Hälsofrämjande frågor, besvarade av våra experter

Vi besvarar inte längre nya frågor. Man kan söka bland redan ställda och besvarade frågor.

Här nedan ser du våra ämnen, och ett litet urval av frågor.

  Kost och näring

  • Nya smakupplevelser?

   Fått rådet att prova nya, ovana smaker för att få bättre aptit. Vad skall jag tillreda av T.ex. pepparrot, ingefära och äggplanta? Medger att menyn med åren blivit rätt ensidig.

   Fråga nr: 31903

   Svar:

   Hej,
   På nätet finns det många bra sidor med recept, det är bara att våga prova och testa sig fram.
   Själv tycker jag om www.kasvikset.fi, där kan man slå upp recept med en speciell huvudingrediens. Tillexempel kan du välja äggplanta (aubergine) och få idéer på bra recept med den. Tyvärr finns den sidan endast på finska. Om du vill ha en sida på svenska kan du testa till exempel http://kokboken.ikv.uu.se och www.ica.se/recept, där kan du skriva in ingrediensen som sökord och få många olika recept. 
   Lycka till,
   Linda

   Publicerad 15 september 2014

  • Är jag underviktig?

   Hej! Jag har varit underviktig under hela mitt liv. Jag är 16 år gammal och är 168 cm lång. Jag väger ca 50 kg och är en tjej. Jag äter mycket fastän jag inte går upp i vikt! Alla bara säger att jag är för smal och måste äta mera. Det är sårande, så jag gör som de säger. Men ändå händer det ingenting! Är det så att jag är otroligt underviktig? Isåfall har du något tips om hur jag ska gå upp i vikt? Jag sportar och äter tillräckligt. Otroligt tacksam för svar!

   Fråga nr: 31676

   Svar:

   Hej,

   Din vikt är i under kant, men om du äter tillräckligt och mår bra är den helt inom hälsosamma gränser. Vi ser alla olika ut och har olika kroppsbyggnad. Vissa är helt enkelt mindre än andra. Kanske någon av dina föräldrar också är slank?

   Se till att du äter regelbundet och varierat, i mina andra svar kan du läsa om tallriksmodellen och kostpyramiden, de är bra hjälpmedel. Om du ändå är orolig kan du tala till exempel med skolhälsovården och få råd.

   Soliga hälsningar,
   Linda

   Publicerad 22 juli 2014

  Sex och sånt

  • Hur ta bort sperman efteråt?

   HEj!

   När jag runkar tycker jag det är äckligt med sperman och vill alltid tvätta mig själv efter det. Jag undrar om det är ofarligt att bara runkar och inte tvätta bort sperman med tvål.

    Jag undrar också hur man kan runka förtutom i duschen så att man blir av med sperman.

   Fråga nr: 21623

   Svar:

   Hej!

   Efter en utlösning vill de flesta tvätta eller torka bort sperman, för att det känns obekvämt med torkade rester på kroppen. Men sperman är inte farlig, det händer inget om man låter bli att putsa bort den.

   Vill du inte runka i duschen så kan du använda en kondom, då samlas sperman i den och den blir inte så kladdigt. Eller så kan du t.ex. låta utlösningen komma på magen och ha papper till hands och torka av det.

   Hälsningar Suss

   Publicerad 18 december 2011

  • Utlösning i sömnen

   jag har besväret att jag får utlösning när jag sover. jag är 21 år gammal nu och förstår inte vad felet beror på alls. har en flickvän samtidigt så känns både taskigt mot henne samtidigt som jag själv inte vill det.

   vad kan man göra ? Mvh linus

   Fråga nr: 21540

   Svar:

   Hej!

   Bland unga så är det rätt vanligt med nattliga utlösningar. Kroppen och spermieproduktionen är på topp, hormonerna aktiva. Det är alltså inget konstigt eller fel alls, utan något som brukar försvinna av sig själv efter en tid.

   Vad du kan göra är att se till att du regelbundet får utlösning annars, t.ex. genom att onanera eller kanske ha sex med din flickvän. Det gör det mindre sannolikt att få spontana utlösningar på natten (men är ingen garanti).

   Hälsningar Suss

    

   Publicerad 8 december 2011

  Fysisk aktivitet

  • Motionskort

   Hur kan jag få tag i ert motionskort som startade 1 februari? Mvh. Marlene Sundblad Närpesvägen 6. 64200 Närpes

   Fråga nr: 30373

   Svar:

   Hej Marlene! Motionskort kan du i Österbotten beställa från Malin Ström, Contact , tfn. +358 5033 78138 eller printa ut direkt från Folkhälsans hemsida http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Ma-bra/Motion--rorelse/Motionskampanjer/ Lycka till i motionskampanjen!  

