Lucia på Åland

I år firar Ålands Lucia 75-årsjubileum! Lucia med tärnor besöker under november och december sjukhuset, äldreboenden, fester och tillställningar till förmån för luciainsamlingen. Med de pengar som samlas in under kampanjen stöder vi i år utsatta barnfamiljer på Åland.

Lucialotteriet

Lucialotteriets vinstförteckning finns längre ned på sidan

Josefine är Ålands Lucia 2018

Josefine Blomqvist, kandidat nummer 6, från Sund har valts till Ålands Lucia 2018. Josefine är 23 år gammal och arbetar på Mattas gårdsmeijeri. Genom sitt uppdrag som Ålands Lucia vill hon sprida lugn och glädje tillsammans med de andra i luciagruppen. 

Årets luciatärnor är 

1. Ebba Hallbäck, Mariehamn

2. Wilma Eriksson, Föglö

3. Felicia Holländer, Lemland

4. Amanda Karlsson, Finström

5. Alexandra Hamberg, Eckerö

 7. Cecilia Öhberg, Lemland

Lucia kröns den 13 december kl. 18 i S:t Görans kyrka i Mariehamn. Efter kröningen startar luciatåget med olika ekipage genom staden.

Folkhälsan på Åland tackar alla årets luciakandidater samt företag, föreningar och andra organisationer som så här långt har stött luciakampanjen. 

Tillsammans med tärnorna sprider Lucia ljus och värme samt är luciainsamlingens frontfigurer. Luciaföljet är också en påminnelse om att vi kan hjälpa medmänniskor som har det svårt. Luciagruppen uppträder till slutet av december. Vill du boka luciagruppen kan du kontakta kampanjledaren.

Lott- och märkesförsäljning pågår fortfarande.

Läs mer

Luciakommittén består av ca tio personer från bland annat Folkhälsan på Åland, Folkhälsan i Mariehamn, Ålands ungdomsförbund och Mariehamns församling. Ytterligare finns medlemmar från det åländska näringslivet representerade. Luciakommitténs medlemmar arbetar på frivillig basis. Till Luciakommitténs uppgifter hör att stöda och utveckla luciainsamlingen. Luciakommittén utser också luciakandidaterna.

Insamlingen, som pågår under november och december, omfattar bland annat lucialotteri, försäljning av luciamärken och luciajulkort, kollekter och övriga bidrag. De insamlade medlen går i år till utsatta barn och ungdomar med familjer som i sin vardag har svårt på grund av utmattning, hälsoproblem eller bristande stöd i närmiljön.

Under luciakampanj med start den 8.11.2018 kan du köpa lucialotter och luciamärken till förmån för luciainsamlingen och det lokala hälsofrämjande arbetet. Lotten kostar 2 euro och luciamärket kostar 4 euro. Lotter och märken säljs ute i kommunerna av våra aktiva lokalföreningar.

Lucialotteriets vinstlista publiceras här den 8.11.2018.

Luciatågets tema är jubileumsåret till ära Ljus & Värme. Vi inbjuder föreningar, företag, dagis och skolor att delta i Luciatåget som startar genast efter luciakröningen den 13.12.2018! Utmana gärna en annan avdelning på ditt företag, en samarbetspartner eller grannskolan att delta med ett eget ekipage.

Alla är välkomna att delta, stora och små! Bästa ekipage utses av en jury och vinsten är två timmar i varm pool med bastu i Folkhälsans Allaktivitetshus samt förstås ära och goodwill. Prisutdelning på torget.

I år firar Ålands Lucia 75-årsjubileum. Detta uppmärksammas med en jubileumsutställning på Ålands Kulturhistoriska Museum. 

Utställningen har vernissage den 8.11 kl 18.30 och alla är hjärligt välkomna. På vernissagen uppträder årets luciagrupp, det säljs lucialotter och luciamärken och man kan rösta på årets lucia. Servering av glögg och pepparkakor. Fritt inträde.

Luciautställnignen kan ses 8.11-6.1 under Ålands kulturhistoriska museums ordinarie öppettider. Inträdet till denna uställning är fritt under hela utställningstiden. 

Den 13.12 efter luciakröningen och kortegen genom Mariehamns stad ordnas program på torget. Vi efterlyser nu tidigare lucior och tärnor som tillsammans med årets luciagrupp vill uppträda med några julsånger på torgscenen ca kl 19.45 den 13.12.

Den 8.12 kl 11-12 & 10.12 kl. 19.30-20.15 ordnas övningstillfällen i BelCantos lokalar (Dalkarbyvägen 4). I övrigt är detta inte ett tiskrävande åtagande utan målsättningen är en glad och stämningsfull återförening. Samla din gamla luciagrupp och kom med! 

Vänligen skicka din anmälan till kampanjledaren senast 30.11

Lucialotteriet på Åland

Lotterna säljs av Folkhälsans lokalföreningar på Åland. Lotteriets intäck fördelas mellan försäljaren, lokalföreningen och luciainsamlingen. Största delen går till insamlingen. Verksamhetsidkare på Åland har sponsrat lotterivinster i form av presentkort. 

Denna lista visar vilket lottnummer som motsvarar en vinst. 
Vinsterna hämtas från Folkhälsans Allaktivitetshus, Skeppargatan 11, Mariehamn under tiden 8.11–21.12.2018 kl. 10–15.

Listan hittas som PDF-fil här

Kontakt

  • Alexandra Walk-Liljeroos

   Organisationssekreterare Åland

  • tfn:
   040 519 4222

  • Kontakta