Hälsofrämjande och stärkande miljöer

Hälsofrämjande och stärkande miljöer

Hälsofrämjande är ett viktigt mål i den finska hälsopolitiken. Detta forskningsprojekts syfte är att stärka forskningen inom området för hälsofrämjande och fokuserar på miljöns påverkan på hälsa och hälsobeteende, med särskild tonvikt på sociala, kulturella och empowerment-möjliggörande faktorer. Fokuspopulationerna är barn och ungdomar, personer med typ 2 diabetes och äldre vuxna, och forskningssammanhangen är skolor, familjer och samhällen; primärvård och kommuner; och de nordiska länderna. I forskningsprojektet ingår tre huvudstudier: 1. Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor i Finland, 2. Forskningsprojektet för god diabetesvård och 3. Hälsofrämjande i ett nordiskt perspektiv.

Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor

Hälsa är en resurs för barn och ungdomar i vardagen, och omständigheter under denna tid i livet kan ha en stor inverkan på hälsoutvecklingen senare. Kunskap om hälsa, välbefinnande och hälsobeteende liksom bidragande faktorer och förändringar över tid behövs för att stödja beslutsfattande och hälsofrämjande arbete på olika samhälleliga nivåer.

I studien undersöker vi hälsa och välbefinnande, även psykisk hälsa och bland annat ensamhet, hälsobeteenden och sociala sammanhang samt förändringar i dessa bland 7–15-åriga elever. Undersökningen inkluderar numera även gymnasieelever och studenter i yrkesskolor i en studie som inleddes år 2020. Faktorer som påverkar hälsa och skillnader i hälsa, särskilt empowerment-möjliggörande faktorer, inklusive hälsolitteracitet, undersöks. Dessutom studerar vi möjliga skillnader i dessa indikatorer och trender mellan elever i svensk- och finskspråkiga skolor för att förstå hälsoutvecklingen bättre på ett generellt plan. Vi använder data från 1. det finländska och nordiska urvalet av skolbarn i den internationella studien 'Health Behaviour of School-aged Children' (HBSC http://www.hbsc.org/), i Finland benämnd WHO:s skolelevsstudie (WHO-Koululaistutkimus), samordnad av Världshälsoorganisationen WHO och Universitetet i Jyväskylä och 2. studien Barn och ungas fysiska aktivitetsvanor i Finland (LIITU-studien) samordnad av universitetet i Jyväskylä. Båda studierna samlar in nationellt representativa data och görs i samarbete med Folkhälsans forskningscentrum, och därmed säkerställs också data från svenskspråkiga skolor i Finland.

Vi har även samarbetat med Jyväskylä universitet för att utarbeta en svenskspråkig version av applikationen ’Study Health with HBSC’. Med applikationen kan olika hälsorelaterade teman granskas med data från HBSC-studien. Applikationen hittas här.

God diabetesvård – forskningsprojekt

Ökad förekomst av typ 2-diabetes (T2D), även bland yngre vuxna, är en utmaning för folkhälsan i Finland och över hela världen, vilket också sätter ett växande tryck på hälsovårdssystemen. Forskningsprojektet 'God diabetesvård' fokuserar diabetesvårdens effektivitet. Målet är att hitta bästa möjliga medel för att primärvården och kommuner ska kunna uppnå gynnsamma resultat inom diabetesvården. Urvalet är taget från ett landsomfattande register. Nästan 2 900 vuxna med T2D från fem kommuner i Finland deltog i enkätundersökningen år 2011. Studien hade en svarsandel på 57 procent.

Forskningsprojektet undersöker:

1) vårdkvalitet i primärvården, med fokus på hur personcentrerad samordnad vård, kontinuitet i vården, autonomistödjande hälso- och sjukvårds och förtroende för vårdpersonal är förknippade med vårdresultaten, till exempel egenvård inklusive hälsosamma levnadsvanor, empowerment och allmänna hälsoutfall, och

2) vilka andra viktiga livskontekstuella faktorer, såsom ålder, livstress, diabetesrelaterad stress, kronisk smärta, emotionellt välbefinnande och socialt stöd, samt gemenskapsstöd inklusive möjlighet att påverka hälso- och livskvalitetsfrågor i samhället, är förknippade med utfallet av vård bland patienter med typ 2-diabetes.

Främjandet av hälsa ur ett nordiskt perspektiv

De nordiska länderna är kända för sina omfattande välfärdssystem, goda levnadsvillkor och förhållandevis goda folkhälsa. Forskning som jämför olika hälsofrämjande strategier, kontexter och resultat med ett nordiskt perspektiv är ett sätt att stärka kunskapsområdet och utveckla den teoretiska förståelsen för hälsofrämjande. Denna studie är en del av ett samarbete inom Nordic Health Promotion Research Network (NHPRN), med ett särskilt fokus på hälsosamt åldrande. Men även andra synpunkter utforskas.

