Drömmarnas motionsår 2017

Drömmarnas motionsår 2017

Finland firar 100 år under hela detta år och det uppmärksammas på många sätt under devisen ”Tillsammans”. Som en del av festligheterna utlyser den nya Olympiakommittén 2017 till Drömmarnas motionsår med målet att Finland ska vara den mest fysiskt aktiva befolkningen år 2020. Folkhälsan vill också lyfta upp fysisk aktivitet under året och hänger därför med på tanken om ett Drömmarnas motionsår 2017.

Skicka in din motionsdröm

Inom ramen för Drömmarnas motionsår vill Folkhälsan synliggöra både befintlig verksamhet och ge nya idéer hur vi kan motiveras till rörelse. Tänk om vi alla kunde vara med och kläcka idéer och inspirera till mer rörelse för oss själva och i omgivningen? Målet med Drömmarnas motionsår 2017 är att öka rörelse, motion, glädje och välbefinnande för oss finländare – att sätta drömmar i rörelse.

Här på sidan samlar vi information om Drömmarnas motionsår och delar med oss av tankar, verktyg och tips kring motion och rörelse. Under året hoppas vi få ta del av många motionsdrömmar och verksamhet som planeras eller som förverkligas runtom i Svenskfinland.

Drömmar i rörelse på Folkhälsan

Folkhälsan vill främja fysisk aktivitet och vara med om att sätta motionsdrömmar i rörelse. Vi uppmuntrar våra medlemmar att dela med sig av sina motionsdrömmar. Kanske drömmar kunde förverkligas i den egna föreningen? Drömmar kunde med fördel diskuteras i olika grupper och ge ny inspiration.

På förbundet samlades en grupp till idéverkstad och många förslag att inspirera till rörelse och motion dök upp. Här är några av idéerna:

Föreningen kan samlas till idéverkstad och bjuda in andra lokala aktörer för att generera nya förslag hur motion och rörelse kan genomföras lokalt. Att prova på och våga experimentera är den bärande tanken. Spontana försök kan bli hur bra som helst. Det lönar sig också synliggöra verksamhet som finns så att andra kan bli inspirerade av det.

Vilken motionsdröm har du?

Vi vill att så många som möjligt ska berätta om sin motionsdröm för oss. Bland alla som delar med sig av sina motionsdrömmar hoppas vi att en del kommer att kunna förverkligas. All drömmar kan naturligtvis inte uppfyllas(t.ex. bestiga Mount Everest), utan vi satsar på de små, lokala och konkreta drömmarna, som kan förverkligas med enkla medel.

Kan vi förverkliga motionsdrömmar tillsammans?

Folkhälsans förbund strävar till att förverkliga några drömmar, men behöver också hjälp av dig och din förening. Tanken är att alla ska kunna berätta på vilket sätt man kan hjälpa till att förverkliga en motionsdröm. Någon har t.ex. en extra längdskidåkningsutrustning och kan ta med någon som drömmer om att åka på isen, någon kanske älskar att dansa bugg och vill gärna visa någon som drömmer om att lära sig några enkla buggturer eller en Folkhälsanförening kanske kan ordna vandring och ta med de som drömmer om att vandra i grupp.

Här kan du berätta om din motionsdröm eller vilken dröm du skulle kunna hjälpa till med att förverkliga:

(Samma länk uppepå denna sida)

Vi drömmer hela året


På Folkhälsan sker det mycket i motionens och rörelsens tecken. Kalenderhändelser uppdateras regelbundet i regionerna och de kommer att synas längst ned på denna sida (sätts in senare).

Drömmarnas motionsår har vi delat in i fyra teman, tre månader var. Till varje tema skapas en bingobricka som kan användas individuellt eller i grupp.

Teman för Drömmarna motionsår på Folkhälsan är:

Rörelse i vardagen
Rörelse ute
Rörelse tillsammans
Rörelse i sociala medier

En årsklocka skapas med avsikt att inpirera och påminna om vad som är aktuellt på Folkhälsan, men också på annat håll i landet. I årsklockan syns olika teman, motionskampanjer och händelser. Med är några nationella dagar och kampanjer som man kan inspireras av.

En speciellt viktig dag är Drömmarnas motionsdag den 10 maj. Kanske det är just då du eller din förening vill ordna en glädjefylld prova-på aktivitet?

Naturens dagar kan också inspirera till verksamhet och om det kan du läsa mer om på www.utinaturen.fi/sv/naturensdagar2017

Synliggör och dela motionsdrömmar
Sprid gärna information om er motionsverksamhet, nya idéer, motionsdrömmar eller spontana försök. Det inspirerar i sin tur andra. Vi önskar att foton och berättelser delas friskt på Facebook och Instagram.

Vi vill då att följande taggar används:
#folkhälsan
#drömmarirörelse
#unelmatliikkeelle
#suomi100
#finland100

Häng med så får vi drömmar i rörelse!

Kontakt

  • Anna-Lena Blusi

   Friskvårdspedagog

  • tfn:
   050 542 8176

  • Anna-Lena jobbar med Folkhälsans motionskampanjer. Kontakta Anna-Lena om du har frågor om t.ex. Hälsostegen.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Mikaela Wiik

   Sakunnig i fysisk aktivitet

  • tfn:
   044 788 1062

  • Kontakta