Swimrun kasvaa vuosi vuodelta - Folkhälsan
08 lokakuuta 2019

Swimrun kasvaa vuosi vuodelta

Folkhälsan Swimrun järjestettiin lauantaina 21. syyskuuta Espoon Solvallassa. –Kyseessä oli kuudes perättäinen vuosi, jolloin Swimrun järjestettiin Solvallassa ja osallistujamäärä on kasvanut jokaisena vuonna, kertoo Mats Almqvist, Swimrunin kilpailujohtaja.

Tuloslista 2019

Kuva ylhäällä oikealla: ÖtillÖ Merit Racen voittajat, Ville ja Jaakko Mäkelä, IF Solvalla Vargarna. Kuva: Tero Koski ¬– Voittajaparin aika, 4.34, oli lähes epätodellisen nopea (ÖtillÖ Merit Race, kuva voittajista ylimpänä), kertoo Mats Almqvist.

–Kyse ei ole pelkästään osallistujamäärän kasvusta. Yhä useampi mahdollinen yhteistyökumppani ottaa meihin yhteyttä ja haluaa mukaan, tavalla tai toisella. Swimrun on saavuttanut vedenjakajan ja tapahtumastamme on tulossa iso ihan oikeasti, Mats Almqvist kertoo.

Osallistujilta saatu palaute on ollut hyvin myönteistä kaikkina vuosina.
–Tänä vuonna palaute oli valtavan myönteistä, kertoo Almqvist.

Useimmat Swimruniin osallistuvat ovat kuntoilijoita, jotka ovat löytäneet lajin monin eri tavoin. Parhaiden joukkueiden kilpailutaustasta löytyy puolestaan lähes säännönmukaisesti triathlon tai uinti.
–Tällä kertaa mukana oli runsaasti avovesiuimareita.

Kilpailupäivää edelsi tiivis tunnelma

Heikki Kiili, joka toimii opettajana Solvallassa, oli tiiviisti mukana järjestämässä Swimrun-tapahtumaa. Kiili on suunnitellut radan ja vastannut vapaaehtoisista harjoituksista kesän aikana.

–Kesän kuluessa järjestimme viisi avointa harjoittelutapahtumaa saadaksemme näkyvyyttä Swimrunille ja houkutellaksemme uusia harrastajia lajin pariin, Kiili kertoo.

–Ensimmäisinä vuosina radan valmistelu oli valtava urakka. Vaadittiin noin 700 kilometriä uintia ja juoksua Nuuksion maastossa ennen kuin rata oli valmis. Nykyään lähinnä hienosäädämme rataa, onneksi.

Kilpailua edeltävinä päivinä tunnelma tiivistyy. Tarvikkeita huolletaan ja valmistellaan. Muun muassa valmistamme 3000 keppiä, joilla reitti merkitään metsään.

–Kepit kuitenkin uusiokäytetään. Huoltopisteiden ruoka pitää valmistaa, jokaisella pisteellä on myös oltava valmius ensiapuun. Käymme myös yhdessä toimitsijoiden kanssa läpi tehtävät ja varmistamme, että jokainen on ymmärtänyt tehtävänsä oikein.

Tarvikkeiden valmisteluun kuluu kaksi päivää. Kolme päivää käytämme radan merkitsemiseen kepeillä, nauhoilla, poijuilla, naruilla jne.

–Vuosien saatossa valmistelutyöstä on tullut helpompaa. Olemassa olevat rutiinit ja prosessit auttavat todella paljon, kertoo Kiili.

Aloittelijat lähetettiin uudelle reitille

Tänä vuonna oli tarjolla myös uutuus: Super Sprint. Huomattavasti lyhyempi matka niille, jotka halusivat kokeilla Swimrunia ensimmäistä kertaa.

–Saamamme palautteen mukaan Super Sprint oli liian lyhyt. Osallistujat kokivat, että eivät ehtineet kunnolla päästä vauhtiin. Pitää miettiä mitä voimme asialle tehdä ensi syksyä silmällä pitäen.

Folkhälsan Swimrun kilpaili ajankohdallaan monen samantapaisen tapahtuman kanssa. Vaihtoehtoja löytyi Saksasta, Ruotsista ja myös Espoosta, jossa juostiin Rantamaraton.

–Olemme markkinoineet tapahtumaa lähinnä päivityksillä sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi instagramissa ja facebookissa. Maksettu mainonta on ollut todella vähäistä, Almqvist kertoo.

Kaksitoista osallistujaa Isosta-Britanniasta

Englannista Nuuksioon saapui kaksitoista osallistujaa, kuusi joukkuetta. Kaikki britit edustivat samaa triathlonseuraa. Yksi osallistuja oli tullut Australiasta. Ilmoittautuneita joukkueita oli yhteensä 128, lähtöviivalle ilmaantui noin 115–118.

