Kost

Det finns många sätt att äta rätt och följa näringsrekommendationerna. Frukter, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, vegetabilisk olja samt nötter och frön kan vi äta mera av i alla åldrar.

Kost för barn och unga

Barn och unga som äter tillräckligt, regelbundet och varierat orkar bättre med dagens aktiviteter. Bra mat för barn och unga lägger grunden för hälsa och lärande, måltiderna är också viktiga stunder för gemenskap och trygghet. Vi erbjuder material för både familjer och pedagoger som vill främja goda matvanor. För dig som arbetar med barn och unga finns även stödmaterial för att skapa positiva måltidsmiljöer och uppmuntra till nyfikenhet kring mat.

Broschyren Frukter grönsaker bär ger konkreta tips åt både föräldrar och daghemspersonal om hur vi vuxna på ett roligt sätt öka barnens intresse för nya smaker. Även Kocka på materialet bjuder in barn till ett smakäventyr. Den årliga Gimme5-kampanjen erbjuder aktiviteter till lågstadieskolor, häng med!

Det är viktigt att äta mångsidigt, regelbundet och tillräckligt för att orka och må bra i vardagen. Förhållandet till den egna kroppen har ett starkt inflytande på vår självbild och att reflektera över vårt kroppsförhållande kan hjälpa oss må så bra som möjligt.

Hur kan du stöda unga i att utveckla ett sunt förhållande till mat och kropp? Folkhälsan och Livslust-projektet har i samarbete skapat ett undervisningsmaterial om regelbundet ätande och acceptans av den egna kroppen. Materialet består av två filmer, som riktar sig till 13–18-åringar samt av ett tilläggsmaterial bestående av diskussionsunderlag och bildkort.

Behovet av undervisningsmaterialet har framkommit bland annat av resultaten i Hälsa i skolan undersökningarna,  som visar att många unga hoppar över morgonmålet. Filmerna och det tillhörande materialet kan användas av lärare på högstadier och på andra stadiet, men också av andra som möter ungdomar. Materialet tar upp vikten av mångsidigt och regelbundet ätande och hur det påverkar vår ork i vardagen. I materialet behandlas också kroppsacceptans och faktorer som påverkar våra attityder gentemot kroppen och utseendet.

Hur kan du använda materialet?

Filmerna med tillhörande material är utvecklade för att stöda läroplanen i både högstadiet och på andra stadiet. Materialet tar bl.a. upp den ungas självbild, sömn- och kostvanor samt hur den egna livsstilen och konsumtionsvanor inverkar på hälsan. De unga uppmuntras att ta upp egna erfarenheter och diskutera frågeställningar med stöd av tilläggsmaterialet. Tilläggsmaterialet ger även dej som ledare möjligheten att på ett lämpligt sätt anpassa diskussionen till åldersgruppen.

Nedanstående diskussionsunderlag kan du som lärare eller ungdomsledare använda dig av då du diskuterar filmerna om mat och kropp med dina elever eller studerande. Med hjälp av frågorna kan ni diskutera de tankar som filmerna väckt. En del av frågorna kan kännas tunga och väcka känslor. Det går bra att modifiera frågorna så de passar din grupp.

Materialet är finansierat av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

En film om mat
En film om kroppen

Kontakt

Linda Hongisto

Koordinator kost och hälsa

Verksamhetskoordinator

Nyland

044 788 1061

Sophia Le Roux

Projektledare, Hållbart på menyn

Verksamhetskoordinator

Nyland

044 788 1944

Susanna Strandback

Sakkunnig inom kost och hälsa

Sakkunnig

Österbotten

040 839 5598

Hållbart på menyn podcast - lektionshelhet om kostvanor för andra stadiet

Vill du som jobbar i skola diskutera kostvanor med tonåringar? Vi erbjuder ett färdigt material som kan användas under lektioner eller i smågrupper. Använt i undervisning i bl.a. hållbar utveckling och modersmål.

Material för lektionshelhet