Projektet Träna ska peppa äldre - Folkhälsan
29 december 2017

Projektet Träna ska peppa äldre

Gratis konditionstest, motionspass och skräddarsydda träningsprogram. Det här är en del av projektet Träna, finansierat av stiftelsen Brummerska Hemmet, som riktar sig till invånare i Folkhälsans hus i Helsingfors.

Projektet Träna är verklighet för invånarna på Folkhälsanhuset i Brunakärr i Helsingfors sedan början av november. Nästa i tur är Folkhälsans övriga hus i Helsingfors, och tanken är att servicen med tiden ska erbjudas också på andra orter.

En av dem som deltar i det nya Träna-projektet är snart 80-åriga Anna-Lisa Mesterton.

– Det här är ju nästan som att ha en personlig tränare! Man träffas i grupp men har möjligheten att få personliga råd. Ekonomiskt är det ju också. En gratis investering i sin egen hälsa – bara att stiga upp från gungstolen!

För Anna-Lisa Mesterton är just den personliga handledningen viktig, eftersom hon återhämtar sig från sin andra höftoperation.

Don efter person

Träningsprogrammet har utvecklats i Nya Zeeland i början av 2000-talet för att förebygga fallolyckor hos äldre, berättar fysioterapeuten Anu Virtanen, kontaktpersonen för projektet.

Man kan ju ha olika målsättningar; att bibehålla eller höja sin kondition eller att bara göra någonting roligt i grupp. 

– Jag hoppas att så många som möjligt vågar komma och pröva. Man kan ju ha olika målsättningar; att bibehålla eller höja sin kondition eller att bara göra någonting roligt i grupp. Meningen är att alla ska trivas och att alla får träna enligt sin egen kondition och situation. Ingen behöver göra något som de upplever är för mycket.

Rörelserna i programmet utvecklar muskelstyrkan och balansen och förbättrar konditionen och uthålligheten.

– Enkla men effektiva rörelser som är lätta att anpassa till olika nivåer. Man sträcker på knäet och tränar höftmusklerna. Antingen med lite lättare övningar eller så lite mera krävande övningar eller större vikter om man har bättre kondis.

Fast verksamheten inte är bindande så får man bäst resultat av att träna regelbundet. För Anna-Lisa Mesterton kom träningsmöjligheten som på beställning.

– Det här är ju som gjort för mig med tanke på muskelkraft och balans! De behövs särskilt nu när det blir vinter och snö och man lite ängslig över att röra sig.

Alla kan göra någonting

Det treåriga projektet börjar vid Brummerska Hemmet och Blomsterfonden i december och fortsätter i januari i Silviahemmet och Kristinagården. Tanken är att man ska skapa en verksamhetsmodell som man sedan kan tillämpa också utanför Helsingfors. Anna-Lisa Mesterton har en hälsning till alla som befinner sig i den aktuella målgruppen.

– Det är den där droppen som urholkar stenen – att få ändan ur vagnen och göra något, och att man får vara tillsammans. Alla är välkomna med – fastän man skulle sitta i rullstol så kan man göra någonting. Kom med!

Text & foto: Nanette Forsström