Hälsosamt åldrande i ett nordiskt perspektiv

Åldrande och dess samband med hälsa  är en viktig fråga då andelen seniorer ökar i befolkningen. Hälsosamt åldrande har definierats som processen att optimera möjligheterna för fysisk, social och psykisk hälsa för att göra det möjligt för äldre att delta aktivt i samhället utan att bli diskriminerad, att leva självständigt och ha en god livskvalitet.

Med definitionen som utgångspunkt tillämpar studien teori och perspektiv från humaniora och samhällsvetenskap för att förstå effekterna av specifika sammanhang då människor åldras. De nordiska välfärdsstaterna och deras pågående demografiska förändringar är en viktig utgångspunkt för studien. Forskningen tillämpar i första hand kvalitativa metoder, erkänner vikten av att höra äldres röster, med ett empiriskt fokus på intervjuer, berättelser och textanalys. Centrala begrepp och värderingar som undersöks empiriskt och teoretiskt är hälsofrämjande, värdighet, autonomi, deltagande, och en känsla av säkerhet. Denna studie är ett samarbete inom gruppen 'Healthy Ageing', som är en del av NHPRN.

Läs mera

Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor

Nina Simonsen, FD, ansvarig forskare (HBSC- och LIITU-studien)

Carola Ray, Docent, FD (LIITU-studien)

Jasmine Gustafsson, FM, doktorand, gästande forskare (HBSC-studien) 

God diabetesvård-projektet

Nina Simonsen, FD, ansvarig forskare

Hälsofrämjande ur ett nordiskt perspektiv

Nina Simonsen, FD, ansvarig forskare

Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor

Mental health profiles of Finnish adolescents before and after the peak of the COVID-19 pandemic.
Gustafsson J, Lyyra N, Jasinskaja-Lahti I, Simonsen N, Lahti H, Kulmala M, Ojala K, Paakkari L.  Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health. 2023.

Hälsolitteracitet och dess samband med motions- och idrottsvanor och subjektiv hälsa bland finlandssvenska studerande på andra stadiet (Health literacy and its associations with physical activity, sport club participation, and subjective health among Swedish-speaking Finns in upper secondary and vocational schools).
Paasio H, Roos E, Paakkari L, Martin L, Kokko S & Simonsen N. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 2023; 60: 406–422.

Suomen- ja ruotsinkielisten hyvinvointierot. 
Gustafsson J & Simonsen N. In: Ojala K & Kulmala O (eds.) Koululaisten terveys ja muuttuvat haasteet 2022. WHO-Koululaistutkimus 40 vuotta. JYU Reports 25, 2023, 114-123, Jyväskylä.

Does health literacy explain regional health disparities among adolescents in Finland.
Simonsen N, Wackström N, Roos E, Suominen S, Välimaa R, Tynjälä J, Paakkari L.  Health Promotion International. 2021.

Empowerment-enabling home and school environments and self-rated health among Finnish adolescents.
Simonsen N, Lahti A, Suominen S, Välimaa R, Tynjälä J, Roos E, Kannas L. Health Promotion International. 2020.

God diabetesvård - forskningsprojektet

Empowerment among adult patients with type 2 diabetes: age differentials in relation to person-centred primary care, community resources, social support and other life-contextual circumstances. 

Simonsen N, Koponen AM, Suominen S. BMC Public Health 2021.

Does chronic pain hinder physical activity among older people with type 2 diabetes?
Wackström N, Koponen AM, Suominen S, Tarkka I, Simonsen N.  Health Psychology and Behavioral Medicine. 2020.

How to promote fruits, vegetables, and berries intake among patients with type 2 diabetes in primary care? A self-determination theory perspective. 
Koponen A. M., Simonsen N., Suominen S. Health Psychology Open. 2019.

Främjandet av hälsa ur ett nordiskt perspektiv

Nordic responses to covid-19 from a health promotion perspective. 
Thualagant N, Simonsen N, Sarvimäki A, Stenbock-Hult B, Olafsdottir H. S, Fosse E, Torp S, Ringsberg K, Forrinder U, Tillgren P. Health Promotion International. 2022.

The meaning of dignity for older adults: A meta-synthesis.
Clancy A, Simonsen N, Lind J, Liveng A, Johannesen A. Nursing Ethics. 2020.

Hälsotrender och -skillnader bland elever i svensk- och finskspråkiga skolor:

Jorma Tynjälä, Raili Välimaa, Nelli Lyyra, Leena Paakkari, Sami Kokko: University of Jyväskylä, Department of Health Sciences

God diabetesvård - forskningsprojektet:

Prof. Sakari Suominen, University of Turku, Department of Public Health; University of Skövde

Främjandet av hälsa ur ett nordiskt perspektiv:

Collaboration within the Nordic Health Promotion Research Network

https://nhprn.com/

Samfundet Folkhälsan

The Swedish Cultural Foundation in Finland

Government of Åland

The Social Insurance Institution of Finland

Medicinska understödsföreningen Liv och Hälsa

The Finnish Cultural Foundation, Varsinais-Suomi Regional Fund

University of Helsinki, Department of Public Health

Kontakt

    • Nina Simonsen

      Filosofie doktor

    • Kontakta
    • Jasmine Gustafsson

      Magister i socialpsykologi, koordinator