   Publicerad 2 februari 2014

  • Vad ska jag göra då min fot hoppar ur led 1-5 ggr/träning?

   Hej!

   Jag är en tjej som tränar konståkning 6 dagar i veckan. Sedan ett år tillbaka har båda mina fötter hoppat ur led ca 1-5 gånger/träning. Varje gång jag skall hoppa upp så hoppar min fot ur led men hoppar sedan tillbaka av sig själv i skridskon. Jag har försökt med allting men ingenting tycks fungera.

   Jag tejpar båda fötterna, kör styrketräning och jag har fått flera övningar som jag skall göra. Min tränare nämnde en operation där man spänner till ledbanden. Tror du/ni att det skulle fungera eller har ni något annat tips?

   Skulle vara tacksam för svar!

   Fråga nr: 24435

   Svar:

   Hej,

   Det låter som om du har väldigt flexibla leder, och då krävs det mycket av musklerna omkring ifrågavarande led. Det är bra att hör att du fått övningar och annat stöd för att förbättra läget. När det gäller en operation är det svårt att ta ställning utan att veta mer om dig och dina leder. Därför är det viktigt att du lyssnar till experter innan sådana beslut görs. Experter på detta område är ortopeder, idrottsfysiologer och fysioterapeuter/sjukgymnaster.

   Lycka till,

   Mikaela

   Publicerad 7 augusti 2012

  Babysim

  • acne

   Hej! Läste att man inte får fara på babysim om man har sår... Jag är anmäld till en grupp som börjar imorgon med min bebis, och har väldigt dålig ansikts hy, typ acne. Kan jag inte komma på babysim då?

   Fråga nr: 31747

   Svar:

   Hej,

   Acne är inget hinder för babysim ifall huden är hel. Har man sår i huden skall man inte simma p.g.a. infektionsrisk i såret.

   Trevliga simstunder,

   Folkhälsans babysim

   Publicerad 16 augusti 2014

  • Babysim Pargas 2014

   Hej, Kommer det att ordnas babysim i Pargas hösten 2014? När kommer den i så fall att vara och var kan man anmäla sig?

   Fråga nr: 31698

   Svar:

   Answer

   Hej,

   tyvärr arrangerar vi inte babysim i Pargas för tillfället. Alla av FSL (Finlands Simundervisning- och Livräddningsförbund) godkända "Säkra babysimställen" finns på deras hemsida www.suh.fi. Där hittar ni kontaktuppgifter till arrangörerna i Åbotrakten.

   mvh Folkhälsans Babysim

   Publicerad 6 augusti 2014

  Sömn, vila och stress

  • Varför kissar på mig när jag sover?

   Hej, Jag är en tjej på 17 år och de senaste nätterna har jag vaknat av att jag kissar på mig... vad kan det bero på?

   Jag har haft urinvägsinfektion förut, kan det bero på det?

   Eller kan det finnas andra orsaker?

   Fråga nr: 25315

   Svar:

   Hejsan,

   Det finns många orsaker, som kan göra att man inte kan hålla kiss på natten. Det kan vara en sjukdom, men också en form av sömnstörning. Jag fantar att du i övrigt är frisk. De allra flesta slutar att kissa i sängen ungefär i sex års ålder, men ungefär en av hundra blir aldrig helt torr nattetid. Viktigt i ditt fall är att tänka på när du dricker under dagen, att du inte dricker mest på kvällen utan sprider ut vätskeintaget under dagen med betoning på förmiddag/dag.
    
   Vanligtvis kan vi klara oss utan att behöva gå på toaletten på natten pga att hjärnan släpper ut vasopressin på natten. Vasopressin ett antikisshormon som gör att mindre kiss bildas under sömnperioden. Då klarar urinblåsan också att hålla kiss utan att bli överfull.Troligen är det så att sängvätning i de flesta fall orsakas av att produktionen i hjärnan av vasopressin kommer i gång sent, inte alls, eller att hormonet inte bildas i tillräcklig mängd. Orsaken är i de flesta fall ärftlig. 
    
   Om detta är fallet kan en behandling med läkemedel som innehåller vasopressin bli aktuell.  Det är en medicin som kan skrivas ut av läkare efter undersökning. Medicinen minskar urinproduktionen under natten vilket i många fall innebär att man slipper besväret att kissa i sängen.

