Kostinspiration

Kocka på! Bjud in barnen till ett smakäventyr

Kampanjen Kocka på! handlar om matglädje och om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt. Barn äter sådant de tycker om och de tycker om sådant som de är bekanta med. Bekant blir det som serveras ofta.

Recept och inspiration för barn

Kampanjen är en fortsättning på Folkhälsans och Svenska Yles BUU-klubben satsning Hoppa på! som sprider tips på roliga sätt att röra på sig.

"Alla får och alla kan!", säger kampanjens galjonsfigur, fåret Bärtil. Kampanjen Kocka på! bjuder in alla i köket och alla får och alla kan laga mat!

Bekanta dig med vårt material och låt dig inspireras!

Se våra kommande kurser och evenemang

Frågor och svar

Många barn är rädda för nya smaker, men det är bra om du börjar vänja barnet vid varierande smaker tidigt. Det kan behövas upp till 15 provsmakningar tills barnet vänjer sig vid en ny smak. Om vi vuxna har en positiv attityd till mat smittar det av sig på barnen.

Tilläggsinfo och material

Vi ordnar Kocka på!-inspirationsdagar i olika regioner efter behov. Inspirationsdagarna riktar sig till dig som jobbar på daghem, eftis eller skola.

Kocka på!-materialet består av ett tipshäfte och en smaksnurra. Tipshäftet innehåller allt du behöver för att skapa ett smakäventyr tillsammans med barnen. Du hittar spännande övningar där du använder känsel, syn, lukt, hörsel och smaksinnet och olika språkstimulerande lekar. Häftets receptdel innehåller bra och enkla recept på mellanmål som du kan göra på daghemmet, eftis, skolan eller hemma.

Snurra på smaksnurran tillsammans, våga smaka på någonting nytt och bli en supersmakare!

Kontakt

  • Linda Hongisto

   Kontaktperson Nyland

  • tfn:
   044 788 1061

  • Kontakta
  • Susanna Strandback

   Kontaktperson Österbotten

  • tfn:
   040 839 5598

  • Kontakta