Hälsningar från semesterdagarna i Härmä - Folkhälsan
28 november 2017

Hälsningar från semesterdagarna i Härmä

Som närståendevårdare sköter man om någon man känner väl, ofta 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan. Närståendevårdare kan känna att de är det enda alternativet till vård.

Vårt stöd till närstående

Det här berättar några av deltagarna i semesterdagarna för närståendevårare vid rehabiliteringscentret i Härmä. Å andra sidan vårdar de gärna en nära anhörig så att den kan fortsätta bo hemma.

– Jag gör gärna det här för min hustru, säger Gösta Lindvall från Nykarleby. Han och frun Viola Lindvall deltar för första gången i semesterdagarna för närståendevårdare som ordnades förra veckan.

Gösta Lindvall har reuma men mår i dag ganska bra tack vare medicinering och operation. Tidigare tog Viola Lindvall hand om honom, men hon sitter i rullstol sedan i somras. Nu lyser hon av glädje efter att just bastat för första gången på ett år.

Två gånger om året ordnar Folkhälsan tillsammans med Svenska semesterförbundet närståendevårdaren och den de vårdar på fem dagar med avslappning, aktiviteter, gemenskap och samvaro. Semesterdagarna ordnades nu på hösten i Härmä och nästa gång i Päiväkumpu i maj (21–25.5.2018).

– Ansökningarna är många. Verksamheten känns meningsfull. Kamratstödets roll är i centrum. Den stora utmaningen är fortfarande är att nå ut med information om var man kan få stöd och hjälp som närståendevårdare, säger Jonna Skand, Eva Björkqvist och Pia Nabb, koordinatorer och sakkunniga inom närståendevård på Folkhälsan.

Med på dagarna är också koordinatorerna Monica Bergdal och Monica Brors-Rönnholm.