   Med vänlig hälsning

   Mikaela

   Publicerad 16 november 2012

  • Vad ska jag göra för jag orkar inte mer?

   Jag orkar inte mer. Jag klarar inte av att sova,äta eller vara mig själv. Jag minns knappt vem jag är för att jag har så mycket annat att tänka på... Mitt skolarbetet går bara mer ner och ner..och alla bara undrar att vilket gymnasium jag ska välja.. Jag har kollat upp alla gymnasier i min närhet men de är i ett sådant skick att jag bara skulle bli sjuk. Huh... Jag vill inte måst flytta och lämna min familj,min pojkvän eller mina underbara kompisar..

   Vad skall jag göra?

   Är jätte trött på allt..

   Fråga nr: 25252

   Svar:

   Hej,

   Just nu har du det mycket jobbigt och du upplever ingen glädje i vardagen. Det låter som om du känner en stor press från din omgivning. Det är mycket vanligt att unga känner så som du gör eftersom det finns så mycket vi hela tiden borde klara av. Det kan vara mycket svårt att veta vad man vill göra i framtiden. Så är det för de flesta. Viktigt är dock att veta att Du och ditt välmående är mycket viktigare än valet av gymnasie. Så tycker nog dina nära och kära, men har kanske inte förstått at säga det tillräckligt ofta.

   Ett bra sätt kunde vara att tillåta dig själv känna så här nu som du gör och berätta det för någon du litar på. Omge dig med personer som älskar dig, precis som du är. Låt dem hjälpa dig. Du kanske behöver en paus för att vila från all press.

   Ifall du upplever att ingen i din omgivning kan hjälpa dig tycker jag att du ska gå och prata med en kurator eller med skolpsykologen. De är proffs på sin sak och gör allt för att du ska må bättre.

   Ta hand om dig,

   Mikaela

   Publicerad 11 november 2012

  ANT

  Inga träffar visas här

  Närståendevård

  • Samtalsgrupp för närståendevårdare till Alzheimersdrabbad

   Jag undrar om det finns stöd eller samtals grupp för sådana som har vårdat en alzheimersjuk person? Den alzheimersjuke har nu avlidit, men hans fru som vårdat honom i 10 år skulle vara i behov av samtalsstöd.

   Fråga nr: 31922

   Svar:

   Hej!

   Folkhälsans förbund ordnar verksamhet för anhöriga och närstående till personer med minnessjukdomar. En del av verksamheten gäller närståendevård i allmänhet och en del gäller närstående till personer med minnessjukdom.

   Eftersom vår verksamhet finns på olika orter i Österbotten, Åboland och Nyland så är det enklast att gå in på våra hemsidor och se ifall det råkar finnas verksamhet i närheten av boningsorten. Ni kan också ta kontakt direkt med någon av oss som arbetar med stödverksamhet för närståendevårdare för mer information om vad som kunde passa just i ert fall. Kontaktuppgifter och övrig information finns på Folkhälsans hemsida: www.folkhalsan.fi/narstaende

   med vänliga hälsningar Jonna Skand

   Publicerad 18 september 2014

  • vårda sin pappa

   Hej! Min sambos pappa är döende i cancer. Nu tycker hans mamma att han ska hhälpa till att vårda sin pappa i hemmet vissa dagar. Han har arbete och får väl ut anhörigvård antar jag. Min sambo är bara 22 år gammal. Är det verkligen en bra ide att han gör det? Att vårda sin egen pappa ställer ju stora krav på en så ung kille. Mvh orolig sambo

   Fråga nr: 26416

   Svar:

   Hej

   Din sambo lever i en sorglig och svår tid. Att vårda en dödssjuk närstående är tungt men kan också kännas bra. Så hur din sambo vill göra och vad han klarar av kan bara han fundera över och besluta.

   Det är möjligt att i Finland få stöd för närståendevård från den vårdades hemkommun, dvs den kommun där din sambos pappa bor. Då ska man ta kontakt med den person i kommunen som ansvarar för närståendevård och göra en ansökan till kommunen. Kommunens personal ger information om hur man går till väga eftersom systemet varierar från kommun till kommun.

   Vårdarvodet bestäms enligt hur bindande och krävande vården är. Om närståendevårdaren under en tung behandlingsfas kortvarigt är förhindrad att arbeta, är arvodet minst 749,01 euro i månaden. Det finns vissa regler anknutna till denna paragraf. Så det är bäst att diskutera situationen med den kommunen.

   Jag hoppas din sambo hittar en bra lösning på den livssituation han nu har.

