Suomen Lucia-neito

Lucia-neito on Lucia-keräyksen keulakuva. Hän vierailee Lucia-kuoron kanssa noin 100 tilaisuudessa joulukuussa ja tammikuussa, muun muassa sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Lucia edustaa valoa ja iloa, mutta muistuttaa samalla myös siitä, että voimme auttaa apua tarvitsevia ihmisiä.

Äänestä

Kuka on tämän vuoden Lucia?

Jos haluat Suomen Lucia-neidoksi, sinun tulee olla 18 vuotta täyttänyt, puhut ruotsia, pidät esiintymisestä ja laulat hyvin. On myös tärkeää, että olet empaattinen, pidät eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten tapaamisesta – joskus kohdattavien ihmisten elämäntilanteet voivat olla vaikeitakin. Voit myös ilmoittaa jonkun tuntemasi henkilön, joka mielestäsi sopisi hyvin Lucia-neidoksi. Sinun täytyy toki saada häneltä lupa ehdokkaaksi ilmoittamiseen.

Ilmoittaudu itse tai ilmoita tuntemasi henkilö Folkhälsanin verkkosivuilla osoitteessa www.folkhalsan.fi/lucia viimeistään sunnuntaina 14.10.2018. Tarvitsemme lisäksi suosittelun sinut tuntevalta henkilöltä, valokuvan sekä äänitiedoston tai videon vapaavalintaisesta laulusta. Sinulla tulee olla mahdollisuus osallistua 24.10.2018 järjestettävään tapahtumaan, jossa kaikki Lucia-ehdokkaat tapaavat toisensa sekä myös mahdollisuus omistautua Lucia-työlle kokopäiväisesti joulukuun alusta noin kuukauden ajaksi eteenpäin. 

Haluatko laulaa Lucia-kuorossa?

Lucia-kuoro on sitoutumista vaativa projektikuoro, jonka intensiivisin harjoitusjakso ajoittuu loka- ja marraskuuhun. Jos haluat osallistua koelauluun, sinun on oltava vähintään 16-vuotias ja osattava laulaa stemmoissa. Kaikista tärkeintä on, että haluat antaa kuorolle aikaasi ja energiaasi. Vastineeksi pääset osaksi loistavaa yhteisöä ja saat muistoja, jotka säilyvät loppuelämän. Kuoro harjoittelee Helsingissä, useimmiten maanantaisin ja viikonloppuisin.
Koelaulu on maanantaina 8. lokakuuta kello 16.30 osoitteessa Topeliuksenkatu 20, Helsinki.

Haluatko lisätietoja?

Ota yhteyttä: kampanjer@folkhalsan.fi, puh. 050 360 7933 tai lue lisää alla olevista alasvetovalikoista. 

Valokuva: Askar Ibragimov 

Lucia 2018

Täältä löydät tietoa muun muassa siitä, miten järjestät Lucia-vierailun sekä lisätietoa Lucia-kuorosta ja Lucia-kulkueesta.

Haluatko kutsua Lucian? 

Joulukuussa ja tammikuun alussa Suomen Lucia-neito ja Lucia-kuoro vierailevat lähemmäs sadassa eri paikassa. Varaa Lucia-vierailu mielellään jo nyt, niin voit varmistua Lucia-neidon ja hänen seurueensa vierailun toteutumisesta.

Lucia esiintyy esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa ja konserteissa, mutta ei kaupallisissa tapahtumissa.

Lucian saapuessa toivomme, että jokaisella hänet tapaavalla on mahdollisuus osallistua helposti keräykseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapahtumaan tarvitaan ihmisiä, jotka kulkevat tilaisuudessa keräyslippaiden kanssa. Keräykseen osallistuminen on mahdollista toteuttaa monin eri tavoin. Esimerkiksi niin, että lahjoituksen voi tehdä suoraan Lucia-tilille.

Olemme iloisia Lucian saadessa vierailukutsun sellaisiin uusiin paikkoihin, joissa hän ei ole aiemmin vieraillut.

