Mikael Ingberg

"Viihdyin todella hyvin ja opin paljon"

Mikael Ingberg seisoo portailla ja viittoo meitä sisälle kotiinsa Tähtelässä. Olemme saapuneet vähän etuajassa ja odottelemme määräaikaa autossa. ”Tulkaa sisään, tulkaa sisään”, Ingberg huutaa.

Istumme ruokasaliin keittiön viereen. Ingberg tarjoaa itse leipomaansa tiikerikakkua.
”Se oli ehkä vähän liian pitkään uunissa”, hän sanoo.
Ingbergin tytär Sara auttaa keittäen kahvia ja tarjoillen sitä valokuvaajalle ja toimittajalle.

Ingberg siirtyi Isakssonin seuraajaksi Folkhälsanin toimitusjohtajaksi

Mikael Ingberg oli Folkhälsanin toimitusjohtaja vuodet 1998 - 2002. Hän siirtyi Folkhälsanille oltuaan vuoden Aktia-säästöpankin johdossa. Ennen Aktiaa hän oli toiminut Pellervon taloustutkimuksessa tutkimusjohtajana.

Muutaman kuukauden ajan Mikael Ingberg työskenteli Per-Erik Isakssonin rinnalla. Isaksson esitteli organisaation Ingbergille, ennen kuin Ingberg itse tarttui ruoriin.

Mikael Ingberg siirtyi Folkhälsanille oltuaan vuoden Aktia-säästöpankin johdossa. Ennen Aktiaa hän oli toiminut Pellervon taloustutkimuksessa tutkimusjohtajana. Nyt hän siirtyi Per-Erik Isakssonin seuraajana Folkhälsanin toimitusjohtajaksi. Muutaman kuukauden ajan Ingberg työskenteli Isakssonin rinnalla. Isaksson esitteli organisaation Ingbergille, ennen kuin Ingberg itse tarttui ruoriin.

”Folkhälsan oli kasvanut paljon Isakssonin aikana. Organisaatio ei ollut valmis uuteen tilanteeseen. Ensimmäinen tehtäväni oli kehittää organisaation rakennetta”, Ingberg kertoo.

Hän huomasi, että Folkhälsanissa oli valtavasti osaamista. Johdon kanssa asia oli kuitenkin vähän niin ja näin.



”Oli syntynyt epävirallisia hierarkioita. Ihmiset ottivat itselleen rooleja, joita heille ei ollut annettu. Tavallaan oli hyväkin, että oli niitä, jotka ottivat vastuun ja tekivät tarvittaessa päätöksiä.”

Folkhälsan otti Karjaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon hoitaakseen

Ingberg oli tuskin ehtinyt tarttua toimivan organisaation ja uuden johtamistavan luomisen haasteeseen, kun oven takana odottikin jo seuraava iso haaste.

”Folkhälsan oli neuvotellut esisopimuksen koko Karjaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon siirtämisestä itselleen. Tämä tapahtui 10–15 vuotta ennen kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon todellisen yksityistämisen laajaa aloittamista kansallisella tasolla.”

Alustava sopimus oli olemassa, mutta kaikki yhteistyön ja toiminnan siirtämisen yksityiskohdat ja sisältö oli koottava yhteen.

”Kansallisissa tiedotusvälineissä kiinnitettiin suurta huomiota siihen, että Folkhälsan otti vastuulleen sosiaali- ja terveydenhuollon Karjaalla. Mutta kovaa työtä se oli, koota kaikki yhdeksi konkreettisella tasolla toimivaksi kokonaisuudeksi.”

Stefan Mutanen nimitettiin Meltolan hyvinvointialueen johtajaksi. Christer Holmströmillä oli taloudellinen vastuu. Sekä Mutanen että Holmström hoitivat kaiken niin hyvin, että he siirtyiävät Samfundetiin uusiin johtotehtäviin: Mutasesta tuli toimitusjohtaja Ingbergin jälkeen ja Holmströmistä talousjohtaja.

Folkhälsan uudelleenorganisoitiin useiksi eri yrityksiksi

Mikael Ingberg oli silloisen Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n hallituksen jäsen.

”Minusta ja avustusjohtajasta tuli hyviä ystäviä, ja yhdessä istuimme usein miettimässä, kuinka sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistäminen vaikutti kilpailuun kolmannen sektorin organisaatioiden, kuten Folkhälsanin, ja täysin yksityisten yritysten välillä.”

Tärkeää oli varmistaa, että voittoa tavoittelemattomat organisaatiot eivät saisi epäoikeudenmukaisia etuja yksityisiin yrityksiin nähden. Tarvittiin enemmän avoimuutta sen osalta, miten taloutta hoidettiin kolmannella sektorilla.