   Med vänlig hälsning Jonna Skand

   Publicerad 9 april 2013

  Föräldraskap

  • Kan jag bli min egen förmyndare?

   Hej! Jag är sexton år, fyller sjutton i mars och mår väldigt dåligt hemma. Min mamma bryr sig bara om min syster och bara skriker på mig hela tiden om allt jag gör fel. Hon påminner mig varje dag om hur värdelös jag är och hur skit min framtid ser ut trots att jag är en helt duktig flicka som går i gymnasiet. Min pappa bor i Borgå och jag varken har eller vill ha en bra relation till honom. Han har fullt upp med sin nya fru och mina halvbröder. Nu undrar jag om jag kan ansöka någonstans om att få bli min egen förmyndare? Skulle villa flytta till Sverige och gå där i skola, kanske skaffa ett kvällsjobb där också. Tacksam för svar!

   Fråga nr: 21516

   Svar:

   Hej!

   I det du skriver finns två dimensioner, en fråga om förmynderskap och din upplevelse av relationerna i din familj.  

    

   Möjlighet att bli sin egen förmyndare har du nog inte, vill du vara riktigt säker kan du kolla upp det med en jurist tex på din hemkommuns rättshjälpsbyrå. Oftast är barns bägge föräldrar förmyndare även efter separationen. En förmyndare kan juridiskt företräda barnet och har ansvaret för att barnets materiella, sociala och känslomässiga behov blir tillfredsställda.  Det är ledsamt att du inte har en bra relation till dina föräldrar så att du får det stöd och den uppmuntran du har rätt till.  Just nu tror jag det är viktigt att din relation till dem skulle förbättras innan du gör noggrannare planer för framtiden.

    

   Vad skönt att du känner dig nöjd över dig själv och ditt skolarbete och att du vill planera framåt. Dina funderingar kring att flytta hemifrån är helt förståeliga och de kräver en hel del diskussioner tillsammans med dina föräldrar, i alla fall med din mamma.  Det är väldigt viktigt att din mamma skulle få veta om hur du känner och funderar. Ingen har rätt att kränka dig för den du är eller svartmåla din framtid. Alla kan vi göra fel men som person är du unik och fylld av möjligheter! Utmaningen kan vara att hitta ett sätt att samtala, där både du och din mamma känner att ni förstår varandra, även om ni kanske tänker olika i någon fråga. Jag vågar tro att ni båda längtar efter att kunna ha roligt och att kunna reda ut svåra saker tillsammans.

    

   Fundera efter, vad har tidigare hjälpt er att nå varandra? Många gånger är det bra att förbereda sig då man skall tala om viktiga saker. Du kan berätta för din mamma,  att du har saker du vill tala om. Kom överens om en tillräckligt lång stund, som passar er båda två då inget annat stör. Ibland kan det kännas bra att samtala över en kopp te, under en gemensam promenad eller medan man badar bastu tillsammans.  Om du upplever det svårt att få en början tillsammans med mamma, kanske en annan vuxen, t.ex skolkuratorn kunde hjälp dig i planeringen.  

    

   Med önskan om allt gott till dig!

    

   Carita Frants

   Answer

   Publicerad 5 december 2011

  • Min mamma hatar mig

   Hejhej jag är en tjej som är 14, om ni kunde svara på det här skulle jag värkligen bli glad! Förra veckan var allting jätte bra, mamma å jag pratade å hade en stark realtion till varanndra å min pappa å jag med! Men i skolan har jag gått till kuratorn å pratat för att mamma har förbjudit mig, mina syskon å pappa för att träffa farmor! Det har varit så sen jag var kanske 8 eller 9 år! Jag har fortfarande kontakten med henne å det, men min pappa har inte det lika mycket som jag har... Det är även om att jag aldrig för vara med mina kompisar som tex att åka till stan eller tex haninge själv med dom för att hon inte har något förtroende för mig! Hon behandlar dom andra som om dom vore hennes fina änglar å mig djävulen som alltid gör saker fel å hela tide är fel! Ibland gråter jag för att jag inte får träffa henne å hela släkten från pappas sida! Min pappa å jag har fått en ennu starkare relation med varanndra sen mamma slutade prata med mig,,,, jag vill inte säga varför, men det är ganska alvarligt! Hela min jul är förstörd för mamma har berättat för mormor å morfar å dom e jätte arg på mig.... jag vågar inte träffa dom eller prata med dom för jag e rädd att dom har slutat att älska mig med.. Å jag ska åka till min gudfar och gudmor, för dom är dom enda som förstår mig å älskar mig för den jag är! Älskar er <33 Snälla hjälp mig,, har ni något förslag på om vad jag kan göra? Kram från en tjej som är rädd att förlora sin mamma

   Fråga nr: 21475

   Svar:

   Answer

   Hej!

