Gravid

Hälsa med babyn i tankarna

Tiden före och under graviditeten kan vara både spännande och förvirrande. Många vill då satsa på sin hälsa, men ibland är hälsoråden flummiga och kan till och med väcka oro.

Vi bad Malin von Koskull, sakkunnig i hälsofrämjande för småbarnsfamiljer på Folkhälsan, räta ut frågetecknen. ”Ta det lugnt och koncentrera dig mera på sådant som höjer familjens hälsa. Livet blir onödigt tungt om man lever efter att enbart undvika risker och är rädd för att göra ’hälsomissar’”, råder hon.

Malin von Koskull blir ofta kontaktad av blivande mammor som oroar sig över att de druckit alkohol innan de vetat att de varit gravida, eller ätit någonting som man enligt de nationella rekommendationerna borde undvika.

Ta den sista månaden före beräknade dagen som en vilomånad.

– Jag förstår bra att folk är oroliga. Visst är början av graviditeten en sårbar tid då de olika organen i fostret bildas, men å andra sidan har naturen sett till att mammans kropp förser barnet med många skyddande faktorer. Till exempel moderkakan kan filtrera bort en stor del av de skadliga ämnen som kommer in vår kropp och mammans immunförsvar kan oskadliggöra många mikrober, säger von Koskull, som är sakkunnig i hälsofrämjande för småbarnsfamiljer på Folkhälsan.

Dessutom skyddar livmodern och fostervattnet babyn mot stötar, håller den varm och filtrerar bort omvärldens brus och stressfaktorer så att babyn inte blir överstimulerad.

– Såklart spelar det en stor roll hur man sköter om sin hälsa under själva graviditeten, men numera har man lärt sig mycket om hur vårt eget mående redan före befruktningen påverkar våra barns hälsa. Det betyder också att man från att ha varit väldigt fokuserad på mammans hälsa, nu också blivit intresserad av mannens hälsa.

Enligt von Koskull skulle det bästa vara att du redan då du planerar en graviditet undviker alkohol och tobak – även passiv rökning – och strävar efter normalvikt. Det är också bra att röra på sig regelbundet, och att mamman stärker sin muskelstyrka under graviditeten på grund av den belastning som är påkommande. Redan en liten ökning av vardagsmotionen ger en klart positiv effekt. Dessutom lönar det sig att äta mångsidigt och hälsosamt och se över sitt intag av mediciner och andra substanser.

– Men alltid är det här inte möjligt på förhand, då graviditeten inte alltid är planerad. Allt är ändå hemåt – om du inte började igår så kan du börja idag.

Graviditeten är förknippad med många gör-si, gör-så och gör absolut inte såhär. Malin von Koskull menar ändå att det viktiga inte är om du har gjort någon enstaka miss, utan att du överlag försöker göra positiva hälsoval. Varje dag är en ny chans för dig och din baby.

– Man brukar man tala man om graviditeten som ”möjligheternas tid”, eftersom du då medvetet kan göra hälsofrämjande beslut för hela din familj, och många är väldigt motiverade att göra det.

Det man vet att påverkar både mammans och babyns hälsa positivt är att varva ner under graviditeten. Det lönar sig alltså att ta vara på den här tiden och unna sig återhämtning och vila.

– Under den senaste tiden har vi lärt oss mycket om hur stress under graviditeten påverkar babyns utveckling. Moderkakan är ett fantastiskt organ så till vida att den tillför babyn allt den behöver, och har en ganska bra förmåga att blockera oönskade ämnen. Till dem hör också stresshormonet kortisol, men om mamman är jättestressad under långa tider så läcker en del igenom, förklarar Malin von Koskull.

Det här påverkar i sin tur babyns stressregleringssystem, vilket leder till att barnet blir känsligare för stress efter födseln och gråter mer. Då blir också babyvardagen tyngre för föräldrarna, som lätt kommer in i en negativ stresscykel.

– Utnyttja därför det fina system vi har med moderskaps- och föräldraledighet. Ta den sista månaden före beräknade dagen som en vilomånad, varva ner och ta det lugnt, råder von Koskull.

