Läger

Håll i gång på våra läger!

Vi ordnar läger på olika håll i Svenskfinland och du kan välja om du till exempel vill vara på läger i Östanlid i Jakobstad, vid havet i Breidablick i Hangö eller på ett mera idrottsbetonat läger vid våra idrottsinstitut. Sommarklubbarna i Vasa är också populära.

Snow Camp 2021 på Solvalla vecka 8
Kom med på ett härligt skidäventyr under sportlovet! Solvalla Snow Camp-lägret är riktat till barn i åk 36. Vi har både utomhus- och inomhusaktiviteter, både på Solvalla och i Swinghillbackarna.
Man kan delta på lägret antingen endast under dagarna eller sedan med övernattning, under hela lägerveckan. Mera information längre ner på sidan.

Våra läger och klubbar på Östanlid, Solvalla, Norrvalla och Breidablick ger möjlighet till många roliga aktiviteter och soliga stunder vid havet/sjön, i skogen eller på stranden. Lägren passar fint för barn och ungdomar i åldern 8–16 år och också för barn som går i språkbadsklass.

Folkhälsans läger

 

För lägren på Solvalla ansvarar Karoliina Laaksoharju.
För lägren på Norrvalla ansvarar Nina Boström och Victor Ohlis.
För lägren på Breidablick ansvarar Susanna Stenman.
För lägren och klubbarna på Östanlid ansvarar Claire Witick-Mäkelä.
För klubbarna i Vasa ansvarar Yvonne Nyberg.

Välj region nedan för att se läger som ordnas nära dig. Om du redan anmält dig till ett läger och vill logga in till kurssystemet så kan du göra det här

Visa och anmäl dig till läger

Välj din region för att visa läger som ordnas på den platsen. Genom att klicka på ett av lägren får du upp mer information om lägren samt när anmälningen öppnar.

Visa endast lediga
1 st. i Esbo

Frågor och svar

Anmälan till lägren är bindande. Vid annullering en månad innan lägret börjar betalas 50 procent av lägeravgiften tillbaka, därefter återbetalas inte avgiften. Vid sjukdomsfall återbetalas lägeravgiften mot läkarintyg som uppvisas innan lägret börjar. Vid avbruten lägervistelse returneras avgiften inte. Ifall Folkhälsan är tvungen att annullera lägret på grund av myndighetsbeslut (coronaepidemin) återbetalas 100 procent av lägeravgiften.

Ett lägerbrev med närmare information om lägren skickas ut ca 2 veckor innan lägret börjar.

Viktigt att veta

Lägren förverkligas då minst 15 deltagare är anmälda. Om ev. inhibering av läger meddelas senast 7 dagar före start. Anmälan till lägren är bindande. Vid annullering en månad innan lägret börjar betalas 50 % av lägeravgiften tillbaka, därefter återbetalas inte avgiften. Vid avbruten lägervistelse returneras avgiften inte.

Lägren på Solvalla är tvåspråkiga, dvs. ledarna pratar både svenska och finska.

Det finns ca 40 gratis eller subventionerade lägerplatser som man kan ansöka om. Anmälningen till lägren är bindande. Vid annullering en månad innan lägret börjar betalar vi tillbaka 50 procent av lägeravgiften, därefter återbetalas inte avgiften.

Välkommen till Östanlids dagläger! Alla våra läger har ett eget tema. På lägret delas barnen in i mindre grupper som leds av en gruppledare, därtill har vi hjälpledare. Utöver dagliga temaaktiviteter har varje grupp olika sysslor de tar hand om. Sommardjur väntar att bli omskötta och ompysslade. Vid den närbelägna stranden metar vi och den som inte räds kallt vatten simmar. Garanterat varmt vatten (32 grader) har vi i inomhusbassängen där vi har vattenlekar ledda av en simlärare. Det finns alltid tid för spel och lek tillsammans eller för att bara chilla och ta det lugnt i hängmattan! Du kan välja att anmäla dig till ett eller flera läger.

Vid frågor kan du kontakta lägerpersonalen: fritidsostanlid@folkhalsan.fi eller per telefon 050 405 4140.

Friplatser kan beprövas och de finansieras med Luciamedel. Vänligen kontakta Claire Witick-Mäkelä.

FÖR VEM?
Barn i åldern 7–10 år kan delta i alla lägren. Barn med särskilda behov och som har personlig assistent eller gruppassistent i skolan/förskolan kan delta i verksamheten endast med egen assistent. Ring gärna och diskutera saken med oss.

KLÄDSEL
Vi är ute i alla väder. Även under soliga dagar kan reservkläder behövas. Glöm inte att också ta med varmare kläder, simkläder och handduk (ej simshorts i bassängen!). Ta med egen solkräm och solskydd för huvudet och regnkläder och gummistövlar vid behov. 

ANNAT
På daglägret äter vi lunch och mellanmål varje dag. Alla barn är olycksfallsförsäkrade.

ANMÄLAN TILL DAGLÄGREN
Anmälningen sker endast elektroniskt. Vänligen fyll i omsorgsfullt, det underlättar våra förberedelser och kontakten till er.

