Föräldrastöd

Stöd mentalisering i föräldraskapet

För barnets utveckling är det viktigt att föräldrarna reflekterar över barnets behov och över hur samspelet i familjen fungerar. Vi erbjuder dig som jobbar med småbarnsfamiljer verktyg som främjar trygga anknytningsrelationer.

När vi reflekterar över känslor och tankar i relation till vårt eget föräldraskap och vår babys upplevelser säger vi att vi använder vår mentaliseringsförmåga. Den förmågan hjälper oss att bättre förstå vad barnet känner i stället för att reagera på vad barnet gör. Då blir det lättare att besvara barnets behov på ett lyhört sätt och skapa en trygg anknytningsrelation. För att stöda den här kompetensen i föräldraskapet har vi utarbetat material och metoder som du som yrkesperson kan använda i arbetet med småbarnsfamiljer.

För väntande familjer har vi en graviditetsdagbok som lockar till att reflektera över babyn som en liten människa redan under graviditeten. Vi ordnar föreläsningar och utbildar gruppledare i familjegruppsmodellen Föräldraskapet främst (på finska Vahvuutta vanhemmuuteen). Vi utbildar också ledare för babyberöringskurser där spädbarnsmassage kombineras med reflektiva samtal.

Du kan läsa om den finskspråkiga verksamheten Vahvuutta vanhemmuuteen på Mannerheims Barnskyddsförbunds webbplats.

Kommande kurser

Klicka på en av kurserna för att få mer detaljerad information. Om inga kurser visas så finns det just nu inga kurser insatta. Kontaktperson för verksamheten hittar du längre ned på sidan.

1 st. i

Kontakt

  • Malin von Koskull

   Verksamhetsledare

  • tfn:
   044 788 1011

  • Kontakta