   Våra relationer till familj, släkt och vänner viktiga. Du beskriver din situation som lite kaotisk just nu och du verkar inte uppleva dig säker och trygg i dina nära relationer.

    

   Det är inte ovanligt att unga och föräldrar upplever varandra och situationen som jobbig då man är osams om regler och förhållningssätt. Ibland kan även vuxna bära på både oro och ilska, vilket gör livet tyngre för alla i familjen. Det är mycket ledsamt om det leder till svårigheter att samtala med sina barn eller till att barn och unga inte får umgås avslappnat med sina far- och morföräldrar. I kontakten till varandra kan vi göra fel eller säga fel saker, men vi är aldrig fel som personer.

    

    I den här situationen är det bra att du har tagit kontakt med skolkuratorn för att få stöd av en utomstående vuxen då din berättelse beskriver konflikter och otrygghet.  Ibland behöver de vuxna och barn få gemensamt reda ut sina svårigheter med yrkesmänniskor. Jag hoppas att du kan fortsätta prata med kuratorn och att din familj får hjälp att hitta ett förhållningssätt, som gör det möjligt för dig att ha en god relation så väl till dina båda föräldrar som till mor- och farföräldrarna.  Det är du värd!

    

   Allt gott!

    

   Carita Frants

   Publicerad 1 december 2011

  Parrelationer

  • Vän med en flicka som har pojkvän?

   Hej, jag träffade en flicka på ett läger som är några år äldre än mig. Hon var jätte snäll på alla sätt och jag blev genast fast vid henne. Hon har en pojkvän och bor ganska långt borta från mig men jag skulle vilja vara vän med henne. Jag far ganska ofta till den staden/byn som hon bor i. Jag skulle inte vilja bli ihop men bara vara vän, men när hon har en pojkvän och så så är det lite problem. Vad skall jag göra? Jag tänker på henne hela tiden.

   Fråga nr: 24338

   Svar:

   Hej Jocke!

   Tack för din viktiga fråga! Till allra först ber jag dig om ursäkt för att du på grund av våra semestrar hamnat att vänta länge på svar!

   Vänskap är något som oftast utvecklas så småningom under en lång tid och när den skapats håller den oftast livet ut. Vänskapen är kravlös.  Vänskapen håller även om man inte träffas regelbundet. Oftast kan man med en vän fortsätta samtalet även efter att man inte träffats under en lång tid direkt, som om tiden emellan inte fanns. Min uppfattning är, på basen av ditt brev, att du redan nu är en vän med flickan. Det är också naturligt att ofta tänka på sina vänner och längta att få träffa dem.

   Det som du däremot får respektera med den här vännen är att hon har en pojkvän och därför inte kanske vill komma överens om direkta träffar med dig. Vänskap är också spontana möten med människor man träffar utan att mötet har planerats in, man ses i butiken, på gatan, på något evenemang.  Det blir ett glatt återseende och man byter några ord om hur man har det.  Man kan också komma överens om att bli vänner på nätet om man vill ha mera kontakt och veta vad den andra håller på med. Om ni vistas på samma ort är sannolikheten att ni spontant träffas ganska stor. Det verkar som om du just nu inte kan kräva mera av er kontakt än att du vet att du har en vän i en annan stad.  Det som du kan glädja dig över är att du träffat en person som du verkat tycka mycket om! Det är också en viktig insikt att veta vilka egenskaper man uppskattar hos andra.

   Önskar dig allt gott i framtiden och hoppas du någon träffar din vän igen!

   Hälsningar, Gun Andersson

   Publicerad 7 juli 2012

  • Lockas av att ha sex med någon annan än min tjej

   Hej

   Jag är en kille på dryga tjugo som har ett problem, jag är väldigt lockad av att vara otrogen mot min tjej. Vi har varit tillsammans i flera å har det bra på alla sätt, ett fint sexliv och allting. Men problemet är att jag typ längtar efter variation med en annan tjej och kanske nån som ställer upp på andra saker (min tjej vill t.ex. inte ha analsex å det respekterar och vi kan ha bra sex ändå, man jag skulle vilja prova nångång).

