Kvinnors och flickors idrottshälsa i fokus - Folkhälsan
02 mars 2018

Kvinnors och flickors idrottshälsa i fokus

En mera jämlik idrott som siktar på att undvika kvinnospecifika idrottsskador och optimera träningen för flickor kräver kunskap. Forskning och utbildning ska förbättra idrottsinstitutens kompetens inom detta område.

– En mera jämställd idrottsutbildning leder till positiva följder för de yngsta. De yngre flickorna uppmuntras till att optimera och förstå sin egen träning, säger verkställande direktör Anna Bertills vid Folkhälsan Utbildning.

Jämställdhetsprojekt inom idrotten är övergripande och skall också leda till en bättre inkörsport till idrottslivet i tidig ålder. Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat Folkhälsan med Solvalla och Norrvalla idrottsinstitut 20 000 t € för projektet ”Kvinnors hälsa och optimerad träning i fokus för en mera jämlik idrott”.

– Målsättningen är bland annat att utöka kunskapen och kvaliteten inom idrottsinstituten vad gäller området som berör kvinnans hormoncykel samt träning och idrott relaterat till det, säger Bertills.

Vid Umeå universitet, som Folkhälsan samarbetat mycket med på olika plan, är ämnet nu högaktuellt och inom idrottsvärlden i vårt västra grannland lyfts frågan om kvinnospecifika idrottsskador och preventivt arbete som något nydanande och också i tiden.

– Vi ser att vi i Finland bör följa samma väg. När det kommer till arbetet med idrott och träning efter graviditet är den sektorns utbud inte stort. Samarbete mellan rådgivningar och idrottsinstitut vore en första början till en hälsosammare, rörligare och ett mera välmående föräldraskap för enskilda mammor och kvinnor.

Bertills poängterar att träning under och efter graviditet skall vara i fokus.
– De kommer att ha en positiv inverkan på mammans ork framåt – det betyder också att det främjar en aktiv livsstil inom hela familjen. Hållbara modeller och mera ork via förbättrad hälsa gynnar i sin tur barnens livsstil och motionsintresse.