Dagcenter för äldre öppnade på Östanlid - Folkhälsan
There is a license error on this site:
00155D0A8950 is not a valid mac-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.

17 maj 2017

Dagcenter för äldre öppnade på Östanlid

Folkhälsans dagcenter vid Östanlid i Jakobstad inledde sin verksamhet i början av april. Verksamheten hittar fortfarande sin form, men deltagarna verkar redan trivas.

Läs mer om dagcentret

Gunda Heiskanen och Nils Hellund anländer först av alla till Östanlid den här fredagsmorgonen i maj. De är på gott humör och småpratar om Nils Hellunds sommarstuga och planerna på att sjösätta båten. De tas emot av närvårdarna Minna Holmgård och Minna Fagerhed som arbetar på dagcentret.  

– Jag hoppas vi skulle få ihop ett pidrogäng, säger Nils Hellund nästan genast.

Det klassiska österbottniska kortspelet kräver fyra deltagare, men då en av de trogna spelarna känt sig krasslig och stannat hemma grusas tyvärr Nils Hellunds förhoppningar. Det får bli pidrospel en annan dag.

Både Gunda Heiskanen och Nils Hellund deltog tidigare i den motsvarande verksamheten som fanns vid Hötorgscentret i Jakobstad. Efter att Folkhälsan vann upphandlingen om verksamheten åker de nu i stället till dagcentret i Östanlid.

– Vi har inte riktigt vant oss ännu, men jag känner på mig att det kommer bli bra, säger Gunda Heiskanen.  

Minna Fagerhed hjälper Rolf Kronsten att justera träningsmaskninen medan Minna Holmgård är behjälplig när Nils Hellund tränar armarna. Alla deltagarna har snabbt och vant mellan maskinerna. 

Fler deltagare dyker så småningom upp vid 10-snåret. Minna Fagerhed föreslår att gruppen ska starta dagen i gymmet. Deltagarna rör sig vant bland träningsmaskinerna. Alla tränar efter egen förmåga, och det går undan. Minna Fagerhed och Minna Holmgård får röra sig snabbt i rummet för att hinna hjälpa alla. 

 

På Östanlid finns det också träningsmaskiner av det roligare slaget. Här testar Gunda Heiskanen en maskin som tränar balansen med hjälp av ett dataspel som föreställer en skidbacke. 

Efteråt serveras det lunch, köket bjuder på provencalsk fisk i dag och gruppen låter sig väl smaka. Medan maten sjunker ner småpratas det och skojas en hel del runt bordet. Den sociala biten är viktig. Samtalsämnena i gruppen glider ofta in på historia.

– Många av deltagarna har också en relation till Östanlid, säger Minna Holmgård.

Det stämmer extra bra på Lindis Kåll. Östanlid, som har tjänstgjort både som krigstida sjukhus och sanatorium, var i tiderna som ett eget litet samhälle med många anställda som också bodde på området. Som ung kvinna kom Lindis Kåll resande från Såka utanför Karleby för att arbeta i köket.

Efter lunchen delar sig gruppen. Några ur gruppen går ut med Minna Holmgård och närvårdarstuderande Lejla Sehic som är här på praktik.

 

En promenad i vårsolen gör gott. Närvårdare Minna Holmgård skjuter Lindis Kålls rullstol, medan Rolf Kronsten, Nils Hellund och Lise Nyman går tillsammans med närvårdarstuderande Lejla Sehic.

Resten stannar i stället kvar inomhus med Minna Fagerhed. De sysselsätter sig med att sjunga lite och göra olika typer av knep och knåp som tränar hjärnan.

När promenadgänget återvänder dricker alla ett glas saft tillsammans och dagen rundas av. En dag på dagcentret går snabbt och är fylld av aktiviteter.

Katarina Bredbacka som ansvarar för verksamheten sammanfattar grundidén enkelt.

­

– Vi vill att deltagarna ska må bra psykiskt, fysiskt och socialt, säger

hon.

Folkhälsans dagcenter vid Östanlid

  • Öppnades i april 2017. 
  • Erbjuder fysisk och kognitiv träning samt en social samvaro till äldre som bor kvar hemma.
  • En plats beviljas av Jakobstads social- och hälsovårdsverk som köper tjänsten av Folkhälsan.
  • Verksamheten är för både svensk- och finskspråkiga.
  • Deltagarna betalar en liten summa själva.
  • Exempel på aktiviteter under en dag: gymträning, boccia, kortspel, sång, hjärngymnastik och promenader. Till sommaren hoppas Folkhälsan kunna anlägga en brygga vid Östanfjärden där deltagarna ska kunna njuta av det havsnära läget.

 

 Text och foto: Eva-Maria Björk