Jobba som vårdare - Helena

"Jag har inte stött på någon arbetsgivare som bryr sig lika mycket om sina arbetstagare"

Mångsidighet, människokontakt, arbetsgivarens flexibilitet och den goda relationen kollegerna emellan – därför är Folkhälsan den bästa arbetsgivare Helene Myllysilta har haft. Myllysilta fördelar sin deltidstjänst på Folkhälsanhuset i Pargas mellan grupphemmen och hemtjänsten.

Här kan du läsa mer om Folkhälsans lediga jobb

Helene Myllysilta stortrivdes på Folkhälsan, så till den grad att hon ville återvända trots att hon av hälsoskäl hamnade ta en paus.

− Det är fötterna som krånglar. Hösten 2017 jobbade jag därför ett par månader på apotek i stället. Jag trivdes nog där också, men längtade hela tiden tillbaka till Folkhälsan. Hjärtat var här hela tiden, säger hon.

Den bästa lönen är då man får någon att le.

Myllysilta började med att jobba 75 procent och trivs nu jättebra med 52 procent, men kan alltid be om extraturer om hon vill jobba mer. Folkhälsans flexibilitet och goda förhållningssätt till arbetstagarens livssituation och mående är något som Myllysilta verkligen uppskattar.

– Jag har inte stött på eller hört om någon annan arbetsgivare som bryr sig om sina arbetstagare lika mycket. Om du inte heller kan jobba hundra procent löser det sig. 

Innan vårdaryrket jobbade hon på ett försäkringsbolag, men drömde om att arbeta närmare människor.

− Den bästa lönen är då man får någon att le. Trots att jobbet tar mycket energi så ger det ännu mer. Tack vare goda kolleger och arbetsgivare känns det tidvis tunga jobbet mycket lättare.

Kunskap och ny kompetens kan också underlätta arbetet. Därför erbjuder Folkhälsan olika utbildnings- och fortbildningsmöjligheter för sina anställda.

– Jag var nyss i Helsingfors på en utbildning om Alzheimers och demens, men har också gått andra utbildningar, bland annat i sårvård, säger Myllysilta.

Stämningen på grupphemmen är lite som att bo på landet.

Känns som hemma

Myllysiltas arbetsdagar varierar mycket i både innehåll och intensitet, men i de flesta fall hinner vårdarna ge de boende individuell vård och göra något extra tillsammans med dem.

− Det finns naturligtvis stunder då man skulle vilja hinna ge mer, men också dagar då man har gott om tid. I dag har vi exempelvis planterat blommor där ute, säger hon.

En annan orsak till att Myllysilta trivs så bra på jobbet är att det känns som att vara hemma. 

− Stämningen på grupphemmen är lite som att bo på landet och inte alls som på en anstalt.

En arbetsdag på något av de två grupphemmen börjar med morgonsysslorna: frukost, mediciner, påklädning och så vidare.

− De boende har ingen viss frukosttid att passa, utan får komma och äta i lugn och ro när de vaknar.

Mellan frukost och lunch är det ofta dags för någon frivillig aktivitet, som vårdarna själva får planera och utveckla.

− Vi försöker locka med så många av de boende som möjligt på olika aktiviteter. Då är det bara bra om vårdarna har egna hobbyn eller idéer som de vill förverkliga med de äldre.

Myllysilta återger med värme en gång då hon och de boende planterade olika grödor ute på terrassen.

− De tog fröna i sina händer, vände och vred på dem, och funderade på vad som kommer att växa ur dem. Jag såg hur mycket de njöt och uppskattade stunden.

På grupphemmet Havsviken finns ett vackert telefonbord i trä, där hemmets charmanta katt ofta tar sig en tupplur.

− En av de boende rustade upp bordet i fjol somras. Han skrapade bort målfärgen och lackade – lite varje dag. Projektet tog nästan hela sommaren, men gav honom tillfredsställelse.

 

Lugnet smittar av sig

Myllysilta jobbar också inom hemtjänsten, där arbetsdagen ser helt annorlunda ut, men fordrar liknande egenskaper.

− Jag börjar högst upp i byggnaden hos några damer som behöver mediciner och ögondroppar. Jag bäddar sängar, lagar morgonmål, klär på dem, tvättar kläder och allt sådant som man gör hemma. Jag fungerar lite som en hemhjälp, vilket passar mig eftersom jag tycker om att göra lite av varje, säger Myllysilta.

För att trivas och lämpa sig som vårdare på grupphemmet eller inom hemtjänsten behövs förståelse, empati och tålamod.

− Du måste tycka om människor från hjärtat och ha en äkta vilja att hjälpa. Du ska kunna förstå hur den andra känner och ta deras ord på allvar.

Vissa kvällar kan någon av de boende känna sig ängslig eller orolig, men då smittar ofta vårdarnas lugn av sig.

– Det gäller att vara lugn och ha tålamod. Vi upprepar ofta samma sak varje dag, timme och ibland minut.

Myllysilta utstrålar handlingskraft, optimism och trygghet – just de egenskaper vi värdesätter bland våra vårdare. Är du också på jakt efter ett jobb där du får utveckla och förverkliga dina medmänskliga egenskaper? Sök bland våra lediga jobb här.

Text och foto: Jenny Blomqvist