Rehabilitering med gångroboten Indego

Med gångroboten Indego kan du öva att stiga upp, träna balansen stående och träna att gå mer självständigt.

Rehabilitering med gångroboten Indego    

Med gångroboten Indego kan du öva att stiga upp, träna balansen stående och träna att gå mer självständigt. Roboten Indego är ett redskap i rehabiliteringen på Folkhälsans rebabiliteringsenhet i Korsholm. Indego är ett exoskelett, eller ett robotiserat yttre stödskelett, som stöder upp dig som behöver stöd när du tränar att stå och gå. Exoskelettet kläs på benen och höften och ställs in för din kropp.

Indego kan möjliggöra gångträning för dig som inte har krafter nog för att träna med vanliga gånghjälpmedel. Rehabilitering med gångroboten innebär mer normal gång och längre promenadsträckor för dig som bara kan gå några få meter med andra hjälpmedel.

Roboten har två program - ett där roboten gör alla rörelser för personen som bär exoskelettet och ett annat program där roboten assisterar personen i hens egna rörelser. 

Unik i Norden

Indego, som kom ut på marknaden år 2015, är i dag (hösten 2017) den första i sitt slag i Norden. Roboten används av 6–7 organisationer i hela världen. De av våra terapeuter som använder Indego i rehabiliteringen har får specialutbildning av tillverkarna. Bara specialutbildade terapeuter har rättighet att använda Indego.

Indego är tillverkad av Parker Hannifin i tätt samarbete med flera världsledande rehabiliteringskliniker, bland annat Shepherd Center i Atlanta. Fysioline Oy är importör och leverantör av roboten i Finland.

Pris

Priset för rehabilitering med Indego är 125 euro per timme
 

Om gångroboten Indego

Roboten kan stöda dig med t.ex. stroke-, MS och muskelsjukdomar i att lära sig använda sina muskler mera effektivt. Vid rehabilitering av med dig som har en ryggmärgsskada är Indego ett hjälpmedel som kan göra det möjligt för dig att simulera gångrörelser och eventuellt bli bättre på att använda dina fungerande muskler.

Vi bedömer varje person skilt för att se om hen har förutsättningar att börja träna med hjälp av exoskelettet.

Kriterierna är att du:

-          är mellan 150 och 190 cm lång

-          väger högst 113 kg

-          har frisk bentäthet

-          har god ledrörlighet i vrister, knän och höfter

-          kan använda händerna och övre kroppen något för att stöda dig på t.ex. rollator eller kryckor

Folkhälsans Indego-exoskelett fungerar också som utprovningsexemplar för dig som vill utreda om du skulle ha nytta av att köpa en egen gångrobot.  

Du kan antingen få rehabiliteringen ersatt via FPA, få betalningsförbindelse från en offentlig social- och hälsovårdsinstans eller försäkringsbolag, eller testa roboten utan remiss som privatbetalande kund.

Priset för rehabilitering med Indego är 125 euro per timme. 

Vår adress är Niklasvägen 1, Korsholm, Finland. Vi talar både svenska och finska.

Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Korsholm erbjuder fysioterapi och ergoterapi för dig med funktionshinder, neurologiska besvär, problem i stöd- och rörelseorganen eller stress-, smärt- och sömnbesvär. Vi erbjuder också neuropsykiatrisk coachning. Vi har en yrkesskicklig personal med lång erfarenhet, hög motivation och mångsidigt kunnande.

Kontakt

    • Elina Ala-Honkola

      fysioterapeut, Korsholm

    • tfn:
      044 788 3689

    • Jag blev färdig fysioterapeut 1991 och har redan 30 års arbetserfarenhet som fysioterapeut. Jag arbetar i huvudsak med vuxna neurologiska klienter och klienter med krävande medicinsk rehabilitering, men har också lång erfarenhet av fysioterapi för stöd- och rörelseorgan. För mig är det viktigt att mötet med klienten är äkta och jag vill hjälpa hen att hitta sina egna styrkor och möjligheter att utveckla rörelse- och funktionsförmågan. Själv njuter jag av att röra mig i naturen och jag vill stöda klienten att trots sin funktionsbegränsning hitta meningsfulla fritidsaktiviteter. Mitt arbete gör jag på båda inhemska språken. Man hittar mig också ofta i terapibassängen där jag tränar med någon klient.

      Visa mer
    • Kontakta
    • Daniel Söderman

      fysioterapeut, Korsholm

    • tfn:
      044 788 6286

    • Jag har jobbat som fysioterapeut vid Folkhälsan i Korsholm sedan 2005, och har även massörsutbildning från Norrvalla Folkhögskola. Jag har avlagt examen inom MDT och tilläggsskolning inom neurologisk fysioterapi (Bobath). Jag jobbar en hel del med neurologiska klienters stöd- och rörelseproblematik, särskilt nack- och axelproblem. Under de senaste åren har jag börjat med träning för personer med proteser vilket jag trivs väldigt bra med och kommer att vidareutbilda mig inom det. Jag jobbar mest med vuxna klienter. Språkkunskaper: svenska, finska och engelska.

      Visa mer
    • Kontakta
    • Anna Renkonen

      fysioterapeut, Korsholm

    • tfn:
      044 788 3696

    • Jag blev utexaminerad från Arcada, Nylands Svenska yrkeshögskola, i Helsingfors 2002. Därefter har jag jobbat i huvudsak med neurologisk rehabilitering, först några år på VCS akuta neurologiska avdelning och från 2005 på Folkhälsans rehabilitering i Korsholm med mera kroniskt neurologiskt sjuka klienter och med klienter med olika muskelsjukdomar. De utbildningar och kurser jag gått är i huvudsak relaterade till neurologisk rehabilitering. Jag jobbar mest med unga och vuxna klienter. Jag bemästrar svenska, finska och engelska, tyska säljer man mig inte heller på.

      Visa mer
    • Kontakta
    • Katri Pihlaja-Kuhna

      fysioterapeut, Korsholm

    • tfn:
      044 788 3702

    • Jag tog examen som fysioterapeut 1998 och har arbetat på Folkhälsan sedan 2005. Jag har lång arbetslivserfarenhet inom vuxenneurologisk fysioterapi, samt fysioterapi för stöd- och rörelseorganen. För närvarande arbetar jag främst med vuxna neurologiska klienter, men även med klienter med muskelsjukdomar samt smärtklienter. Jag har också några ungdomar och barnklienter, vilket ger en trevlig variation i arbetet. I mitt arbete tycker jag att det är viktigt att möta varje klient som individ och som en helhet. Jag anser också att det är viktigt att ta hänsyn till och involvera klientens nära krets och dagliga liv, så att den rehabiliterade får så stor nytta som möjligt av sin rehabilitering. Jag gillar utmaningar, att lära mig och att utveckla något nytt. Det är orsaken till att jag tog en högre yrkeshögskole-examen i ledarskap och utveckling. Inom fysioterapin har jag gått kompletterande utbildningar, främst inom vuxenneurologisk fysioterapi men också fysioterapi för stöd- och rörelseorganen (t.ex. mekanisk diagnostik och terapi samt MDT-examen och PhysioPilates-instruktör). Mina språkkunskaper: finska, svenska, engelska.

      Visa mer
    • Kontakta