Yritämme jakaa Lucia-vierailut maantieteellisesti tasapuolisesti, mutta tiedustelujen ja pyyntöjen pitää tulla yleisöltä. Lucialla on intensiivinen ohjelma, joten ponnistelemme että saamme varaukset logistisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Jos tämän vuoden Lucia on jo varattu toivottuna ajankohtana on mahdollista saada edellisen vuoden Lucia esiintymään seurueineen.

Jos haluat osallistua keräykseen, niin voit maksaa haluamasi summan johonkin keräystileistämme:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on RA/2018/8.

Tule laulamaan Lucia-kuoroon

Lucia-kuorossa mukana oleminen on monille unohtumaton asia, sillä kuoro on kaiken muun lisäksi myös hieno yhteisö. Lucia-neito ja esiintymisseurue ovat monille tärkeitä ja kauan odotettuja vieraita. Esiintyminen Helsingin Tuomiokirkossa kruunajaisissa yleisön edessä 13.12. sekä Senaatintorilla, radiossa ja televisiossa on mukana oleville kuorolaisille mahtava kokemus.
Lucia-kuoro on projektikuoro, ja se esiintyy Suomen Lucia-neidon kanssa yhdessä monissa erilaisissa tapahtumissa erityisesti joulukuussa. Tilaisuuden luonteesta riippuen koko kuoro on paikalla esiintymässä tai vain osa kuorosta esiintyy.
Haluatko olla yksi Lucian neidoista ja laulaa mukana kuorossa?
Koelaulu kuoron uusiksi jäseniksi haluaville järjestetään 9.10. kello 16 Folkhälsanin päärakennuksessa Helsingissä osoitteessa Topeliuksenkatu 20. Lucia-kuoro harjoittelee samassa tilassa maanantaisin klo 16:30 lokakuun 16. päivä lähtien.
Toivomme, että olet tottunut laulamaan äänissä ja että olet valmis panostamaan tähän tehtävään.
Lisätietoja antaa Annika Höglund, puh: 050 360 7933 tai sähköpostitse lucia@folkhalsan.fi

Tule mukaan Lucia-kulkueeseen

Suomen Lucia-neidon ja Lucia-kulkueen matka käy Helsingin keskustan läpi Lucia-kruunajaisten jälkeen, ja kulkue kerää 30 000 katsojaa katujen varsille.

Lucia-kulkueessa on tilaa monenlaisille ratsukoille ja ryhmille, tulevatpa ne mukaan jalkaisin tai pyörillä.

Haluaisiko sinun yrityksesi tai organisaatiosi olla mukana kulkueessa? Omalla ratsukolla Lucia-kulkueseen osallistuminen on mukavaa, ja se on samalla myös keino auttaa. Osallistumismaksu on 200 euroa, ja rahat menevät lyhentämättöminä Lucia-keräykseen. Tämän lisäksi kulkueeseen osallistujat vastaavat itse ratsukostaan.

Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan, tai haluatko tietää Lucia-kulkueesta lisää?

Ota yhteyttä Patrik Lindholmiin, puh: 050 400 2081 tai sähköpostitse lucia@folkhälsan.fi

Suomen vuoden 2018 Lucia-neitoa voi äänestää keskiviikkoon 28.11. asti. Tutustu tarkemmin tämän vuoden ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa www.lucia.fi.

Lucia-tuomaristo on valinnut ilmoittautuneiden joukosta kymmenen ehdokasta. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Anna Bäck, Riko Eklundh och Stefan Lundberg.

Voit osallistua keräykseen myös äänestämättä Lucia-ehdokasta.

Suomen Lucia

Alla voit lukea luciaperinteestä, keräyksestä, eri mahdollisuuksista tukea keräystä sekä luciamerkistä.

Apua tarvitsevia perheitä – niitä on lähempänä kuin uskotkaan

Vuosien 2014-2017 Lucia-keräyksen tuotto ohjataan lapsiperheille, joilla on vaikeuksia selviytyä omasta arjestaan. Vuoden 2016 keräys tuotti noin 140 000 euroa.

Lapsiperheillä voi olla haastavaa monista eri syistä johtuen. Esimerkiksi köyhyys, sairaudet tai läheisen tukiverkon puuttuminen lisäävät monilla perheillä uupumisen riskiä, vaikka halua ja kykyä hyvään vanhemmuuteen olisikin.