”Siksi yhtiöitimme Folkhälsanin siten, että kaikki toiminnot, joissa tarjotaan palveluita kunnille, erotettiin voittoa tavoittelemattomista toiminnoista, jotka saivat tukea entiseltä RAY:ltä, nykyiseltä Veikkaukselta.”

Rajapinta yhteiskunnan vähemmän hyväosaisten suuntaan

Työ toimitusjohtajana antoi Mikael Ingbergille erilaisista yhteiskunnallisista ongelmista käsityksen, jota hänellä ei ollut ennen ollut.

”Turvallisen porvarillisen taustani vuoksi minulle oli opettavaista ja hyödyllistä saada Folkhälsanin toimintojen – kuten pääkonttorin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevan orpokodin – suora yhteys kautta siihen, miten yhteiskunnan vähemmän hyväosaisten asiat ovat.

Tämä avasi myös silmiä sen suhteen, kuinka omistautunutta henkilökunta oli.

”Kaikki tämä vaikutti viihtymiseen, ja Folkhälsan onkin luultavasti työpaikka, jossa olen viihtynyt parhaiten. Tuntui hyvältä työskennellä tällaisessa organisaatiossa. Sen huomasi, että henkilökunta koki tekevänsä jotain tärkeää ja mielekästä.”

Toimitusjohtajana Mikael Ingberg otti joskus kitaran esille esittääkseen johdon viimeisimmät kuulumiset. Tässä hän soittaa toimittajalle ja valokuvaajalle.

Liian houkutteleva tarjous

Syy sille, että Ingberg vaihtoi työpaikkaa, oli tarjous, josta hän ei voinut kieltäytyä.

”Nautin valtavasti Folkhälsanislla, mutta työtä Aktian toimitusjohtajana ei voinut torjua, se oli liian houkuttelevaa.”

Aktia oli kriisissä sen jälkeen, kun pankin ja vakuutusyhtiö Pohjolan fuusio oli kariutunut liiallisen vastarinnan jälkeen ja Aktian entinen toimitusjohtaja oli eronnut. Ingbergin tehtäväksi tuli myös tällä kertaa organisaation siivoaminen ja uudelleenjärjestely.

”Olen pohjimmiltani taloustieteilijä ja Hankenin kasvatti, joten siitä näkökulmasta sovin paremmin Aktiaan kuin sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioon, alalle, josta en tiennyt mitään ennen kuin aloitin Folkhälsanilla.”

Ingbergillä on tohtorin tutkinto taloustieteestä Yhdysvalloista, ja hän on myös toiminut lyhyitä jaksoja erilaisissa taloustieteen opetus- ja professoritehtävissä.

Pitkän aikavälin suunnitelmat on toteutettu

Nykyisestä aktiivisen eläkeläisen asemastaan Mikael Ingberg on nähnyt Folkhälsanin toteuttaneen jo hänen aikanaan laadittuja pitkän aikavälin suunnitelmia ja visioita.

”Suunnitelluista monista erilaisista Folkhälsan-taloista on tullut todellisuutta, ja Folkhälsanin läsnäolo ruotsinkielisen Suomen keskeisillä alueilla on vahvistunut merkittävästi. Seuraajani Stefan Mutanen teki upean työn.”

Ingberg on tyytyväinen siihen, että Folkhälsanin tutkimustyö on viime aikoina lisääntynyt.
”Folkhälsan on loistava organisaatio ja tuntuu vain paranevan vuosien kuluessa.”

 

Fakta

Tj vuosina: 1998–2002.
Työelämässä ennen Folkhälsania ja sen jälkeen: Puheenjohtaja Ruotsalaisen kansanpuolueen nuorisoliitossa Svensk Ungdomissa 1977–1979, kansantaloustieteen tohtori (väitös 1983), tutkimusjohtaja Pellervon taloustutkimuksessa (1989–1998), Folkhälsanin (1998–2002) jälkeen Aktian toimitusjohtajana (2002–2008).
Alkuperäinen ja nykyinen kotipaikka: Kasvanut Tenholassa, asuu nyt Inkoossa.
Ikä: syntynyt 23. kesäkuuta 1951. 69 vuotta.
Perhe: Vaimo Leena (s. 59), opettaja ja tutkija HY:n maatalous-metsätieteellisellä laitoksella, lampaankasvattaja. Lapset: Sara (s. 88), Ruben (s. 89), Jonatan (s. 92).
Kiinnostuksen kohteet: Soittaa kitaraa bändissä Ingå Arbetarinstitutin puitteissa.
Mitä teet nyt? Toimin muun muassa kehitysyritys My Bromarvin puheenjohtajana.


Lue haastattelu Folkhälsanin aikaisemman toimitusjohtajan Stefan Mutasen kanssa tästä.