5 appar som kan stöda personer med autism - Folkhälsan
31 mars 2017

5 appar som kan stöda personer med autism

Här presenterar vi några appar som kan stöda personer med symptom inom autismspektret.

Apparna kan stöda och ge en tydligare struktur i vardagen samt träning och hjälp med att bearbeta känslor, något som personer med personer med autism eller autistiska drag ofta behöver handledning i.

Assist Memo (iOS)

Kan stöda en dags- eller veckostruktur med både bild-, text- och ljudstöd. Du kan valfritt aktivera tidstimer för var och en av de bildstöd du sätter in i schemat. Man kan också aktivera distansstyrning. Aktiviteter som upprepas ofta kan även behändigt kopieras upprepas utan att för varje enskild dag behöver sättas in på nytt.

MOI (My Own Interactions) (iOS)


Med hjälp av MOI-appen kan du behändigt göra ett dags- eller veckoschema med bild-, ljud- och textstöd. Du kan kopiera valda aktiviteter och snabbt sätta in dem på nya dagar. Appen saknar ännu en timer för de enskilda aktiviteterna.

Puffarna 1 (iOS)


En serie med tre olika appar. Här ett tips för hur du kan arbeta med att skapa och känna igen olika känslor och bearbeta dem. Här kan du välja mellan att antingen måla hur känslor känns i kroppen eller välja ansiktsuttryck så att det matchar en specifik känsla.

Visuell Timstock (Android)


Ett visuellt tidshjälpmedel som kan stöda personer med autism, adhd och särskilda behov. Visar nedräkning minut för minut via de färgade rektangulära rutorna under cirklarna. Tidsinställning med 5 minuter per tryck. Visar max 20 minuter.

Visual Timer - Time Tracker Pro (iOS)


Den här appen visar tid på ett åskådligt sätt. Appen visar både timmar, minuter och sekunder. Du kan själv välja alarmsignaler och olika färger för att illustrera sekunder, minuter och timmar.

Folkhälsans IKT-pedagog Siv-Britt Häggman har sammanställt tipsen.

- Appar är utvecklas ständigt och nya dyker upp. Det är viktigt att se till det individuella behovet framom nyhetens behag, säger Häggman.

För att få mera personliga tips om användbara appar som kan stöda just er - kontakta Folkhälsans datatek i Vasa eller Helsingfors.

Datateken vid Folkhälsans Center för kompletterande kommunikation och pedagogik är en kostnadsfri lågtröskelverksamhet och stöds av STEA.

Publicerad 31 mars 2017