Leirit ja kaverituki antavat voimia

Folkhälsan on aiemminkin järjestänyt monenlaista tukitoimintaa apua tarvitseville lapsiperheille.
FamiljeKraft-leirit tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden jättää muutamaksi päiväksi arjen rutiinit ja keskittyä ajattelemaan omaan vanhemmuuteen liittyviä tekijöitä. Samalla lapset voivat kokeilla erilaisia vapaa-ajan aktiviteettejä, joihin ei ehkä muulloin olisi mahdollisuuksia.

FamiljeKraft-leirien jälkiarviointi on osoittanut, että vanhemmat tuntevat olonsa vahvemmaksi heti leirin jälkeen, mutta positiiviset vaikutukset kantavat myös pidemmäksi aikaa eteenpäin. Lapset saavat elinikäisiä muistoja toiminnan täyteisestä lomasta, etenkin jos perheillä on ollut taloudellisia haasteita.

Vuonna 2016 järjestimme 3-4 leiriä eri puolilla ruotsinkielistä Suomea. Perheet lähettävät anomuksen leirille pääsystä ja liittävät siihen esimerkiksi kotikunnan sosiaalitoimen arvion tuen tarpeellisuudesta.

Lähisuhde- ja perheväkivalta

Vanhempien uupuminen lisää myös riskiä lähisuhde- ja perheväkivaltaan. Väkivallan ennaltaehkäisevän työn fokus on lapsissa. Tilanteissa, joissa lapsi on joutunut näkemään väkivaltaa läheltä, on tärkeää että hän saa mahdollisuuden päästä pukemaan sanoiksi kokemuksiaan vaikka väkivaltaa ei olisikaan kohdistettu juuri lapseen. Väkivalta vaikuttaa koko kehoon, jopa aivotoimintojen kehittymiseen. Työ lähisuhde- ja perheväkivallasta puhumisen lisäämiseksi jatkuu, samoin kuin työ keskustelumahdollisuuksien tarjoamiseksi väkivaltaa kohdanneille lapsille.

Trappan-työmenetelmään kuuluu 4-8 keskustelua, jotka jaetaan kolmeen eri askeleeseen: Yhteyden muodostamiseen lapseen, tapahtuneen uudelleen jäsentämiseen ja tiedon antamiseen. Folkhälsanin Trappan-työ alkoi Lucia-keräyksen yhteydessä vuosina 2008-2010.

Vuonna 2016 jatkoimme Trappan-työn kehittämistä sekä Etelä-Suomessa että Pohjanmaalla. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokaisessa kunnassa on joku Trappan-työmenetelmään koulutettu henkilö, joka kykenee käymään Trappan-keskustelun väkivaltaa lähipiirissään kokeneen lapsen kanssa.

Kaverituki teini-ikäisten vanhemmille

Monille vanhemmille on haastavaa kasvattaa teini-ikäisiä lapsia. Kasvaminen ja lapsuudesta sekä perheestä irrottautuminen voivat ilmentyä voimakkailla tavoilla. Vanhemmat voivat saada tukea arkeensa ryhmäkeskusteluissa, jossa he saavat myös kokea että he eivät ole yksin siinä tilanteessa ja että jokainen perhe on ainutlaatuinen. Folkhälsanilla on pitkä kokemus teini-ikäisten vanhemmille pidettävistä ryhmäkeskusteluista. Viimeisin keskustelumateriaali kehitettiin 2000-luvun alussa ja on nimeltään FamiljeKraft.

Vuonna 2015 jatkoimme FöräldraKraft-pilotointia muutamissa kunnissa teini-ikäisten vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kanssa (koulukuraattorit ja lastensuojelun sosiaalityöntekijät).

Tukea tuleville äideille

Lapsen saaminen on elämää mullistava tilanne, ja jokainen vanhempi haluaa olla niin hyvä vanhempi kuin vain mahdollista. Raskauden aikana tulee mieleen monia kysymyksiä esimerkiksi muutoksista kehossa, ja siitä miten vauvalle voidaan antaa parhaat mahdolliset edellytykset kehittyä. Myös ruokavalio, sokeriarvot ja liikunta voi aiheuttaa huolta tulevalle äidille.

