Blogg: Vikten av glädje och trygghet inom idrotten - Folkhälsan
29 augusti 2017

Blogg: Vikten av glädje och trygghet inom idrotten

Att idrotta och vara med i lag och föreningar ska vara en rolig grej för barn. Och för många är det så och de får fina minnen för livet. Men ibland går det snett och därför är det viktigt att jobba med laganda och sammanhållning, skriver Karin Storbacka i vår blogg Tänk, tanka, tyck - om relationer.

Läs hela blogginlägget

”Jag trivs bra inom idrottsföreningen. Jag gillar att träffa vänner, tävla och ibland får vi alla åka buss till olika tävlingar.” Det var ungefär den här inställningen jag hade som idrottande barn och den här uppfattningen är glädjande nog inte ovanlig bland barn och unga som idrottar idag. Som knatte och junior var det roligt att komma till gemensamma träningar och vi var alla nöjda när vi åkte hem. Eller?

Mina minnen från junioråren har kanske inbäddats i ett rosa skimmer. För visst förekom det ibland spända lägen till exempel gällande vem som skulle få vara med i (stafett)laget, och vem som skulle få sitta med vem i bussen till tävlingar. Enstaka munhugg och bråk mellan jämbördiga är inte mobbning. Men kan det ha förekommit – även om det var i misstag – att någon råkade ut för elaka kommentarer eller kränkande ord som sårade, fastän alla sa att det ”bara var på skoj”? Och hur var det med de idrottare som bara var med på träningarna några gånger eller bara en säsong och sedan inte syntes till mera? Prövade de en annan idrott istället eller fanns det någon annan orsak till att de inte fortsatte?

Ett enda fall där någon känner sig kränkt eller mobbad, oberoende om det är inom idrotten eller inte, är naturligtvis ett fall för mycket. 

Även om laget, träningsgruppen eller föreningen inte upplever att det förekommer några problem med lagandan och det anses att det finns viktigare saker att lägga energin på, kan man genom att samtala om sammanhållningen inom gruppen – och även om mobbning och kränkningar – förebygga att svåra eller obehagliga situationer uppstår. Alla borde vara medvetna om vad mobbning och kränkningar är för att var och en ska känna igen sådana situationer och kunna ingripa på ett bra sätt. Ju fler som trivs inom idrottsföreningen, desto fler fortsätter idrotta längre, vilket i sin tur skapar förutsättningar för flera välmående elitidrottare. Glädje och trygghet inom idrotten skapar bredd, som på sikt leder till flera nöjda individer, både inom motions- och elitidrott.

Ett enda fall där någon känner sig kränkt eller mobbad, oberoende om det är inom idrotten eller inte, är naturligtvis ett fall för mycket. Det är värt att sätta ner lite tid på mobbningsförebyggande arbete. En liten insats kan göra stor skillnad, till exempel för det barn som just upptäckt en idrottsgren och ska börja höra till en ny grupp och gemenskap. Jag hoppas varje barn och ungdom ska kunna känna samma glädje som jag gjort både som barn och vuxen inom den idrottsförening jag varit aktiv i.

Folkhälsans förbund erbjuder olika material till idrottsföreningar och –förbund som vill arbeta för en trygg idrott för alla aktiva, tränare, ledare och föräldrar. Om du vill veta mera kan du sända en e-post till tryggidrott@folkhalsan.fi så berättar jag mera, eller så kan du kolla in http://www.folkhalsan.fi/tryggidrott.