”Viktigt att göra idrottsföreningen inkluderande” - Folkhälsan
31 oktober 2017

”Viktigt att göra idrottsföreningen inkluderande”

Hur tidigt väljer man ut barn till lag och trupper? Har idrottsföreningen funderat på sina värderingar? Hur motarbeta mobbning? Bland annat de här frågorna jobbar Karin Storbacka med i Folkhälsans projekt "Trygga relationer inom idrott".

Om projektet

Tidigare elitlöparen Karin Storbacka, som själv har långvarig erfarenhet av föreningsidrott arbetar numera på Folkhälsan inom projektet "Trygga relationer inom idrott”. Här jobbar Folkhälsan och Storbacka för att stöda idrottsföreningarna att utveckla goda relationer och gemenskap och samtidigt motarbeta kränkningar och utanförskap.

– Vi vill vara med och stärka idrottsföreningars värdegrund. Att inspirera och motivera dem till att upprätthålla barns intresse för idrott genom att främja trygga relationer och respektfullt bemötande, säger Storbacka.

Hur tidigt väljer man ut barn till lag och trupper? Hur tidigt börjar man poängtera tävling? Varför ropar man mer åt barnen på matchen än på träningen? Hur bekräftar och feedbackar man? Har föreningen en gemensam värdegrund? Hur kommunicerar man den åt föräldrarna?

Kroppsfixeringen är på många håll stark

Storbacka poängterar att föreningar har mycket att vinna på att tänka på de här sakerna. 

– Om fler barn trivs och längre håller på med idrotten skapar man en bredd blad juniorer. Och skapar man en bredd kommer man så småningom att få en elit.

Kan relatera till eget idrottande

– Tack vare det nya jobbet har jag fått reflektera över mitt eget idrottande och sett det ur nya perspektiv. Det har varit lärorikt. Det finns många saker man inte tänker på när man är inne i bubblan, säger Storbacka.

Mycket handlar om att ifrågasätta normer.

– Jag har själv det väldigt enkelt som glad vit flicka – men hur är det hos de som avviker från normen, till exempel genom klädstil, religion eller sexuell läggning? Kroppsfixeringen är på många håll stark, och barn och unga upplever att de måste se ut som andra inom sin gren.

Vad gör Folkhälsan?

– I skolor och daghem har man en längre tid funderat på och arbetat mobbningsförebyggande och för trygga relationer. Även inom idrotten är det här arbetet viktigt och vi försöker inspirera och motivera dem. 

Folkhälsan har bland annat skapat material som föreningarna kan använda som underlag för diskussioner. En dialogduk för föreningsaktiva och trivselenkäter för barnen och vårdnadshavarna går att beställas och laddas ner här.

Folkhälsan ordnar nu två info- och inspirationskvällar om trygg idrott för alla, en i Vasa och en i Helsingfors. Infokvällen riktar sig till alla tränare, ledare och styrelsemedlemmar inom föreningsidrott, både inom lag- och individuell idrott. Mentaltränaren Christoph Treier föreläser om prestation och barn inom idrott och Karin Storbacka talar om Folkhälsans projekt.

Anmäl dig till infokvällen "Prestation och barn inom idrott"

16.11 i Helsingfors
23.11 i Vasa