Odottavien äitien ryhmiä on tutkittu, ja ryhmät ovat osoittautuneet turvallisuutta lisääväksi toimintatavaksi äitiysneuvontapalvelun rinnalla. Tähän mennessä Mammakraft-ryhmiä on tarjolla tuleville äideille yleisesti, mutta testaamme ja kehitämme toimintaa myös erilaisten riskiryhmien suuntaan.

Osallistut keräykseen äänestämällä Suomen Lucia-neitoa. Voit osallistua keräykseen myös ilman Lucia-ehdokkaan äänestämistä joko siirtämällä haluamasi summan rahaa Lucia-tilille tai lahjoittamalla rahaa Mobile Payn kautta.
Keräyksen tilinumerot:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on POL-2015-13662.

Lucia-merkki

Kansallisen Lucia-keräyksen lisäksi paikalliset Folkhälsan-järjestöt keräävät varoja toimintaansa myymällä Lucia-merkkejä.

 Lucia-merkkien myyminen on käynnissä marras-joulukuussa, ja merkin hinta on 4 euroa. Lucia-merkin myyjä saa itse 80 senttiä myydystä merkistä.  Lucia-merkkien myynnin tuotto käytetään paikalliseen lasten ja nuorten terveyttä edistävään työhön.

Osta Lucia-merkki

Lucia-merkkejä

Pääasiassa lapset myyvät Lucia-merkkejä

Lucia-merkkejä voi myös ostaa Folkhälsan-taloista sekä Luckanin toimipisteistä.

Haluatko myydä Lucia-merkkejä?

Jos haluat ryhtyä myymään Lucia-merkkejä, ota yhteyttä sinua lähellä olevaan paikallisyhdistykseen tai ota yhteyttä meihin joko sähköpostitse lucia@folkhalsan.fi tai puhelimitse 050 360 7933.

Näin lapsesi suorittaa tilityksen Lucia-merkkien myynnistään

Kun lapsesi myy Lucia-merkkejä, niistä tulee suorittaa tilitys yhdistykselle. Lapsi tekee sen koulussa paikallisyhdistykselle, joka kutsui koulun ja jakoi Lucia-merkit myytäviksi. Folkhälsanin paikallisyhdistykset löydät osoitteesta folkhalsan.fi ja sieltä kohdasta Meny ja Föreningar. Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen lucia@folkhalsan.fi tai soittaa meille 050 360 7933, niin annamme teille oikeat yhteystiedot.

 

Haluatko toimia Lucia-keräyksen lähettiläänä?

Tämänvuotisen keräyksen tuotto ohjataan ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön apua tarvitseville lapsiperheille, FamiljeKraft-leireille, väkivaltaa lähipiirissään kokeneiden lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten koulutukseen, äiti- ja vanhempien ryhmätoimintaan sekä perhekahvilatoimintaan.

Keräyslähettiläänä voit muun muassa:

• kertoa ystäville ja tutuille keräyksen tarkoituksesta, kohteista ja varhaisen avun tarjoamisen tarpeesta sellaisille perheille, joiden omat voimat ovat vaarassa loppua.

• tykätä Suomen Luciasta Facebookissa (www.facebook.com/finlandslucia), tykätä ja jakaa päivityksiämme muun muassa keräyksen tarkoituksesta sekä keräysvarojen käyttökohteista.

• tehdä aloitteen työpaikkasi, yhdistyksesi tai seurasi osallistumisesta keräykseen.

• kannustaa merkkipäivää viettäviä tuttaviasi valitsemaan Luciakeräyksen lahjojen kohteeksi.

• osallistua keräykseen äänestämällä Suomen Lucia-neitoa tai tekemällä lahjoitus ja kannustamalla myös muita osallistumaan keräykseen.

Lucia-keräys tuotti viime vuonna 140 000 euroa, ja tämän vuoden tavoitteena on ylittää viimevuotinen keräystuotto. Tuotot käytetään kokonaisuudessaan keräyskohteisiin. Lucia-äänestys päättyy 29.11.2017, ja Lucia-keräys jatkuu 31.1.2018 asti.

Äänestä ja osallistu keräykseen www.lucia.fi.

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Lähetä meille sähköpostia lucia@folkhalsan.fi.

Lehtinen Lucia-keräyksen lähettiläälle.