Alla deltagare kontaktas för närmare info innan lägerstarten. Så snart vi fått er ansökan skickar vi en faktura. OBS! När fakturan är betald inom den angivna betalningstiden har barnet en plats på daglägret.

Om ni är på kö meddelar vi er personligen via sms om det blir en ledig plats och ber er då meddela oss omgående ifall ni vill ta emot platsen. Då skickas en faktura till er och när den är betald inom utsatt tid, har ni en plats på lägret.

Återbetalning endast mot läkarintyg.

Läger- och klubbverksamhet

Folkhälsan på Åland har en långvarig tradition av att ordna sommarläger för barn och ungdomar, med målsättningen att alla ska kunna delta oberoende av ekonomiska förutsättningar. Samtidigt ordnar Folkhälsan också en sommarklubb i form av lägerverksamhet men utan övernattning för de yngre barnen.

Seglarläger

Seglarläger ordnas på somrarna på Galeasen Albanus med ledare från Folkhälsan. Barnen får lära sig bl.a. sjövett, navigering och matlagning.

Sommarklubben

Verksamheten riktar sig till barn som av olika anledningar inte kan eller vill delta i läger med övernattning. På sommarklubbens program står bland annat simning i allaktivitetshusets bassäng, pyssel, studiebesök, utevistelse och någon inomhusaktivitet vid dåligt väder (till exempel bowling). 

Gregersö – sommarlägergård för ungdomar

Verksamheten arrangeras i samarbete med Mariehamns stads ungdomsbyrå, Rädda Barnen, USM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård i Finland, ”Fältarna”, föreningar och Jomala församling. Verksamheten har tagits väl emot av ungdomar och samarbetsparter, vilket visar att behovet av en lägergård för högstadieungdomar i sommartid är stort. Många är för unga för att få sommarjobb och för stora för att bara hänga hemma hela sommaren. Gregersö lägergård är naturskönt beläget nära Mariehamn och passar utmärkt för ändamålet. ”Sommarhäng på Gregersö” för högstadieungdomar är kostnadsfritt.

Våra sommarklubbar riktar sig till 11–13 åringar. Under tre dagar med tre timmar per dag får du en rejäl dos av aktiviteter och massor av sommarkul. Varje klubb har plats för 10 deltagare. Vi rör oss med cyklar. På klubben tillreder vi vårt eget mellanmål. Barn med särskilda behov och som har personlig assistent eller gruppassistent i skolan kan delta i verksamheten endast med egen assistent. Ring gärna och diskutera saken med oss!
Kontakt till personalen: fritidsostanlid@folkhalsan.fi, 050 405 4140

ANMÄLAN TILL SOMMARKLUBBEN
Anmälningen sker endast elektroniskt. Vänligen fyll i omsorgsfullt, det underlättar våra förberedelser för ditt barn och kontakten till er.

Alla deltagare kontaktas för närmare info innan starten. Så snart vi fått er ansökan skickar vi en faktura. OBS! När fakturan är betald inom den angivna betalningstiden har barnet en plats på klubben.
Om ni är i kö meddelar vi er personligen via sms om det blir en ledig plats och ber er då meddela oss omgående ifall ni vill ta emot platsen. Då skickas en faktura till er och när den är betald inom utsatt tid, har ni en plats på klubben.

Återbetalning endast mot läkarintyg.

Friplatser kan beprövas och de finansieras med Luciamedel. Vänligen kontakta Claire Witick-Mäkelä.

Läs mer om våra läger

Kontakt

  • Karoliina Laaksoharju

   Idrottsproducent Solvalla

  • tfn:
   050 490 8818

  • Jobbar på Solvalla med utbildningar, idrottsrelaterade evenemang och projekt.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Nina Boström

   Koordinator Norrvalla

  • tfn:
   050 358 4371

  • Kontakta
  • Victor Ohlis

   Verksamhetsutveckling och försäljning Norrvalla

  • tfn:
   050 345 8974

  • Jobbar på Norrvalla med verksamhetsutveckling och försäljning

   Visa mer
  • Kontakta
  • Jessica Havulehto

   Koordinator, Norrvalla

  • tfn:
   044 788 3611

  • Jessica arbetar på Norrvalla med försäljning och verksamhetskoordinering

   Visa mer
  • Kontakta
  • Susanna Stenman

  • tfn:
   050 304 7642

  • Susanna ansvarar för lägren på Breidablick och konferenstjänster i restaurang Ossian.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Claire Witick-Mäkelä

   Föreståndare

  • tfn:
   050 405 4140

  • Föreståndare på Fritids och ansvarig för lovverksamhet på Östanlid.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Joakim Svensson

   Koordinator för barn-/ungdomsverksamheten Åland

  • tfn:
   040 837 5777

  • Kontakta
  • Yvonne Nyberg

   Verksamhet för barn och unga

  • tfn:
   050 542 4191

  • Yvonne arbetar med barn- och ungdomsverksamhet i Vasa.

   Visa mer
  • Kontakta