Fin-HIT juhlii 10-vuotista taivaltaan toisen seurannan merkeissä - Folkhälsan
18 maaliskuuta 2021

Fin-HIT juhlii 10-vuotista taivaltaan toisen seurannan merkeissä

Fin-HIT-tutkimus täyttää tänä keväänä pyöreitä vuosia, sillä ensimmäiset kutsukirjeet tutkittaville lähtivät matkaan jo kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen tutkimus on ottanut suuria harppauksia eteenpäin: ensimmäisen vaiheen aineistonkeruu jatkui aina vuoteen 2014 asti, ja ensimmäinen seurantakin ehdittiin toteuttaa vuosien 2015 ja 2016 aikana. Kerätystä aineistosta on julkaistu 24 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, ja onpa aineistosta tehty jo kaksi väitöskirjaakin.

Fin-HIT-tutkimuksen tavoitteena on tutkia, mitkä tekijät lapsuudessa ja nuoruudessa edistävät terveyttä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Ensisijainen tutkimuskohde on perintötekijöiden ja elintapojen yhteys painonkehitykseen. Tutkimusaineisto mahdollistaa tulevaisuudessa myös erilaisten pitkäaikaissairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin diabeteksen, tutkimisen. 

Viime syksynä Fin-HIT-ryhmä pilotoi tutkimuksen toisen seurantavaiheen. Mukaan kutsuttiin pieni joukko tutkittavia, joita pyydettiin täyttämään kyselylomake verkossa. Pilotti on nyt ohi, ja saatujen tulosten sekä tutkittavien antaman palautteen perusteella kyselyä ja rekrytointistrategiaa on hiottu. Nyt tutkimusryhmä on valmiina aloittamaan seurannan toden teolla ja kutsumaan isomman joukon tutkittavia mukaan.  

Yli 10 000 perhettä ympäri Suomen on mukana Fin-HIT-tutkimuksessa. Tutkimuksen alkaessa lapset olivat noin 9–12-vuotiaita. Kutsu toiseen seurantaan lähetetään, kun he ovat täyttäneet 18 vuotta. Osallistujista on siis tullut nuoria aikuisia. Myös heidän vanhempansa ovat osallistuneet tutkimukseen vuosien saatossa.  

Tutkimus on Suomessa ainutlaatuinen ja pyrkii tulevaisuudessa vastaamaan moniin avoimiin kysymyksiin siitä, miten eri terveyteen vaikuttavat tekijät ovat yhteydessä toisiinsa.  

Jalkapallokapteeni Tim Sparv ja seiväshyppääjä, opiskelija Saga Andersson kertovat terveisensä osallistujille tällä videolla.

Fin-HIT-tutkimus viettää syntymäpäiviään työn touhussa toisen seurannan merkeissä sekä järjestämällä maksuttoman seminaarin 15.4. 

Linkki Fin-HIT-tutkimuksen kotisivuille löytyy täältä 

Fin-HIT-juhlaseminaarin ohjelma löytyy täältä ja ilmoittautua voi täällä