Lägerområdet på Östanlid

Östanlid är beläget på den tallskogsbeklädda åsen ovanom Östanpåfjärden. Här ordnar Folkhälsan dagsläger och sommarklubbar – och ger barn sommarminnen för livet! Den natursköna platsen utstrålar ett rikt kulturarv efter sanatorietiden, och i dag är området med sina byggnader skyddat av museiverket. Skogen, den stora gräsmattan och närheten till vattnet gör att lägerområdet är kännspakt för sin grönska och sitt lugn.

Lägerområdet på Östanlid

Plats: Östanlid
Adress: Östanpåvägen 32, 68660 Jakobstad
Arrangör: Folkhälsans förbund
Kontakt: Claire Witick-Mäkelä
Telefon: 050 405 4140

Sommarminnen för livet!

Folkhälsan ordnar varje sommar dagsläger och kortare sommarklubbar på Östanlid i Jakobstad.
Varje läger har ett tema som genomsyrar verksamheten på lägret. I mindre grupper och med en egen gruppledare har barnen möjlighet att sköta om sommardjur, lära sig nya färdigheter, utmana sig själv och andra och göra allt som skapar sommarminnen för livet!

 

Informationen om våra dagläger och sommarklubbar kommer ut vanligen i mars och anmälningstiden börjar i april.

Förutom sommarläger och -klubbar ordnas även dagsläger under andra skollov än sommarlov.  

Se våra läger här

Kort om lägerområdet

Här kan du läsa mer om lägerområdet på Östanlid.

Sex stycken av det som tidigare var bostäder för sanatoriets personal har renoverats till mysiga utrymmen för barnverksamhet. Utrymmena kan vid behov delas i två verksamma delar med kök, tambur, två stora rum samt två toaletter i vartdera utrymmet. Här finns plats för lek, pyssel och spel samt möjlighet att chilla i hängmattan. Vi äter i lägerhuset ifall det regnar. Här finns även personalens kansli. 

På gården samlas vi för flagghissning och info. Här finns utematplatsen med bord för lunch och mellanmål, men som också används för olika aktiviteter. Gårdsgungan är en omtyckt samlingsplats. Invid gården går våra trähästar på bete.  På norra sidan kan man leka i byns olika lekstugor och i båten.  Västerut på gården finns kolgården med en inhägnad plats för bollspel som bandy och basket. Här finns leksaksförrådet och under taket klätterväggen. Bredvid finns grillplatsen som är i flitig användning året om.

Vårt område är omringat av en vacker tall- och blåbärsskog. Här finns stora stenbumlingar att klättra på. I skogen finns också en hinderbana, en tennisplan samt riskojor att leka i och spindelgungor att chilla i. 

Ängen är en 1,3 hektar stor kortklippt gräsplan. I ena ändan finns en fotbollsplan med mål, lekpark med klätterställningar och gungor samt trädgård med odlingar, bärbuskar och äppelträd. Här finns också balansbanan av stenar och stockar samt gröna hörnet med planteringar och en bänk. Vid kanten av ängen finns ladan att leka och samlas i. Vintertid har vi ett dubbelt skidspår som går runt hela ängen och på ängen samlas också snö i stora högar för lek.

På sommaren har daglägren olika husdjur som barnen får lära sig att ta hand om, så som kaniner, höns, kycklingar, ankor och vaktlar. Om man vill kan man gå ut med en kanin i sele och av hönsens ägg tillagar vi något gott. Nära intill finns också påfåglar med egen ute bur. 

Ett stenkast ifrån finns Folkhälsans egen strandtomt vid Östanpåfjärden. Vi leker och metar på bryggan men simmar hellre vid den större simstranden alldeles intill. 

Kontakt

  • Claire Witick-Mäkelä

   Föreståndare

  • tfn:
   050 405 4140

  • Föreståndare på Fritids och ansvarig för lovverksamhet på Östanlid.

   Visa mer
  • Kontakta