Svårt att säga exakt

I dagens läge vet man rätt mycket om vad som är bra för hälsan under den här tiden, även om det är svårt att komma med väldigt exakta och tydliga rekommendationer. von Koskull manar till lugn när det gäller de nationella kostråden, och lyfter upp svart godis som ett exempel. I Finland är salmiak och lakrits något av en nationell delikatess, men dem ska man undvika som gravid då de kan inverka negativt på moderkakan. De innehåller nämligen glycyrrhizin som bl.a. höjer blodtrycket. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Eviras nationella kostråd under graviditeten kan en hög dos glycyrrhizin öka risken för missfall och vara förknippad med utvecklingsstörningar hos barnet.

Först tänkte man gå ut med att strängt förbjuda svart godis helt och hållet under graviditeten, men vid närmare eftertanke tilläts små portioner nu och då.

– Först tänkte man gå ut med att strängt förbjuda svart godis helt och hållet under graviditeten, men vid närmare eftertanke tilläts små portioner nu och då. Vi finländare älskar svart godis, vilket skulle betyda att nästan alla eller majoriteten har ätit av dem under någon gång under graviditeten och då skulle vi i princip alla i så fall ha fått någon skada. Och så är det ju inte. Det är klart att man ska ta rekommendationerna på allvar, men man behöver inte bli superhispig om man någon gång inte kunnat följa dem. Det viktigaste är att man behöver leva ett balanserat och hälsosamt liv överlag.

Att rekommendationerna är otydliga och inte ger några svar på exakt när och i vilka doser någonting blir skadligt beror på att det är svårt att studera livet inne i livmodern. Forskarna har därför rätt långt varit tvungna att ty sig till djurförsök, men resultaten av djurförsök är inte nödvändigtvis direkt överförbara på människor. Ett annat alternativ är studier gjorda i efterhand, där man samlat ihop människor med en viss skada och försöker kartlägga deras hälsohistoria.

– Sedan försöker man blicka tillbaka för att ta reda på vad de här personerna har varit med om under fosterstadiet. Men kommer föräldrarna ihåg vad de till exempel druckit för 25 år sedan? Man vet att alkohol är skadligt under graviditeten, men exakt under vilken vecka och i vilken dos vet vi inte.

Rekommendationerna uppdateras an efter det kommer ny kunskap och kan också variera något mellan olika länder.

– Jag har märkt att det väcker oro i familjer. När du väntar ditt andra barn är det plötsligt andra rekommendationer, och då undrar man att har man gjort nåt fel med det första.

Oron också en drivkraft

Då de goda råden är många och moderskapet överlag är en tid då mammans levnadsvanor får stor uppmärksamhet också av utomstående, är det lätt hänt att skuldkänslorna och oron ibland tar över. Även om det inte är bra att oroa sig för mycket, finns det också en positiv aspekt med oron under graviditeten, säger von Koskull.

När oron tar över allt är det skadligt eftersom du har höga halter av stresshormon i kroppen, vilket kan påverka babyn.

– Det finns ett engelskt visdomsord som säger ungefär att från den stund då du väntar ditt barn är det som att en del av ditt hjärta finns utanför dig. Orons positiva effekt är att vill göra bra hälsoval och viljan att vara en god förälder fungerar som en drivkraft.

Men det finns en måtta med allting även i det här fallet.

– När oron tar över allt är det skadligt eftersom du har höga halter av stresshormon i kroppen, vilket kan påverka babyn. Stressen och oron tar också så mycket energi att det blir mindre över för att lyssna in kroppens signaler, fokusera på föräldraskapet och bekanta dig med babyn. Då har stressen o oron blivit som ett gift, snarare än en drivkraft.

Överlag rekommenderar Malin von Koskull att de blivande föräldrarna tar sig tiden att fundera över en hurdan familj de vill att babyn ska födas in i. Det här är en möjlighet att sköta om sina nära relationer så att det är tryggt babyn att födas in i familjen, vänkretsen och släkten.

– Den här möjligheten vill många ta vara på, säger von Koskull.

Minns folsyra & D-vitamin!

  • För alla gravida kvinnor rekommenderas ett tillskott av D-vitamin 10 (µg/dygn) under hela graviditeten och ett tillskott av folsyra (400 µg/dygn) just före och i början.
  • Ett tillskott av kalcium kan också behövas – 500–1000/dygn beroende på hur mycket du annars får i dig.
  • De rådande kost-rekommendationerna hittar du på Eviras webbplats (evira.fi/sv/)

Text: Nanette Forsström

Läs också: Alkohol före plusset  hur farligt är det?