lägga om sin träning så att den är mer ändamålsenlig med tanke på loppet och de grenar som ingår i det.

– Det viktiga är att inte träna för hårt i början, kroppen behöver tid för att återhämta sig, det är då utvecklingen sker. Till exempel simning kan vara väldigt tungt för någon som inte simmar regelbundet. Man måste se upp så att man inte överanstränger sig. Det som mina kunder har störst problem med är att de tränar för hårt eller för ensidigt, säger Kvist.

– Sedan när man är mera erfaren kan man fundera på detaljerna. Det vill säga, var får jag största möjliga nytta för minsta möjliga insats. Då handlar det ofta om att träna teknik. Till exempel i simning kan man spara flera minuter med bättre teknik och utan extra ansträngning, säger Kiili.

Det avgörande är ens egen målsättning, tävlar man för att vinna eller bara för att vara med. Det är något som Kvist och Kiili påpekar flera gånger.

– I multisport är det oftast resan som är viktigast. All idrott behöver inte vara så allvarligt. Man ska njuta av upplevelsen, säger Kiili.

Mera info om inhemska multisportlopp finns på webben. Kolla till exempel Valhalla Obstacle RaceSolvalla Swimrunmultisport.fi och trailrunning.fi

Text: Henri Forss