En lucia med musikaldrömmar - Folkhälsan

01 december 2017

En lucia med musikaldrömmar

Årets Lucia Anna-Kajsa Edström från Jakobstad är en energisk framtida musikalartist som ser fram emot att beröra människor och sprida glädje. Hon beskriver sig själv som envis och målmedveten – men också som en person som ser andra.

21-åriga Anna-Kajsa Edström hade sett fram emot ett skönt jullov, i stället får hon åka på luciaturné.

– Min första reaktion när Camilla Westerlund från Folkhälsan ringde i morse var ”skämtar du med mig?” Jag trodde inte att jag skulle bli Lucia, men jag är jätteglad.

Det är en sprudlande glad och energisk Finlands Lucia 2017 som svarar i telefonen. Det är redan hennes femte samtal för dagen och hon säger att hon kommer att sitta fastklistrad vid mobilen och datorn hela dagen.

Edström kommer från Jakobstad men bor för tillfället i Stockholm där hon studerar till musikalartist på Kulturama. Hon beskriver sig själv som envis, målmedveten och omtänksam.
– Jag är en person som ser andra, säger hon.

Handlar inte om utseende

Anna-Kajsa Edström nominerades som luciakandidat av en familjebekant som jobbar på Folkhälsan och som hon känt sedan liten, men hon säger ändå att det inte alls varit självklart för henne att hon skulle bli vald till Finlands Lucia.

Edström är adopterad från Colombia och har ibland fått höra kommentarer om att hon inte är finländare. Hon svarar alltid bestämt att hon visst är det.

– Jag är inte stereotypt nordisk och är därför inte den stereotypa lucian. Men lucia handlar inte om utseende, utan om vad du tycker och tänker och förmågan att sprida ljus.

Edström har också tidigare luciaerfarenhet. När hon gick en beklädnadsutbildning vid Optima i Jakobstad blev hon vald till skolans lucia 2012.

– Det var jätteroligt. Det här är en tradition som betyder mycket för folk och jag gjorde mitt bästa. Jag sjöng och märkte att folk blev berörda.

Musikaldrömmar

Musiken har alltid varit en del av Anna-Kajsa Edströms liv.

– Mamma och pappa har alltid sjungit och spelat gitarr. När jag var liten brukade pappa väcka oss med U2. När jag gick i högstadiet satt jag nästan varje dag några timmar vid pianot och spelade och sjöng för att det var så roligt.

Utöver musiken älskar Edström dans och teater och därför lockar också ett yrke som musikalartist.
– Jag fick faktiskt glada nyheter nyligen, jag ska spela Anita i uppsättningen av West Side Story på Raseborgs sommarteater nästa år. Jag är tacksam för att jag kan röra på mig, dansa och sjunga och ha roligt.

Som många andra hoppas Anna-Kajsa Edström på en trygg och säker framtid och att hon får syssla med något som gör henne glad. Just nu är det luciauppdraget som kommer att ta all uppmärksamhet och det ser hon förväntansfullt på.

– Det betyder jättemycket för mig att få sprida värme och ljus och göra ett stort intryck på andra människors liv och vardag. Jag ser också fram emot att i framtiden kunna säga att jag var Finlands Lucia när Finland fyllde 100 år.

Finlands Lucia kröns av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i Helsingfors domkyrka den 13 december klockan 17. Fastän luciaomröstningen slutat kan du fortsättningsvis delta i insamlingen för utsatta barnfamiljer på www.lucia.fi. Insamlingen avslutas i januari 2018.

Läs mer om luciainsamlingen. 

Text: Michaela von Kügelgen

 

Finlands Lucia 2017 uppvaktades av Folkhälsan 

 Årets Lucia uppvaktas av Folkhälsan. 

Anna-Kajsa Edström har sällskap av hunden Kira när hon prövar luciaklänningen. 

Det hör till luciatraditionerna att uppvakat den nyvalda Finlands Lucia med en kaka. 

Anna-Kajsa Edström prövar årets luciasmycke av Jenny Puputti.