Anpassat stöd till familjer med särskilda behov - Folkhälsan
20 februari 2017

Anpassat stöd till familjer med särskilda behov

Specialistläkaren i barnpsykiatri Saskia Öhman är numera enhetsansvarig för Folkhälsans mottagning för barn, unga och familjer och för mottagningen för unga och unga vuxna i Helsingfors. Öhman vill stärka det mångprofessionella samarbetet på mottagningen.

Saskia Öhman har tidigare arbetat som biträdande överläkare på barnpsykiatriska polikliniken i HUCS och ansvarat bl.a. för den svenska barnpsykiatriska polikliniken.

I sitt nya jobb arbetar hon på att stärka det barnpsykiatriska kunnandet inom neuropsykiatri. Neuropsykiatri samlar frågor kring bland annat uppmärksamhet och uthållighet, sociala förmågor, beteende och hur man mår psykiskt.

Specifika svårigheter kan också gälla utmaningar i utvecklingen och inlärningen. När ett barn har det jobbigt kan det vara svårt att lista ut vad som är vad, och knepigt att veta hur man kan försöka hjälpa barnet och familjen att handskas med sin situation på bästa sätt.

– Här på Mottagningen för barn, unga och familjer kan vi både göra utredningar och ge olika terapier. Dessutom kan man som förälder komma och prata om sin oro, och bolla sina tankar med en erfaren sakkunnig. Det är en jättefin möjlighet.

- Vi har ett mångprofessionellt team som samarbetar både med varandra, andra vuxna i barnets vardag och familjen för att hjälpa barnen och se behoven, styrkorna och utmaningar ur flera perspektiv, säger Öhman.

 Här kan barn och unga från hela Svenskfinland få teamutredningar på svenska. I teamutredningarna samarbetar olika experter med spetskunnande, som barnpsykiater, barnneurolog, neuropsykolog, socialarbetare, sjukskötare samt tal, ergo- och fysioterapeut. Mottagningen samarbetar också med Folkhälsans center för kompletterande kommunikation och pedagogik.

Helheten i beaktande

Dagens samhälle är utmanande för ett barn med specialsvårigheter.  

– Det är större klasser och dagisgrupper, högre tempo, mera och snabbare intryck från medier. Grupparbeten och datoranvändning i skolan kan vara utmanande. Det positiva är att pedagogerna på daghem och skola är mycket mer lyhörda i dag. De reagerar snabbare än förut om de märker att ett barn har svårigheter.

 Barn med särskilda svårigheter eller funktionsnedsättning behöver mer stöd i vardagen än jämnåriga. Vardagen för barn med särskilda behov kan ibland vara mycket jobbig ur barnets, föräldrarnas och syskonens perspektiv. Barnet kan uppleva att det inte får sina styrkor i användning, att hen inte blir förstådd eller att hen är annorlunda. 

Det här kan leda till sekundära svårigheter som sömnsvårigheter, nedstämdhet, rädsla eller begynnande beteendeproblematik. Då är det viktigt att stanna upp, lyssna på barnet, familjen och de vuxna i barnets närmiljö och fundera tillsammans hurudant stöd barnet behöver hemma och i dagis eller skolan för att göra vardagen enklare att bemästra.

Hur kommer man till mottagningen?

Hit kommer man med remiss från den offentliga hälsovården eller som privatbetalande kund.  Föräldrar som oroar dig för sina barns eller ungas utveckling kan du komma på ett avgiftsfritt första möte.

Mottagningen erbjuder också avgiftsfria STEA- (f.d. RAY) eller FPA-stödda anpassningskurser för familjer som har explosiva barn och barn med adhd eller autism, samt kurser för syskon till barn med funktionsnedsättning.