Blogginlägg: Barnets rätt till delaktighet - Folkhälsan
20 november 2017

Blogginlägg: Barnets rätt till delaktighet

Även inom idrotten och olika former av frivillig verksamhet för barn bör man vara medveten om Barnkonventionens principer och vad det innebär för verksamheten, skriver Folkhälsans Karin Storbacka som jobbar med trygga relationer inom idrott.

Till bloggen

Den 20 november firas Barnkonventionens dag. Det var det här datumet år 1989 som Förenta Nationernas generalförsamling antog konventionen om barnens rättigheter. Finland ratificerade barnkonventionen år 1991 och den har sedan dess gällt som lag. Konventionen är förpliktande för staten Finland, kommunerna, barnens vårdnadshavare och övriga vuxna. Det här betyder att då vuxna planerar verksamhet riktad till barn ska barnens bästa utgöra grunden. De vuxna ska fundera på vilka följderna blir för barnen och ta barnens åsikter i beaktande. Kom ihåg att varje individ under 18 år räknas som barn.

Det handlar även om att kunna motivera de beslut man gör på ett sätt som barnen kan ta till sig och förstå.

Vad är då barnets bästa? En viktig del av definieringen av barnets bästa handlar om att ta tillvara barnens egna åsikter, erfarenheter och synpunkter. Man ska helt enkelt lyssna på barnen och också fråga dem vad de vill göra, hur de vill göra och vad de tycker om det man gjort. Det handlar även om att kunna motivera de beslut man gör på ett sätt som barnen kan ta till sig och förstå. Barnets delaktighet är en fråga som varit på tapeten hela året för de som arbetar inom småbarnspedagogik. I de nya grunderna för planen för småbarnspedagogik är barnens delaktighet och påverkan ett centralt tema. Likaså lyfter grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen från år 2014 fram elevernas delaktighet gällande både det egna lärandet och skolans verksamhet.

Även inom idrotten och olika former av frivillig verksamhet för barn bör man vara medveten om Barnkonventionens principer och vad det innebär för verksamheten. Man får till exempel inte diskriminera ett barn på grund av barnets eller dess vårdnadshavares egenskaper, åsikter eller ursprung. Barnen ska alltid behandlas jämlikt. Det här betyder att varje barn ska få vara med inom idrott och kulturell verksamhet, oberoende av kön, könsidentitet, språk, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, etniskt eller nationellt ursprung, religion, övertygelse, sexuell läggning eller någon annan orsak som gäller barnets eller dess vårdnadshavares person. Ser man till att aktiviteter riktade till barn är inkluderande och trygga för varje barn, bjuds varje barn in till verksamheten, och tar man sig tid att inte bara fundera på det praktiska utförandet, utan också kring frågor om gemenskap, delaktighet och värdegrund?

Oberoende om man är förälder, vårdnadshavare eller har en annan roll som vuxen i barnens liv, handlar det inte bara om vad som dagligen görs utan också om hur man gör saker tillsammans med barnen. Barnets rättigheter är den vuxnas skyldigheter. Barnkonventionens dag är en dag att reflektera över de vuxnas förhållande till barnen. Utgår den verksamhet man planerar från de vuxnas eller barnens perspektiv? Ska barnen anpassa sig till verksamheten eller ska verksamheten anpassa sig till barnen? Idag flaggar vi för barnens rättigheter inom familjen, bland de vuxna och inom alla områden och verksamheter som berör dem!

 

Karin Storbacka jobbar inom Folkhälsans projekt Trygg idrott för alla