Tuleva sairaanhoitaja uskoo hyvinvointiteknologiaan - Folkhälsan
19 lokakuuta 2018

Tuleva sairaanhoitaja uskoo hyvinvointiteknologiaan

– Uskon hyvinvointiteknologian mahdollisuuksiin terveydenhoidon kehittämisessä. Tekniikan oikeanlainen hyödyntäminen tarjoaa aikaa kaikkein tärkeimmälle – eli inhimilliselle kohtaamiselle, sanoo Queen Silvia Nursing Award -ideakilpailun voittanut tuleva sairaanhoitaja Katri Sajama.

Lue lisää QSNA:sta

Yhä useampi meistä elää entistä pidempään. Miten voimme pitää huolta toisistamme niin, että voimme elää ihmisarvoista elämää aivan elämämme loppuun asti?

Nykyisin on tarjolla runsaasti uusia elämää helpottavia apuvälineitä. Ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten ihmisten turvallisuutta, toimintaa, osallistumista ja itsenäisyyttä kohentavia teknologioita ja digitaalisia ratkaisuja kehitetään jatkuvasti. Näitä uusia innovaatioita kutsutaan hyvinvointiteknologiaksi, ja tuleva sairaanhoitaja Katri Sajama uskoo vahvasti, että tämä on oikea tie. Teknologian kehitys tarjoaa mahdollisuuksia uusiin terveydenhoitoratkaisuihin.

– Monet ihmiset pelkäävät teknologiaa ja robotiikkaa, mutta ne voivat auttaa ja hoitaa monia sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaisille haastavia tehtäviä. Kuten seisoa jonkun vieressä läpi vuorokauden, Sajama sanoo.

Katri Sajama voitti viime vuonna Queen Silvia Nursing Award -ideakilpailun ja on osallistunut sen jälkeen yksilöllisesti räätälöityyn kuuden kuukauden harjoitteluun tutustuen hoitojärjestöihin, päätöksentekijöihin ja poliitikkoihin.

Queen Silvia Nursing Award -ideakilpailun tarkoituksena on nostaa esille hoitotyötä ammattina ja sairaanhoitajaksi opiskelevien hyviä ideoita, jotka vastaavat ikääntyneiden ihmisten hoidon ja huolenpidon tulevaisuuden haasteisiin.

– On ollut todella mielenkiintoista tutustua kenttätyöhön. Olen huomannut muun muassa, että Folkhälsan tekee jo nyt paljon sellaisia konkreettisia asioita, mistä monet muut hoitoa ja huolenpitoa tarjoavat organisaatiot vasta puhuvat, hän sanoo.

Puhuva ovivahti

Katri Sajaman voittoisa idea oli puhuva ovivahti, joka aktivoituu ovenkahvaa koskettamalla. Ovivahti muistuttaa tai rauhoittaa ikääntyneitä ja muistisairauksia potevia ihmisiä. Ovivahdin äänenä voi olla esimerkiksi henkilön omainen, ja viesti voi sisältää ennalta tallennettuja kehotteita ja muistutuksia. Tämä ratkaisu on osaltaan auttamassa ympärivuorokautisen läsnäolon rakentamista sekä lisäämässä turvallisuutta.

– Hieno asia puhuvassa ovivahdissa on se, että se ei ainoastaan anna äänimerkkiä vaan reagoi inhimillisesti. "Pirjo, olet kotona, siellä on sänkysi, mene takaisin sänkyyn." Jos Pirjo ei noudata ohjeita, ovivahti voi antaa lisäohjeita – "Ota avaimet mukaasi" tai "Soita Eskolle!".

Kerää terveysdataa rannekkeella

Sajama uskoo, että hyvinvointiteknologiasta tulee nopeasti itsestäänselvä osa yhteiskuntaamme. Tekniikka antaa apua tarvitsevalle ikääntyneelle ihmiselle mahdollisuuden asua pidempään omassa ympäristössään ja kotonaan sen sijaan, että rakentaisimme heille erillisiä komplekseja tai kaupunginosia.

– Kuvittele, että aktiivisuusrannekkeesi hälyttää, kun olet maannut liikkumattomana kolme tuntia. Tai kun liikut jonkin tietyn maantieteellisen rajan yli, niin hoitaja tulee juoksujalkaa luoksesi ja ohjaa sinut takaisin kotiin.

Nykyään on jo olemassa runsaasti hyvinvointiteknologioita, mutta käytännössä vain harva innovaatio on oikeasti otettu käyttöön.

– Aktiivisuusrannekkeita kohtaan on turhan paljon aiheettomia epäilyksiä. Rannekkeen avulla voidaan optimoida lääkitystä ja hoito-ohjeita. Mutta nykyisin ei löydy mitään tahoa, joka rekisteröisi rannekkeesta saatavia tietoja. Tähän aktiivisuusrannekkeen keräämien tietojen tulkitsemiseen tarvitaan ihan uusi ammattiryhmä. Ehkä jatkossa valvontahuoneen henkilökunta näkee, että Sepon lääkitystä pitää hienosäätää ja niin edelleen.

Ammatinvaihto nelikymppisenä

Sajama aloitti sairaanhoitajakoulutuksen nelikymppisenä oivallettuaan, että haluaa työskennellä ihmisten parissa. Hänen mielestään sairaanhoitaja-ammatti on osin palveluammatti, jossa sairaanhoitajan on myös tunnettava hoidettavansa.

– Kun aloin miettiä, mikä on minulle tärkeää, hoitotyö kiteytyi minulle ainoana vaihtoehtona. Poikani on 11-vuotias, ja nyt olen voinut aloittaa ammatinvaihdoksen suunnittelun.
Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa hitsaajana, trukkikuskina ja myyjänä.

– Elämme uskomattomassa maassa, joka antaa meille mahdollisuuden kouluttautua ja vaihtaa työuraa. Opiskelu on motivoinut minua, vaikka se onkin joskus ollut vaikeaa yksinhuoltajaäidille. Me kaksi elämme yhdellä palkalla.

Mutta Sajama on onnistunut siksi, että hän se on voinut osallistua monimuotoisiin opintoihin ja työskennellä opiskelujen ohella.

– Minun poikani on reipas – en usko, että kaikki 11-vuotiaat imuroivat ja tiskaavat. Meillä on tapana myös tehdä läksymme yhdessä. Joskus myös istumme vain yhdessä ja tuijotamme esimerkiksi haavanhoitokuvia ja sen sellaista. Onneksi veri kiehtoo häntä!


Queen Silvia Nursing Award

- Ideakilpailu sairaanhoitajaksi opiskeleville Suomessa, Ruotsissa, Puolassa ja Saksassa.
- Kunkin maan stipendiaatit voittavat 6 000 euroa sekä yksilöllisesti räätälöidyn työharjoittelun, jossa he saavat myös kontakteja käytännön hoitotyöhön ja ikääntyneiden huolenpitoon.
- Ideakilpailun järjestää Swedish Care International (SCI). Kilpailu lanseerattiin Ruotsissa vuonna 2013 kuningatar Silvian 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.