Kultur gav inspiration på Armas-festivalen i Vasa - Folkhälsan

05 oktober 2017

Kultur gav inspiration på Armas-festivalen i Vasa

Deltagarna fick njuta av dans, musik, sång rytmer, hantverk och konst i olika workshops under festivalen som i år hade temat "Äldre kan-tillsammans skapar vi kultur och hälsa".

Under onsdagen den 4.10 bubblade det av hälsosamma kulturupplevelser och skapande i Folkhälsanhuset Wasa.

Deltagarna, både Vasabor och besökare från bland annat Jakobstad och Närpes, deltog i både inspirerande föreläsningar och worhshoppar.

Programmet kretsade kring kulturens bevisade hälsofrämjande effekter på hjärnan, minnet, kroppen och välmåendet. Att sjunga, lyssna på musik, dansa, röra på sig till musik (om än sittande i sin stol), titta på en tavla, lyssna på radio - allt detta gör oss gott.

- Vi måste bort från tanken att äldre är passiva kulturkonsumenter. De är aktiva aktörer och samhällsmedlemmar också ur ett kulturavseende, säger Ann-Maj Björkell-Holm, kulturchef på KulturÖsterbotten i sitt öppningstal.

- Vi vet idag att kroppen och hjärnan mår bra av att vara aktiv genom kulturenen - konsten, dansen, musiken osv. Att  själv få skapa föremål och berätta om sitt liv genom konsten och kulturen är viktigt. Dagens äldre är mycket kreativa, säger Camilla Westerlund som jobbar med äldre och hälsa på Folkhälsan i Vasa.

Förutom Folkhälsans personal var också frivilliga med och arrangerade programmet i Folkhälsanhuset Wasa. Armas-festivalens firas också på andra håll i Vasa.

Bland annat Noomi Elfving och Maria Kaivonen höll en inspirerande föresläsning "Livsglädje genom musik" som bestod av sång och musik blandat med information om musikens effekt på kroppen och hjärnan. 

 

Seniordansarna Karin och Thor Grön och Annette och Börje Andersson bjöd på en dansföreställning.

Konstnären Kerstin Kassab från Jakobstad har handlett i konstutövande i Folkhälsans verksamhet Friska Tag i Jakobstad.

Greta Blomqvists vackra tomteverkstad ställdes ut.


Linnea Mods tavla stod också utställd i Folkhälsanhuset i Jakbostad

Tre deltagare från Ramsby i Närpes, Aslög Träskvik, Berit Antfolk och Helmi Antfolk berättar att bussen från Närpes var fullsatt med festivaldeltagare, bland annat deltagare från Mimosel-gruppen.

-  Det är trevligt att komma hit, träffa bekanta och umgås, säger Träskvik.

Armas i Vasa ordnas som ett samarbete mellan Vasa stad, Folkhälsan och KulturÖsterbotten.

Folkhälsans Pia Nabb, som jobbar med äldre och hälsa, säger att samarbetet kring festivalen är oerhört viktigt.

- Det ger mervärde. Vi hoppas att vi får ännu flera arrangörer med oss och således också en ökad spridning på festivalen nästa år. Frivilliga har också gjort en enastående insats med sitt engagemang och entusiasm, säger Nabb.

Armas ordnas under två veckor i 16 kommuner runt om i Finland. Folkhälsan deltar och ordnar program i Vasa och Helsingfors.