    Iaf så är det här nånting som bekymrar mig, jag vill ju vara trogen mot henne. Men om jag nån gång är onykter på nån fest å får chansen med nån annan så finns det en chans att jag kommer att svika henne – det skulle kanske bara vara ”kroppsligt” men det skulle ju såra henne iaf.

   Vad skall jag göra?
   x

   Fråga nr: 14692

   Svar:

   Hej,

   Du berättar att du är nöjd med din parrelation och ert sexliv, men att du undrar hur det skulle kännas att ha sex med en annan tjej och att göra andra saker. Du har berättat för din flickvän om dina önskningar när det gäller analsex och respekterar hennes ovilja.

   Det verkar som ni i stort sett skulle ha ett bra förhållande. Men jag får ett intryck av att du har svårt att bli kvitt frustrationen över att hon inte vill ställa upp på analsex. Har hon kunnat förklara för dig hur hon föreställer sig att hon skulle uppleva det? Får du fatt på vad det är du själv väntar dig av att penetrera i kvinnans analöppning? Kan du kanske uppnå samma saker på ett annat sätt, t.ex. genom att masturbera eller använda en sexleksak? Eller kan din flickvän lära sig att använda slidans muskler eller sina egna händer för att stimulera dig? Det finns många handböcker som ger utförliga instruktioner för den som vill utvecklas rent tekniskt.

   Den djupaste tillfredsställelsen kommer i alla fall inte av det tekniskt fulländade utan av att kunna dela upplevelsen med någon annan.

   När det gäller analsex kan det vara sunt med en lite kritisk hållning. Analsex ingår rutinmässigt i många porrfilmer. De flesta porrfilmer produceras för en manlig publik. Det är oftast män som önskar analsex. Orsaken är antagligen att den trånga analöppningen ger en kraftig stimulans runt ollonet. Tyvärr är resultatet för många kvinnor underlivsinfektioner (bristande hygien),  bristningar i ringmuskulaturen och oförmåga att hålla avföringen, vilket inte är så trevligt med tanke på sexlivet i fortsättningen.

   Om den här sidan informerar naturligtvis inte porrfilmsproducenterna, och det är inte heller något som män upplyser varandra om.

   Du berättar inte om du har tidigare sexuella erfarenheter. Jag får en känsla av att det i alla fall handlar om en god portion sexuell nyfikenhet och kanske lite tristess. Det är i alla fall ganska naturligt i din ålder att man på ett eller annat sätt reflekterar över sitt partnerval. Det hör till processen när man stadgar sig i förhållandet. Hur skulle det vara att ha sex med någon annan? 

   En viktigare fråga är kanske: hur skulle det vara att vakna varje morgon tillsammans med någon annan? Svaret är att det egentligen beror mera på dig själv än på partnern, hur mycket du själv kan slappna av i relationen.

   En parrelation utvecklas och går igenom olika förändringsprocesser, som inte bara handlar om hur man har sex. Jag tror det kan vara bra att tänka på vad relationen till flickvännen betyder för dig.

   Att vara otrogen är ändå en kränkning av ett förtroende, du kan inte vara säker på hur hon kommer att reagera, som du själv konstaterar. Som det mesta här i livet gäller det att vill man ha någonting måste man vara beredd att betala priset, och det som man har gett bort kommer inte tillbaka. Det gäller att veta vad som är viktigt för en själv på lång sikt.
    

   Jan-Erik Nyberg

   Publicerad 8 september 2010

  Språk

  • Språkgroddar

   När är häftet språkgroddar framtaget?

   Fråga nr: 31967

   Svar:

   Hej!

   Vi publicerade broschyren Språkgroddar år 2009.

   Hälsningar Johanna Sallinen

   Publicerad 26 september 2014

  • Språkplantan

   Det står om Språkplantan på flera ställen på Folkhälsans hemsida. Jag hittar ingen förklaring av vad Språkplantan är. Andra språkstimulerande material är utvecklade ur Språkplantan. Är det ett material som inte finns längre?

   Fråga nr: 31763

   Svar:

   Hej och tack för din uppmärksamma fråga!

   Precis som du skriver är Språkplantan en publikation som tagit slut. Den innehöll lekar som stimulerar tal- och språkutvecklingen hos barn. Vi har valt att inte trycka upp den mera eftersom alla lekar ur den numera finns i vår lekdatabas.

   Det att namnet Språkplantan fortfarande hänger kvar i texter är givetvis vilseledande och onödigt. Vi ska åtgärda detta.

   Med vänlig hälsning, Johanna Sallinen

   Publicerad 18 augusti 2014