Återhämtning

Folkhälsan vill i sitt hälsofrämjande arbete lyfta fram betydelsen av återhämtning. Vad innebär då återhämtning? Ordet saknar egentlig definition, men det handlar om att återfå balans.

Den allra viktigaste källan till återhämtning är en god sömn och en sund livsstil. Sömnen är grundläggande för vår hälsa. Under sömnen slappnar kroppen av, hjärnan kalibreras och får tid att bearbeta dagens händelser.

Läs mer om sömnen.

Men återhämtning handlar också om att ta regelbundna pauser och att variera det vi gör. Om vi sitter hela dagen behövs motion som återhämtning. Om vi vistats i buller behöver vi tystnad som motvikt. Metoderna är många och individuella. Vi vet att naturljud och naturen i sig har en återhämtande effekt. Vi vet också att andningen snabbast kan sänka kroppens stressnivå. Avslappningsövningar och kultur anses också vara effektiv återhämtning. Det gäller att hitta det du behöver och det som passar dig.

Läs mer om avslappning

Återhämtning kan handla om att tänka på något annat eller att sluta tänka på något. Medveten närvaro kan hjälpa oss i det. För att det vi gör ska vara återhämtande ska det också upplevas vara det. Det är viktigt att vi förstår vikten av att fokusera på och göra det det vi tycker om oftare. Att inse att det vi njuter av är guldkornen som behövs mellan varven, dagligen, veckovis och årligen.

Folkhälsan ordnar Återhämtningsguide-kurser som riktar sig till dig som vill ha redskap till att förbättra din och andras återhämtning i vardagen.

Prova på en återhämtningsövning.

Återhämtningsbingo

Till höger finns ett lekfullt återhämtningsbingospel. Vi har gjort spelet med tanke på sommaren. Du väljer själv hur du vill spela. Kanske väljer du att under semestern göra allt som finns på bingobrickan. Du kan också göra en rad under till exempel en sommarvecka –  vågrät, lodrät eller diagonalt. Bingovinsten är positiva effekter på hälsan och sköna stunder!

8 kommentarer på sidan "Återhämtning "

Läs kommentarer
 • L Anders Nordström 2010-05-01 10:35

  Varför är behovet tillräcklig sömn så undervärderat i vår tid? Den mentala hälsan och livsenergin är helt beroende av tillräcklig sömn. Hjärtat mår inte heller bra av att inte få vila ut.

  Störande oljud nattetid är allmännt förekommande. Det tas ingen hänsyn till folk som sover, särskilt inte i boendecentra. Minns ännu vinterns största omen, dvs traktorjud från gården som plogar snö på morgonnatten. De moderna fönstren med aluminiumram har dålig ljudisolerande verkan. Finns det ingen myndighet som kontrollerar sådant innan det blir allmännt förekommande? Folkhälsan kunde bra ha en information om sådant som byggsektorn döljer. För gott boende är ju en stor del av livskvaliteten.

  Anmäl inlägg

 • Mikaela Wiik 2010-05-06 16:08

  Du har helt rätt att sömnen är av stor vikt för hälsan. mer forskning som stöder detta dyker hela tiden upp. I dag uppmärksammas sömnens betydelse för hälsan allt mer och olika sektorer tar mer eller mindre detta i beaktande. Nya hus som bygggs borde också följa krav som gör att bullernivån inomhus är på en hälsosam nivå.
  Vi på Folkhälsan jobbar kring dessa frågor på många nivåer och för olika målgrupper.

  Anmäl inlägg

 • Per L 2012-04-21 11:58

  Vill bara tacka förväldigt bra avslappningsövningar! Dessa har hjälpt mig att få tillbaka den energi och livskraft som jag tidigare hade. Även min frun uppskattar dessa mycket. Vi har en stor familj med bl.a. trillingar och övning 7 lyssnar vi på varje dag.
  Jag har även en fundering; Är övning 8 riktig?
  Vi hör bara musik från övning 7 utan röster.
  Per

  Anmäl inlägg

 • Mikaela Wiik 2012-07-09 16:23

  Hej Per!

  Tack för din kommentar. Fint att höra att ni haft nytta av spåren. Spår 8 har alldeles korrekt blivit fel eftersom meningen med spåret var att det skall vara samma som nummer 7 men utan "uppvakning" på slutet. Tack för tipset och detta skall åtgärdas så fort som möjligt.
  Mvh:
  Mikaela Wiik

  Anmäl inlägg

 • Malin 2013-09-02 12:06

  Hej!
  Jag skulle ge mig ut att googla efter avslappningsCD eller liknande åt en patient och hade turen att komma direkt till era sidor. Så fantastiskt bra övningar ni har! Och texter! Jag är helt överväldigad.
  Mvh,
  Malin

  Anmäl inlägg

 • Margareta Persson 2017-03-07 12:13

  Underbara avslappningsövningar!
  Stort tack!

  Anmäl inlägg

 • Margareta Persson 2017-03-07 12:13

  Underbara avslappningsövningar!
  Stort tack!

  Anmäl inlägg

 • Mikaela Wiik 2017-04-13 13:01

  Hej!
  Det är fint att höra att avslappningsövningarna uppskattas och att de är till nytta. Tack för kommentarerna.
  med vänlig hälsning
  Mikaela Wiik

  Anmäl inlägg

Skriv en kommentar direkt på sidan
Skriv en kommentar direkt på sidan