Isosta-Britanniasta kisaamaan tulleet Christina ja Bill Lankford osallistuivat Swimruniin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Tänä vuonna he päättivät kutsua mukaan muutamia ystäviä kokemaan pohjoismaalaisen Swimrun-tapahtuman.

–Meitä oli kuusi joukkuetta Cambridge Triathlon Clubista. Osalle kyseessä oli ensimmäinen Swimrun ja toisille ensimmäinen kilpailu näin kaukana kotimaasta.

Tapahtuma täytti kaikki odotuksemme. Kiitos siitä ystävällisille isännille ja loistavalle radan toteutukselle sekä ratamerkinnöille, Bill Lankford sanoo.

–Lämmin kiitos Mats Almqvistille kaikesta avusta. Hän auttoi meitä selviämään logistisista haasteista, kuten vaikkapa ryhmämme majoittamisesta. Kiitos myös Heikki Kiilille onnistuneesta reitistä ja kiitos Solvallan opiskelijoille heidän panoksestaan. Toivotamme teille menestystä ja odotamme innolla seuraavaa matkaa Suomeen.

Briteistä moni kävi nyt ensimmäistä kertaa oikeassa saunassa.

¬–Lauantai-iltana oli todella miellyttävää käydä saunassa ja vilvoitella järvessä, Bill Lankford kertoo. (Kuva brittiläisestä ryhmästä alla).

Sponsori kehuu yhteisöllisyyden kokemusta

Markkinointijohtaja Nina Simojoki edustaa Cutrinia, yhtä Swimrunin yhteistyökumppaneista. Hän oli mukana toista kertaa ja on kummallakin kerralla osallistunut Sprint-matkalle.

–Folkhälsan Swimrun on hienosti järjestetty, lämminhenkinen tapahtuma. Asiat hoituvat sujuvasti ennen kisaa ja sen aikana. Tiedottaminen on priimaa ja järjestäjät ovat kivasti pulssilla myös sosiaalisessa mediassa.

Simojoelle tärkein motivoiva tekijä on liikkumisen ilo. Kummallakin kerralla Solvalla on tarjonnut mahtavia kokemuksia.

–Talkoolaisilla reitin varrella on hymy herkässä ja pilke silmäkulmassa. After race -huolto on myös upea: sekä lounas että rantasauna. Tänä vuonna plussaa lämpimästä keitosta reitin varrella, Simojoki kiittelee.

Tällä kertaa järvivesi oli hyytävän kylmää ja Simojoki kertookin miettineensä uintiturvallisuutta kehittämisen kohteena.

–Oma kisani meni odotusten mukaan. Häntäpäässä tänäkin vuonna terveyssyistä johtuvien vähäisten treenien vuoksi. Ensi syksynä tavoitteena on vähintään Endurance-matka.

Mielellään mukaan taas ensi vuonna

Maaliviiva-halaukseen kiteytyy mielestäni tapahtuman lämmin henki ja loppuun asti mietitty kokonaisuus. Mukaansa saa hyvän mielen, Simojoki kertoo.

–Cutrinin näkökulmasta oli hienoa olla mukana sponsoroimassa tapahtumaa, jossa yhdistyy pohjoinen luonto monimuotoisuudessaan, aivan kuten Cutrin-brändissäkin. Olemme iloisia siitä, että kisajärjestäjät keksivät pyytää meidät mukaan. Olemme mielellämme mukana tukemassa tapahtumaa ja ilahduttamassa osallistujia myös ensi vuonna, Simojoki lupaa.

Mats Almqvistin mukaan kylmä vesi otettiin huomioon reittejä viimeisteltäessä.

–Osaa uintiosuuksista lyhennettiin johtuen kylmyydestä. Vastaavasti pidensimme joitain juoksuosuuksia, jotta osallistujat saisivat elimistön lämpimäksi. Kerroimme tästä ja myös kylmästä vedestä tiedotustilaisuuksissa ennen jokaista lähtöä. Turvallisuutta voi aina parantaa ja kuuntelemme mielellämme osallistujien näkemyksiä ja ideoita.

Tulosluettelo 2019
Kuvia: Janne Räsäsen (Start and Vääräjärvi) (Kolmoislammit)
Tero Kosken kuvia flickr-palvelussa

Enemmän tietoa Folkhälsan Swimrunista.

Lämpimät kiitokset Folkhälsan Swimrunin yhteistyökumppaneille ja sponsoreille: Team Laine, Nuuksio Bikepark, Garmin, NVII, Keradur Siivous, Cutrin, Nocco, Salomon Soft-Cup.